Udmøntning af Socialforvaltningens andel af Københavns Kommunes Værdighedspolitik 2016-2019
Socialudvalget skal godkende udmøntningen af de afsatte midler til aflastningspladser og ensomhedsindsatser for at implementere Socialforvaltningens indsatser i relation til Værdighedspolitikken.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller
1. at Socialudvalget godkender, at midlerne på 4,2 mio. kr. anvendes til at etablere nye aflastningspladser til socialt udsatte ældre.
2. at Socialudvalget godkender, at midlerne på 1,6 mio. kr. til ensomhedsprojekter til ældre socialt udsatte anvendes til de konkrete projekter ”Kom trygt ud” og ”Besøgsvenner”.
Problemstilling
Med finanslovsaftalen for 2016 blev der afsat midler til at styrke kommunernes arbejde med en mere værdig ældrepleje gennem indførelse af værdighedspolitikker i kommunerne. Til finansiering af værdighedspolitikken og de understøttende indsatser blev der afsat 1 mia. kr. årligt fra 2016 og frem, hvoraf 58 mio. kr. tilfalder Københavns Kommune med en fordeling således, at 52,2 mio. kr. forhandles i regi af Sundheds- og Omsorgsudvalget og 5,8 mio. kr. i regi af Socialudvalget.
Heraf afsættes 4,2 mio. kr. til aflastning og 1,6 mio. kr. til indsatser mod ensomhed for socialt udsatte ældre.
Socialudvalget skal nu tage stilling til den konkrete anvendelse af midlerne.
Løsning
I det følgende beskrives forslag til udmøntning af henholdsvis aflastnings- og udredningspladser til socialt udsatte ældre og initiativer, der kan imødekomme socialt udsatte ældres ensomhed.
Aflastningspladser
Socialt udsatte ældre borgere, der indlægges har i forbindelse med udskrivning og videre behandling ofte brug for en ekstra indsats, hvis borgeren skal kunne modtage den nødvendige efterbehandling, pleje, aflastning, genoptræning og sociale støtte i tiden efter indlæggelsen. Socialt udsatte ældre borgere kan også have behov for en midlertidig døgndækket kommunal indsats, hvis deres helbred eller funktionsniveau pludselig forværres og deres omfattende behov ikke kan tilgodeses i eget hjem.
Med de 4,2 mio. kr. kan der oprettes syv nye aflastnings- og udredningspladser, der kan imødekomme ovenstående behov. Der er tale om en ny slags pladser, forvaltningen ikke råder over i dag, hvorfor Socialforvaltningen har oplevet en mangel på tilbud ift. borgere med komplekse, somatiske plejebehov. Brugergruppen har i overvejende grad en kombination af sindslidelse og somatiske plejebehov. Ofte har brugerne også længerevarende og aktuelt misbrug.
Socialforvaltningen råder aktuelt ikke over fysiske rammer, der kan rumme syv nye ekstra aflastningspladser, da disse pladser stiller andre krav til rammerne end almindelige botilbudspladser på udsatteområdet, da der fx kan skulle være plads til sygeseng o.lign. Det kan endvidere blive en udfordring at skulle etablere syv nye selvstændige pladser med en bæredygtig økonomi indenfor den givne ramme.
En mulighed er, at de konkrete aflastnings- og udredningsforløb bliver etableret som køb af pladser hos private leverandører, da det vil kunne afhjælpe kapacitetsudfordringen på området og samtidigt sikre en hurtig implementering af midlerne. Socialforvaltningen er i dialog med potentielle tilbud, der kan tilbyde sådanne pladser til målgruppen.
Socialforvaltningen er i dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen omkring mulige løsninger på længere sigt, og Socialforvaltningen vil også indtænke muligheder for kapacitetsudvidelse i sammenhæng med øvrige fremtidige omstillinger på forvaltningens tilbud.
Projekter målrettet ensomme borgere
Der er forskellige muligheder for, hvordan midlerne til ensomhedsprojekter kan anvendes, jf. de foreslåede projekter neden for. Socialforvaltningen foreslår, at midlerne til ensomhed for socialt udsatte ældre anvendes til forslag 1 ”Kom trygt ud”, da de indhentede erfaringer fra et pilotprojekt viser, at metoden, der anvendes i projektet, har potentiale til at få hjemmehjælpsmodtagere ud af hjemmet og indgå i meningsfulde sociale relationer. Desuden foreslår Socialforvaltningen, at midlerne anvendes til forslag 2 ”Besøgsvenner”, da projektet har gode erfaringer med målgruppen hjemløse, der kan bygges videre på. Som alternativ til forslag 2 kan midlerne anvendes til forslag 3 ”Opsøgende indsats blandt ensomme og isolerede ældre udsatte og psykisk syge”.
Forslag 1 - Kom trygt ud
Kom trygt ud er en indsats, der retter sig mod særligt socialt udsatte og de mest isolerede borgere, som modtager hjemmehjælp (borgere med handicap, misbrug og psykosociale problemstillinger).
Ensomhed hos Socialforvaltningens borgere skyldes ofte en kombination af psykiske og fysiske problematikker. En styrket indsats mod ensomhed fordrer derfor dels, at borgerne trænes med henblik på opøvelse af sociale færdigheder, og dels at der opbygges et forum for mellemmenneskeligt samvær. Borgercenter Hjemmepleje løfter denne opgave bl.a. ved hjælp af Social Idræt. Social Idræt er et kombineret fysisk og socialt træningskoncept, som dels fokuserer på at opbygge færdigheder hos borgerne, men også på at skabe et socialt rum, borgerne føler sig trygge i. Endelig har mange af borgerne brug for ledsagelse for at kunne komme ud af hjemmet grundet psykosociale funktionsnedsættelser, og der er derfor brug for en målrettet indsats for at nå ud til denne borgergruppe.
Socialforvaltningen har afprøvet denne model gennem et pilotprojekt med Foreningen Det Sociale Netværk. De foreløbige erfaringer fra pilotprojektet viser, at projektet har potentiale ift. at få målgruppen ud af hjemmet samt at få dem til at indgå i meningsfulde sociale relationer. Specielt har pilotprojektet vist, at borgere med isolation grundet psykosociale problemer kan løftes af indsatsen.
Socialforvaltningen ønsker at brede pilotprojektets model ud til hele København med en gennemsnitlig kapacitet på 75 personer (helårspladser).
Gennemførelse af ovenstående vil koste kommunen 0,9 mio. kr. årligt. udover de 2,2 mio. kr. som det Sociale Netværk har ansøgt ved Sundhedsstyrelsen over en tre-årig periode. Hvis Sundhedsstyrelsen ikke tildeler de ansøgte midler til projektet, så vil projektet kunne gennemføres i en nedskaleret version for de 0,9 mio. kr.
Forslag 2 - Besøgsvenner
Dette forslag omhandler en styrkelse af den frivillige indsats ift. udsatte, ensomme ældre. Socialforvaltningen har i samarbejde med We Shelter haft et projekt om frivillige besøgsvenner til hjemløse på vej til egen bolig. Projektet har haft gode erfaringer. Det nuværende projekts har løbet fra 2013 og udløber i juni 2016 og indgår i budgetforhandlingerne for 2017.
Socialforvaltningen foreslår, at forvaltningen går i dialog med andre relevante organisationer om etablering af et besøgsvenkoncept for udsatte, ensomme ældre for 0,7 mio. kr. årligt baseret på de opnåede erfaringer. Formålet er at reducere udsatte ældres ensomhed samt at gøre aktiv brug af civilsamfundets kompetencer og ressourcer.
Som alternativ til forslag 2 foreslår Socialforvaltningen følgende alternative forslag 3.
Forslag 3: Opsøgende indsats blandt ensomme og isolerede ældre udsatte og psykisk syge.
Øget opsøgende indsats (SEL § 99, støtte- og kontaktpersonordningen) blandt ensomme og isolerede ældre udsatte og psykisk syge. Indsatsen vil være en 4-årig forsøgsperiode, hvor der skal arbejdes med en styrket indsats over for den ældre målgruppe af udsatte ældre. Målgruppen er underrepræsenteret i den nuværende del af gruppen af borgere, der i dag har kontakt til støttekontaktpersoner fra Socialforvaltningen.
Indsatsen skal i opstarten fokusere på at arbejde med metoder ift. at identificere målgruppen og mulighederne for at lave et styrket opsøgende arbejde. Der vil blive arbejdet med at opbygge samarbejdsflader til lokale aktører i boligområderne, interne samarbejdspartnere i forvaltningen, herunder boligrådgivere, gadeplansmedarbejdere og hjemmeplejen og eksterne parter såsom rådgivningstilbud, frivilligt baserede væresteder og brugerorganisationer. Målet for indsatsen er, at den ældre målgruppe får en større repræsentation blandt støttekontaktpersonernes brugergruppe. Der afsættes 0,7 mio. kr. årligt til projektet.
Økonomi
Socialforvaltningens bevilling på 5,8 mio. kr. forslås afsat til følgende formål:
Aflastningspladser |
4,2 mio. kr. |
Ensomhedsprojekter
|
0,9 mio. kr. 0,6 mio. kr. |
I alt |
5,8 mio. kr. |
Som et alternativ til en styrkelse af indsatsen til besøgsvenner kan midlerne anvendes til en opsøgende indsats blandt ensomme og isolerede ældre udsatte og psykisk syge, jf. forslag 3.
Videre proces
Når Københavns Kommunes Værdighedspolitik er vedtaget i Borgerrepræsentationen forventeligt den 17. marts 2016, vil politikken og de overordnede rammer for udmøntningen, som blev vedtaget på Socialudvalgets møde den 10. februar 2016, blive sendt til Sundheds- og Ældreministeriet til godkendelse. Herefter afventes ministeriets tilbagemelding om den nærmere proces i forhold til, hvornår og hvordan midlerne fra værdighedsmilliarden overføres til kommunerne, inden iværksættelse af de konkrete initiativer kan igangsættes.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Vicekontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt.