Mødedato: 16.01.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialforvaltningens økonomiske prognose 2020

Resumé

Socialforvaltningens aktuelle estimat for 2020-økonomien på servicerammen viser en budgetudfordring på 20-30 mio. kr. samt risici for merudgifter på handicapområdet, børne- og ungeområdet og området for udsatte voksne og sindslidende. Dertil kommer, at der er to bevillingsudløb på samlet set ca. 12 mio. kr., som bør håndteres med budgetforslag 2020.

Socialudvalget skal i henhold til Økonomiudvalgets indkaldelsescirkulære for budget 2020 aflevere et budgetforslag i balance. Socialforvaltningen vil på Socialudvalgets budgetseminar den 22.-23. februar fremlægge en opdateret prognose og dermed størrelsen på de interne udfordringer, som skal håndteres i forbindelse med budget i balance 2020. Nærværende sag er derfor blot til efterretning.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens økonomiske prognose for 2020 til efterretning

Problemstilling

Socialforvaltningen er udfordret i forhold til servicerammen i 2020, hvorfor Socialudvalget orienteres om potentielle budgetudfordringer.

Udfordringerne i 2020 skal ses i lyset af, at forvaltningens økonomi i 2018 har været presset, og at dette også forventes at være tilfældet i 2019, jf. Socialforvaltningens prognose 2019 (Socialudvalgets møde d. 12. december 2018). Dertil kommer en række risici for merudgifter på handicapområdet (øget tilgang af borgere og højere enhedspriser), børne- og ungeområdet (ny lovgivning om ungdomskriminalitet, stigning i modtagerandelen og flere døgnanbringelser end forudsat) og området for udsatte voksne og sindslidende (straftakst på manglende hjemtagning af borgere i psykiatrien og flere udgifter til køb af døgnpladser end forudsat).

Endvidere er der to bevillingsudløb, der vedrører forvaltningens kernedrift, og som derfor bør håndteres som led i budget 2020-forslaget.

Socialudvalget skal i henhold til Økonomiudvalgets indkaldelsescirkulære for budget 2020 aflevere et budgetforslag i balance. Det betyder, at håndtering af kendte interne økonomiske udfordringer, skal indgå i forslaget. Der er fortsat betydelige usikkerheder i prognosen, hvorfor der til budgetseminaret i februar vil blive fremlagt en opdateret prognose.

Løsning

Socialforvaltningen prognosticerer en budgetudfordring på 20-30 mio. kr. i 2020. Udfordringerne relaterer sig til Borgercenter Handicap (15-20 mio. kr.) og Borgercenter Voksne (5-10 mio. kr.), mens der for Borgercenter Børn og Unge og Borgercenter Hjemmepleje forventes budgetbalance. Hertil kommer to udløb på hhv. 8,6 og 3,8 mio. kr. Prognosen for 2020 hviler på en forudsætning om stram styring.

Borgere med handicap

Borgercenter Handicap forventer en budgetudfordring i 2020 på 15-20 mio. kr. Det stigende udgiftspres kan henføres til stigende aktivitet på købte botilbuds- og dagtilbudspladser.

Stigning i aktivitet på voksenområdet

Fra 2019 til 2020 forventes der en stigning i aktiviteten på købte botilbuds- og dagtilbudspladser på ca. 50-55 helårsborgere. I demografireguleringen af Socialforvaltningens budget på handicapområdet tildeles der budget til en stigning på 13 helårsborgere. Der forventes således en nettotilgang på 37-42 helårsborgere, der ikke er dækket af demografireguleringen. Med en vægtet enhedspris på ca. 460 t. kr. (baseret på prisen i 2018) giver dette en merudgift på 17-19 mio. kr.

Aktivitetsstigningen skyldes blandt andet, at der er en stor stigning i antallet af børn med en handicapsag, der overgår til voksenområdet, samtidig med at der er en stigende levealder for borgere med handicap. På børneområdet forventes der som følge heraf en faldende aktivitet.

Følgende risici fremhæves:

  • Den socioøkonomiske regulering, der reducerer den automatiske demografiregulering på handicapområdet med ca. 8,5 mio. kr. Socialforvaltningen vurderer, at der er stor risiko for, at denne socioøkonomiske forbedring ikke finder sted, jf. Augustindstillingen (Økonomiudvalgets møde d. 22. august 2018) hvor Økonomiudvalget tog til efterretning, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Socialforvaltningen vil se nærmere på den nuværende socioøkonomiske regulering på området for borgere med handicap.

  • Stigende aktivitet og priser vedr. køb af døgnpladser, der overstiger prognosens forudsætninger.

Udsatte Børn og Unge

Borgercenter Børn og Unge forventer balance i 2020. Der synes dog at være sket et underliggende skifte i rammebetingelserne for områdets økonomi. For at opnå balance vil det kræve markante tiltag, og der er risiko for, at det vil medføre servicereduktioner, bl.a. i det forebyggende arbejde.

Borgercenter Børn og Unge har dertil et bevillingsudløb på 8,6 mio. kr. af midlertidige demografimidler, som Socialforvaltningen til budgetseminaret vil foreslå håndteret i forbindelse med vedtagelsen af budgetforslag 2020. Baggrunden er, at midlerne går til kernedriften, og at behovet for midlerne ikke falder bort. 

Følgende risici fremhæves:

  • Ny lovgivning på kriminalitetsområdet, der kan øge antallet af anbringelser blandt børn og unge.

     

  • Risiko for merudgifter på det udsatte børne- og ungeområde som følge af en stigning i befolkningsudviklingen for de 0-22-årige, der forventes at være på 1,2 pct. årligt fra 2018. Den forventede stigning er højest for aldersgruppen 12-17-årige med en årlig stigning på 2,2 pct. De 12-17-årige er den aldersgruppe blandt de 0-22-årige med den største andel af modtagere af sociale foranstaltninger og med de højeste gennemsnitlige udgifter.

  • Risiko for merudgifter som følge af en stigning i modtagerandelen, dvs. at stigningen i modtagere af en social foranstaltning overstiger befolkningstilvæksten. Dette hænger sammen med et stigende antal underretninger. Fra 2018 forventes antallet af underretninger at stige med mere end 11 pct. årligt, og unikke underretninger forventes at stige med ca. 18 pct. årligt.

  • Risiko for, at antallet af anbringelser på det udsatte børne- og ungeområde ikke falder i samme takt som forudsat i budgettet. Det udsatte børneområde har gennemgået en omstilling fra anbringelse til forebyggende foranstaltninger, men denne omstilling vurderes ikke i samme grad som tidligere at bidrage til at finansiere den stigende modtagerandel.

Borgere med sindslidelse og udsatte voksne

Borgercenter Voksne forventer en budgetudfordring i 2020 på 5-10 mio. kr., der kan henføres til merforbrug på køb af pladser bl.a. som følge af opgaveglidning fra Regionen.

Borgercenter Voksne har dertil bevillingsudløb på 3,8 mio. kr. vedr. styrkelse af hjemmevejlederordningen for boliganviste udsatte voksne, som foreslås håndteret ved vedtagelsen af budgetforslag 2020. Baggrunden er, at midlerne går til kernedriften, og at det i forvejen er en udfordring at leve op til forsyningsforpligtelsen på hjemmevejlederordningen.

Hertil kommer et behov for finansiering af merudgifter på 15-20 mio. kr. som følge af oprettelse af nye private herberg- og krisecenterpladser og opsigelser af driftsoverenskomster med Københavns Kommune. Det er i nærværende estimat forudsat finansieret via en need-to bevilling i kommunens budget 2020, ligesom det i 2019 forudsættes finansieret som need-to i Overførselssagen.

Der er risiko for, at budgetudfordringen kan stige som følge af:

  • Merudgifter som følge af regeringens indførelse af straftakst til kommunerne for manglende hjemtagning af færdigbehandlede psykiatriske patienter (Psykiatrihandlingsplan 2018).

     

  • Stigende aktivitet og priser vedr. køb af døgnpladser, der overstiger prognosens forudsætninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil frem mod Socialudvalgets budgetseminar i februar 2019 konkretisere budgetudfordringen mhp. budget i balance.

Nina Eg Hansen

                                     / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.

 

Ø afgav følgende protokolbemærkning, som B, F og Å tilsluttede sig:

 

”Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og Socialistisk Folkeparti finder det bekymrende, at forvaltningen lægger op til så massive besparelser for at leve op til Økonomiforvaltningens krav. Det viser et stort behov for en større økonomisk prioritering af socialområdet”.

 

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top