Mødedato: 16.01.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Fremadrettet opfølgning på fattigdom i Københavns Kommune

Se alle bilag

Resumé

Det forrige Socialudvalg havde ni socialpolitiske pejlemærker for perioden 2014-2017, herunder ét om fattigdom. Borgerrepræsentationen besluttede i august 2016, at Københavns Kommune skulle have en fattigdomsgrænse opgjort efter budgetmetoden, og at Socialudvalgets pejlemærke derfor skulle opgøres efter budgetmetoden. Socialforvaltningens pejlemærke blev opgjort efter medianindkomstmetoden og blev ikke omlagt, før pejlemærkerne faldt bort ved udgangen af 2017. Økonomiforvaltningen opgør årligt andelen af fattige borgere samt andelen af børn, der vokser op i fattigdom i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen skal med denne indstilling godkende, at Socialforvaltningen ikke selvstændigt opgør data om fattigdomsudviklingen i Københavns Kommune. Socialforvaltningen følger udviklingen i fattigdom via Økonomiforvaltningens opgørelser.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at godkende, at Socialforvaltningen ikke opgør selvstændige data på fattigdomsudviklingen i Københavns Kommune, da pejlemærket  ”Færre københavnere lever i fattigdom” er bortfaldet.

Problemstilling

Socialforvaltningen har fra 2008 til 2017 fulgt udviklingen i fattigdom i Københavns Kommune. Fra 2008 til 2014 udarbejdede Socialforvaltningen hvert andet år en status på fattigdom i kommunen. Fra 2014 blev udviklingen fulgt via den årlige status på det tidligere Socialudvalgs pejlemærke ”Færre københavnere lever i fattigdom”, der blev opgjort efter medianindkomstmetoden.

Borgerrepræsentationen besluttede på møde den 26. november 2015 at genindføre en fattigdomsgrænse i Københavns Kommune. 

Den 25. august 2016 besluttede Borgerrepræsentationen, at Københavns Kommunes fattigdomsgrænse skulle beregnes efter budgetmetoden. Borgerrepræsentationen tilføjede til indstillingens at-punkt, at ”Det bemærkes, at man ikke afstår fra muligheden for at kunne beregne fattigdomsgrænsen med medianindkomstmetoden og dermed sammenligningen af kommunerne.”  

Opfølgningen på pejlemærkerne ophørte ved udgangen af 2017, da et nyt Socialudvalg trådte til. Økonomiforvaltningen opgør løbende andelen af  fattige borgere i Københavns Kommune og Socialforvaltningen følger udviklingen i fattigdom via Økonomiforvaltningens opgørelser.

Løsning

Det forrige Socialudvalgs pejlemærker er faldet bort, og dermed følger Socialforvaltningen ikke længere udviklingen i fattigdom. Det tidligere Socialudvalgs pejlemærker er blevet erstattet af det nuværende Socialudvalgs Socialstrategi. 

Økonomiforvaltningen har siden 2015 årligt opgjort andelen af fattige borgere samt andelen af børn, der vokser op i fattigdom, i Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen beregner kommunens fattigdomsgrænse efter medianindkomstmetoden, jf. beskrivelse af opgørelse og metodiske valg i bilag 1.

Det var Økonomiforvaltningens data, der lå til grund for den årlige status på det tidligere Socialudvalgs pejlemærke om fattigdom.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiforvaltningen opgør andelen af fattige borgere samt andelen af børn, der vokser op i fattigdom i Københavns Kommune i den årlige udgivelse ”Status på København”. Data for udviklingen af fattigdom i kommunen vil også fremadrettet være tilgængelig her. Socialforvaltningen følger forsat udviklingen i fattigdom via Økonomiforvaltningens opgørelser.

 

Nina Eg Hansen

                                        / Eva Stokbro Jensen               

 

Beslutning

Sagen blev løftet til en A-sag.

Indstillingen blev godkendt.

Til top