Mødedato: 16.01.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Evaluering af døgnåbent i stofindtagelsesrummet H17

Se alle bilag

Resumé

I forbindelse med at Socialudvalget besluttede at flytte døgnåbentfunktionen fra stofindtagelsesrummet Skyen til H17, bad udvalget forvaltningen om at udarbejde en evaluering af betydningen af flytningen. Socialforvaltningen forelægger her udvalget evalueringen som lovet. Evalueringen viser en øget kapacitet og flere stofindtag i stofindtagelsesrummet i nattetimerne. Fra et beboerperspektiv har beboerne tæt ved Skyen oplevet mindre nattelarm, mens beboerne tæt på H17 oplever mere larm om natten.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager evaluering af døgnåbent i H17 til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

På Socialudvalgets møde den 8. februar 2017 besluttede udvalget at flytte døgnåbentfunktionen fra stofindtagelsesrummet Skyen til H17. Under behandlingen af sagen vedtog udvalget endvidere ”… at forvaltningen i oktober 2018 vender tilbage med en evaluering af kapacitet og placering ift. nabo- og erhvervsliv.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet en evaluering af flytningen af døgnåbentfuktionen fra stofindtagelsesrummet Skyen i Mændenes Hjem til stofindtagelsesrummet H17 placeret Halmtorvet 17. Evalueringen bygger på en række forskellige datakilder, hvoraf flere er udarbejdet med andre formål end denne evaluering.

Konklusioner 

  • Evalueringen viser, at antallet af stofindtag om natten er steget efter flytning af døgnåbentfunktionen fra Skyen til H17.
  • Der er sket en markant stigning af rygeindtag, hvor rygning udgjorde 76 pct. af alle indtag om natten i H17, i marts 2018, mod 54 pct. i Skyen, da der var natåbent der i samme måned året før.
  • Evalueringen bekræfter tidligere undersøgelser i, at jo tættere man bor på et stofindtagelsesrum, desto flere gener oplever man. Det har ikke været muligt entydigt at isolere effekten af at flytte døgnåbentfunktionen fra Skyen til H17 blandt beboerne.
  • Der er foretaget to erhvervssurveys i februar og oktober 2018. I februar var under 40 pct. af respondenterne bekendt med, at H17 havde fået døgnåbent, mens det i oktober var under 50 pct. Placeringen af døgnåbentfunktionen har formentligt en mindre betydning for de erhvervsdrivende, idet en stor del af virksomhederne holder lukket i nattetimerne.

Øget kapacitet og indtag

Døgnåbentfunktionen flyttede fra Skyen til H17 1. juli 2017. Med flytningen blev den samlede kapacitet i nattetimerne udvidet, idet H17 er det største stofindtagelsesrum. Rygekapaciteten er øget med 12 pladser, mens injektionskapaciteten er reduceret med én plads i nattetimerne ved flytningen af døgnåbentfunktionen. Antallet af stofindtag i nattetimerne er steget med ca. 500 indtag, når man sammenligner marts i 2017 med marts 2018. Bemandingen i H17 er blevet for skrøbelig og ved sygdom har dette medført uhensigtsmæssige lukninger. I Budget 2019 er der afsat 4,9 mio. kr. årligt for perioden 2019-2022 til at sikre de nuværende åbningstider ved at øge bemandingen i H17.  

Fordeling af indtag på rygning og injektion

Andelen af stofindtag var nogenlunde ligelig fordelt mellem injektion og rygning i Skyen, da den havde natåbent. Antallet af rygeindtag er steget markant i H17, mens antallet af injektionsindtag er faldet i nattetimerne. Faldet i injektioner er større end, hvad der kan tilskrives, at kapaciteten i injektionsrummet i H17 er én plads mindre end i Skyen. En årsag til faldet af injektionsindtag i nattetimerne kan skyldes, at kulturen blandt brugerne i rygerummet er dominerende, hvilket kan virke afskrækkende på nogle injektionsbrugere. Antallet af rygepladser er blevet mere end fordoblet, hvilket også er med til at skabe en ubalance mellem de forskellige brugergrupper. Kokain er et stof, der ofte medfører en adfærd karakteriseret ved aggression og impulsivitet. Blandt rygerne er kokain det mest udbredte stof, og det har en kort halveringstid, hvilket betyder at stoffet gerne indtages mange gange dagligt. Injiceret heroin har oftest en sløvende virkning, og stoffet har en relativ lang halveringstid.

Fordeling af indtag over døgnet

Evalueringen peger på, at det samlede antal stofindtag i H17 er nogenlunde jævnt fordelt over døgnet. Der er dog et væsentligt fald i antal stofindtag mellem kl. 6-7 og mellem kl. 9-10 i H17. Det er den sidste time før lukning for rengøring og den første åbne time efter rengøring.  Der ses heller ikke en stigning i antal indtag i H17, når Skyen lukker.

Naboer

Naboernes oplevelse af døgnåbent i henholdsvis Skyen og H17 er belyst gennem naboundersøgelser, der både består af kvantitative og kvalitative data.  Undersøgelserne viser, at jo tættere man bor på et stofindtagelsesrum, jo mere generet er man. Samtidig er problemstillingerne også meget lokale, hvor 50 meter kan være afgørende for, om man oplever gener eller ej.  Nogle udsagn og oplevelser fra beboere:

  • Der er mindre nattelarm ved Skyen og færre kanyler i området.  
  • H17 er mere egnet end Skyen til at have døgnåbent, fordi der ikke i samme grad er tæt bebyggelse og institutioner som ved Skyen.
  • Der er sket en forskydning af generne fra området omkring Skyen/Istedgade til H17/Halmtorvet.
  • Der er kommet mere larm om natten, større utryghed og en stigning i de offentlige stofindtag.
  • Døgnåbningen har fået betydning for stofbrugernes bevægelsesmønstre, hvor nye beboere har fået stofmiljøet tættere ind på livet end tidligere. Fx er Viktoriagade blevet en gennemgangsgade mellem Skyen og H17, og Halmtorvet er blevet en opholdsgade foran H17.

Som det fremgår af ovenstående, tegner kommentarerne fra naboerne ikke et entydigt billede af, hvorvidt flytningen af døgnåbningen er positiv eller ej – det afhænger i høj grad af, hvor man bor.

Der er blevet foretaget naboundersøgelser i 2015 i forbindelse med, at Skyen begyndte at holde natåbent og i 2018 efter, at døgnåbentfunktionen var flyttet til H17. I undersøgelsen fra 2015 oplevede naboerne en større positiv forandring i form af færre kanyler på gaden og færre mennesker, der fixede på gaden om natten end i 2018. Det skal muligvis ses i lyset af, at der i 2015 skete en stor ændring med natåbent i et stofindtagelsesrum, hvor der alene i 2018, er tale om en ændret placering af døgnåbentfunktionen.

Gener som følge af råb og sammenstimlen fylder meget blandt beboerne.  I evalueringen tyder det på, at flytningen af døgnåbentfunktionen fra Skyen til H17 i et vist omfang har ”fortyndet” generne for beboerne i nærområdet omkring Mændenes Hjem, mens beboerne på Halmtorvet omvendt oplever markant flere gener. Det er svært at isolere effekten af gener for beboerne grundet flytningen af døgnåbentfunktionen.

Erhvervsliv

Der var meget få besvarelser på de to undersøgelser blandt de erhvervsdrivende, hvilket har givet et meget spinkelt datagrundlag. Der blev gennemført surveys i februar og oktober 2018,  for at se om de erhvervsdrivende oplevede varierende gener på forskellige årstider. Det spinkle datagrundlag antyder, at årstid og vejr kan have indflydelse på oplevelsen af gener. Der er en stigning af erhvervsdrivende, der har observeret stofindtag i nabolaget, stofrelateret affald og været generet af larm, råb og sammenstimlen fra undersøgelsen i februar til oktober. Det kan skyldes, at oktoberundersøgelsen er foretaget lige efter en sommer, hvor vejret har indbudt til udendørsophold.

Økonomi                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ØkonomiSagen

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Relevante resultater og konklusioner fra evalueringen vil indgå i afdækningen af indsatser for udsatte stofbrugere, jf. Socialudvalgets beslutning fra mødet den 3.10.18. 

Nina Eg Hansen

                  / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.

Til top