B-sag. Status på tilknytning af læger på §108-tilbud til borgere med psykisk sygdom
Resumé
Socialudvalget forelægges en status for ordningen med faste læger på botilbud efter servicelovens § 108 til borgere med psykisk sygdom. Socialudvalget godkendte den 1. november 2017, at ordningen blev indført på 5-7 af socialpsykiatriens § 108-botilbud. De foreløbige erfaringer med ordningen er positive, men som forventet udgør rekruttering af læger en udfordring.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
-
at Socialudvalget tager status for ordning med tilknytning af faste læger på socialpsykiatriske § 108 botilbud til efterretning.
Problemstilling
Staten, PLO (Praktiserende Lægers Organisation), KL og Danske Regioner indgik i juli 2017 en landsdækkende aftale om tilknytning af faste læger på § 108-botilbud for borgere med psykisk sygdom. De afsatte midler dækker en fireårig periode (2017-2020), hvorefter ordningen evalueres af KL. Socialudvalget godkendte den 1. november 2017, at ordningen skulle implementeres på 5-7 § 108-botilbud i socialpsykiatrien, da de afsatte midler ikke kunne dække alle forvaltningens § 108-botilbud til borgere med psykisk sygdom. Det fremgik af sagen, at Socialforvaltningen ultimo 2018 ville orientere Socialudvalget om status på ordningen.
Løsning
Status på ordningen
Siden februar 2018 har der været ansat faste læger på botilbuddene Rønnebo, Lindegårdshusene og Stubberupgård. På disse tilbud varetager lægerne den almen-medicinske behandling af de beboere, som har valgt dem som fast læge samt yder sundhedsfaglig rådgivning til personalet. Tiden der er afsat til rådgivning og lægens deltagelse i møder mv., er tildelt med afsæt i tilbuddets størrelse, og finansieres af midlerne fra ordningen. Det er desuden frivilligt for beboerne, om de vil vælge den fast tilknyttede læge eller bibeholde deres hidtidige praktiserende læge.
Som led i implementeringen er der udarbejdet et internt evalueringsdesign, som bl.a. består af løbende opsamlingsmøder på de tilbud, der har faste læger. De foreløbige erfaringer viser, at såvel tilbud som borgere er tilfredse med ordningen. Det er endnu for tidligt at vurdere udbyttet af lægens sundhedsfaglige rådgivning, da erfaringerne netop viser, at ordningen tager tid at implementere. De foreløbige tilbagemeldinger med at have en fast læge tilknyttet § 108-botilbud er positive, da tilbuddene oplever, at den faglige sparring og rådgivning i forhold til sundhedsfaglige problemstillinger og -emner er gavnlig for pleje og behandling af beboerne.
Udfordringer
Det har vist sig vanskeligt at rekruttere læger til ordningen, hvilket også fremgik som et opmærksomhedspunkt i sagen til Socialudvalget den 1. november 2017. Praktiserende læger har en stor arbejdsbyrde, hvorfor en stilling møntet på fx borgere med komplekse og til tider tidskrævende tilstande, herunder dobbeltdiagnoser, ikke opfattes som attraktiv. Dertil kommer, at det generelt er vanskeligt at rekruttere lægefaglige kompetencer til socialpsykiatrien.
Der blev derfor iværksat en bred rekrutteringsstrategi, hvor stillingerne bl.a. er blevet annonceret i forskellige fagblade henvendt til læger. Dertil har nogle tilbud selv kontaktet relevante læger for at informere om stillingerne, ligesom PLO har orienteret deres medlemmer om ordningen. Ordningen er endvidere blevet drøftet i det kommunalt lægelige udvalg (KLU), som er forankret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, og hvor PLO bl.a. er repræsenteret.
Til trods for rekrutteringsstrategien modtog Socialforvaltningen kun få ansøgninger til stillingerne, og alle kvalificerede læger blev ansat. Rekrutteringsudfordringerne skal bl.a. ses i lyset af, at der generelt er udfordringer med lægedækning i Hovedstadsområdet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har iværksat forskellige initiativer for at bedre lægedækningen i København. Det kan over tid muligvis gøre det lettere at tilknytte faste læger på § 108-botilbud. Socialforvaltningen arbejder derudover på en rekrutteringsstrategi for at få de ledige stillinger besat.
Økonomi
Der er afsat 367.000 kr. til ordningen i 2018 og 520.000 kr. i 2019 og 2020. Grundet ubesatte stillinger forventes et mindreforbrug svarende til mellem 80.000-100.000 i 2018 afhængig af lægernes transportomkostninger, som afregnes sidst på året.
Videre proces
Socialforvaltningen vil fortsat arbejde videre med at få besat de ledige stillinger gennem en styrket rekrutteringsstrategi.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.