B-sag. Socialudvalgets fællesmøde med brugerorganisationer og HovedMED
Resumé
Socialforvaltningen orienterer i denne sag Socialudvalget om, hvordan forvaltningen planlægger at styre og facilitere fællesmødet mellem Socialudvalget, brugerorganisationerne og HovedMED om omprioriteringsforslagene i forbindelse med budget 2020.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
-
at Socialudvalget godkender, at der afholdes et særskilt første møde med HovedMED
-
at Socialudvalget tager modellen for inddragelse af HovedMED og brugerorganisationerne, herunder styringen og faciliteringen af mødet til efterretning.
Problemstilling
I budgetkalenderen for 2019 har Socialudvalget fællesmøde med HovedMED og brugerorganisationerne d. 27. februar.
Socialudvalget har til budget 2020 ønsket, at modellen for fællesmødet i 2019 ændres med følgende tiltag (jf. Socialudvalgets møde d. 20. juni 2018, sag 10):
-
At mødet med HovedMED og brugerorganisationerne afholdes i fællesskab.
-
At mødet afholdes efter samme koncept som Socialstrategidrøftelsen, hvor brugerorganisationerne blev inddelt ved hver deres station, og udvalgsmedlemmerne blev inddelt i grupper som derefter gik rundt til hver station, og indgik i drøftelsessessioner med 12 minutters varighed ved hver station.
-
Socialudvalget ønsker at der, modsat under Socialstrategidrøftelsen, afsættes god tid til drøftelsessessionerne.
Løsning
Særskilt møde med HovedMED
HovedMED har specifikt ønsket et særskilt møde med Socialudvalget inden fællesmødet med HovedMED og brugerorganisationerne d. 27. februar, hvilket dog afviger fra Socialudvalgets ønske jf. ovenfor.
Modellen for inddragelse af HovedMED og brugerorganisationerne
Socialforvaltningen har i sit forslag til program for fællesmødet d. 27. februar 2019 lagt vægt på, at der gives reel tid til, at brugerorganisationerne og HovedMED kan komme til orde. Samtidig skal der være mulighed for, at brugerorganisationerne og HovedMED kan prioritere deres tid til de områder de vurderer vigtige. Derudover skal det sikres, at der er faglig viden til stede under hele fællesmødet, så eventuelle uklarheder eller spørgsmål kan afklares løbende.
Forslag til mødets form
Socialforvaltningen foreslår udover gruppedrøftelser, at der afholdes en indledningsvis plenumdrøftelse, hvorefter HovedMED og brugerorganisationerne enkeltvis kan præsentere deres synspunkter og input. Hver præsentation har en varighed af 7 minutter og består af tre plancher. På første og anden planche vil der være en prioritering af f.eks. de tre mest foretrukne forslag og de tre mindst foretrukne forslag, mens sidste planche kan anvendes til generelle budskaber. I de efterfølgende grupper vil det være muligt at få en mere direkte dialog mellem HovedMED, brugerorganisationerne og udvalgsmedlemmerne. Socialforvaltningen foreslår, at målgrupperne inddeles ved hver deres station/lokale. Ved stationerne står, som minimum, borgercenterchefen og en referent.
Socialudvalgets, brugerorganisationernes og HovedMEDs medlemmer fordeler sig i fire grupper efter interesse, hvor hver gruppe tildeles en tovholder (facilitator) fra Socialforvaltningen, der kan understøtte processen (flyt fra station til station) og samle op på spørgsmål. Hver gruppe kommer rundt til to stationer á 50 minutter og får mulighed for at prioritere forslagene ved hjælp af post-its på en væg ved stationerne (se bilag 1).
Høringssvar til budgetforslagene
Socialforvaltningen foreslår, at HovedMED og brugerorganisationerne igen i år selv står for at udarbejde et kort notat med bemærkninger til budgetforslagene, som kan udsendes til Socialudvalgets møde d. 6. marts. Denne form vil sikre, at HovedMED og brugerorganisationerne har tid til at sætte sig ind i materialet og selv har mulighed for at formulere bemærkninger og budskaber til Socialudvalget. Fristen for høringssvar er d. 1. marts, så disse kan nå at blive eftersendt til Socialudvalget.
Materiale til mødet
Forud for mødet tilsendes HovedMED og brugerorganisationerne det budgetmateriale, der forelægges på Socialudvalgets budgetseminar/Socialudvalgets 1. behandling d. 22.-23. februar. Materialet udsendes parallelt til Socialudvalget, HovedMED og brugerorganisationerne d. 8. februar, på nær de fortrolige forslag som kun udsendes til Socialudvalget og HovedMED.
Deltagere
Til mødet forventes Handicaprådet, Frivilligrådet, Udsatterådet, Ældrerådet, Dialogforum samt HovedMED at deltage. Der sættes et loft på 7 deltagere pr. råd.
Socialforvaltningen afklarer, hvorvidt Ungepanelet vil deltage med hjælp fra Børns Vilkår.
Formøder
Socialforvaltningen inviterer HovedMED og de enkelte brugerorganisationer til et formøde i uge 8 inden deres fællesmøde med Socialudvalget, hvor budgetforslagene og –forudsætningerne gennemgås på et teknisk og forståelsesmæssigt niveau.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser ved indstillingen.
Videre proces
Såfremt modellen for inddragelse godkendes, vil Socialforvaltningen sende invitationer samt skabelon til præsentationer ud til HovedMED og brugerorganisationerne.
Nina Eg Hansen
/ Anders Johannes Kristensen
Beslutning
Indstillingen blev løftet til en A-sag.
Et enigt Socialudvalg stillede ændringsforslag til indstillingen 1. at-punkt:
”1. at Socialudvalget godkender, at der afholdes et særskilt møde med HovedMED på et senere tidspunkt end fællesmødet med brugerorganisationerne og HovedMED”.
Et enigt Socialudvalg vedtog ændringsforslaget.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.