Mødedato: 15.11.2023, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. oktober 2023

Se alle bilag

Resumé

Sagen omhandler Socialforvaltningens tredje regnskabsprognose, der udviser forventet merforbrug på 42,4 mio. kr. i 2023 på almindelig drift efter økonomiske handleplaner og efter forventet tilførsel af midler fra puljen til uforudsete udgifter til dækning af udgifter i 2023 forbundet med to need-to sager, der indgår i Budget 2024. Socialforvaltningens samlede budget er ca. 6,9 mia. kr., og merforbruget svarer til en afvigelse på ca. 0,6 %.

Socialudvalget besluttede på møde den 20. september 2023, at et merforbrug i 2023 skal søges dækket af puljen til uforudsete udgifter og/eller servicebufferpuljen, og at der søges internt lån til dækning af et evt. resterende merforbrug.

Ud over almindelig drift prognosticeres der med Ukraine-relaterede udgifter for 19,9 mio. kr. Disse udgifter vil, ligesom det var tilfældet i 2022, indgå i forvaltningens regnskab for 2023, men forventes ikke at påvirke forvaltningens ordinære driftsøkonomi og følges derfor op særskilt.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. oktober 2023,
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om internt lån til at dække det prognosticerede merforbrug, såfremt det ikke dækkes af puljen til uforudsete udgifter og/eller servicebufferpuljen.

Problemstilling

Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognose pr. oktober til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 21. november 2023. I indstillingen fremgår forventet forbrug i forhold til det aktuelle budget samt de primære risici knyttet til prognosen. Som forudsætning for det prognosticerede merforbrug arbejdes der fortsat med en række handleplaner, og der er fortsat behov for en løbende prioritering og stram styring.

Løsning

I nærværende indstilling og i forbindelse med forklaringerne til afvigelserne har forvaltningen fokus på den ordinære økonomi, som ikke vedrører Ukraine-udgifter. Når der ses bort fra de rapporterede Ukraineudgifter på 19,9 mio. kr., prognosticeres Socialforvaltningens forventede regnskabsresultat pr. oktober på almindelig drift til et merforbrug på 42,4 mio. kr. Indeholdt i prognosen er en forudsætning om, at realisering af resterende handleplaner for 14,2 mio. kr. lykkes. Handleplanerne blev præsenteret for Socialudvalget den 26. april 2023 i en særskilt sag om Socialforvaltningens økonomi 2023. Endvidere er det lagt til grund, at sagen om bevillingsmæssige ændringer, som forelægges Socialudvalget parallelt med denne sag, godkendes (B-sag ”3. sag om bevillingsmæssige ændringer 2023”).

Det bemærkes, at prognosen skal tages med det forbehold, at f.eks. en forskydning på blot 0,5 pct. af forbruget udgør en afvigelse på ca. 35,0 mio. kr. ift. det samlede budget for Socialforvaltningen.

Ved forelæggelse af Socialforvaltningens 2. kvartalsprognose pr. august den 18. august 2023 godkendte Socialudvalget, at forvaltningen ville vende tilbage med håndtering af en eventuel fortsat økonomisk udfordring ved 3. kvartalsprognose. Dette var for at afvente effekten af handleplanerne samt afsøge muligheder for at igangsætte yderligere handleplaner for at sikre balance.

Siden 2. kvartalsprognose er den økonomiske udfordring i 2023 steget. Dette er Socialudvalget senest blevet orienteret om på udvalgsmødet den 20. september 2023, hvor Socialforvaltningen forventede et merforbrug på 48,5 mio. kr. i 2023. Siden da er prognosen forværret med yderligere 5,2 mio. kr. Forværringen er dels en konsekvens af en række handleplansinitiativer, der vurderes ikke realiserbare, samt en konsekvens af forværring af de allerede kendte økonomiske udfordringer. Denne forværring modsvares dog i nogen grad af en forventning om, at forvaltningen tildeles midler fra puljen til uforudsete udgifter til håndtering af to konkrete sager, som forvaltningen har fået tildelt need- to midler ifm. budgetforhandlingerne 2024, men som også indebærer udgifter i 2023 svarende til 11,3 mio. kr.

Efter denne tildeling af midler fra puljen til uforudsete udgifter udviser Socialforvaltningens prognose et forventet merforbrug på 42,4 mio. kr. Det vurderes ikke muligt at håndtere det nuværende merforbrug inden for forvaltningens egen ramme, herunder også henset til udvalgets drøftelse af håndtering af Socialforvaltningens økonomi den 20. september 2023. Da Socialforvaltningen skal angive korrigerende handlinger, der kan gennemføres for at tilvejebringe balance, indstilles merforbruget håndteret ved at ansøge Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om optagelse af et internt lån svarende til den nuværende økonomiske udfordring. Ansøgningen om internt lån vil blive behandlet på samme møde i Økonomiudvalget, hvor udmøntning af puljen til uforudsete udgifter behandles, herunder både de 11,3 mio. til need to udgifter i 2023, jf. ovenfor, og evt. dækning af hele eller dele af Socialforvaltningens resterende merforbrug. Det bemærkes i forlængelse heraf, at det prognosticerede merforbrug på 42,4 mio. kr., er under forudsætning af, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender, at Socialforvaltningen tildeles 11,3 mio. kr. fra puljen til uforudsete udgifter. Hvis det ikke godkendes, vil prognosen forværres tilsvarende, og forvaltningen vil dermed have en økonomisk udfordring på 53,7 mio. kr. Behovet for optagelse af internt lån for at opnå balance vil derfor stige tilsvarende.

Hvis der tildeles yderligere midler til Socialforvaltningen fra puljen til uforudsete udgifter til at dække forvaltningens resterende merforbrug, vil behovet for optagelse af internt lån nedskrives tilsvarende. Det bemærkes, at det ligeledes er muligt at nedjustere lånebehovet til det faktiske regnskabsresultat efter regnskabsafslutning ifm. overførselssagen 2023-2024. Endelig bemærkes det, at optagelse af internt lån forudsætter, at der er tilstrækkelig ledigt servicemåltal og finansiering i puljen til uforudsete udgifter og servicebufferpuljen.

Flere af forvaltningens udfordringer i 2023 er af varig karakter og vil påvirke økonomien i 2024 og frem. Socialudvalget forelægges, parallelt med denne sag, en sag om håndtering af den økonomiske udfordring i 2024. Det bemærkes, at såfremt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender optagelse af et internt lån for at håndtere merforbruget i 2023, vil dette opskrive den økonomiske udfordring i 2024. Ved optagelse af internt lån vil der – såfremt der ikke tildeles midler fra puljen til uforudsete udgifter til at dække forvaltningens resterende merforbrug - være behov for at finde yderligere besparelser i 2024 for at opnå budget i balance, da tilbagebetaling af lånet vil skulle påbegyndes næste år.

Socialforvaltningen forventer både i 2023 og 2024 en betydelig økonomisk udfordring i Den Sociale Hjemmepleje. De overordnede forklaringer på det forventede merforbrug i indeværende år er beskrevet nedenfor. Socialforvaltningen er ved at udrede den økonomiske udfordring og afsøge håndteringsmuligheder. Forvaltningen vil om nødvendigt vende tilbage til Socialudvalget med forslag til håndtering heraf.

Tabel 1: Socialforvaltningens regnskabsprognose pr. september 2023 (mio. kr.)

Afrundinger kan betyde, at ikke alle summer stemmer på decimalen.
Merforbrug er angivet med minus og mindreforbrug er angivet uden fortegn.

Nedenfor følger kort gennemgang af prognosen for hver målgruppe. Af bilag 1 fremgår mere uddybende forklaringer af forskelle mellem budget og forventet forbrug. Bemærk, at gennemgangen nedenfor og i bilag 1 behandler afvigelserne efter forventet kompensation for Ukrainerelaterede merudgifter.

For Børnefamilier med særlige behov prognosticeres et merforbrug på 1,5 mio. kr. efter forventede overførsler. Prognosen er under forudsætning af, at resterende handleplaner for ca. 1,2 mio. kr. lykkes. Merforbruget skyldes primært stigende aktivitet på køb af pladser hos private socialpædagogiske opholdssteder, som dels skal ses i sammenhæng med en høj belægning på forvaltningens egne institutioner, og dels i sammenhæng med et stigende antal underretninger. Merforbruget modsvares i nogen grad af et mindreforbrug på dagbehandling og fleksible indsatser som følge af, at der i højere grad visiteret til fleksible indsatser fremfor dagbehandling, hvor enhedsprisen er lavere.

For Borgere med sindslidelse prognosticeres et mindreforbrug på 9,3 mio. kr. Mindreforbruget kan tilskrives generel tilbageholdenhed og kompenserende handlinger, som er nødvendige for at håndtere udfordringer på andre områder indenfor Socialforvaltningens samlede ramme. Yderligere har der været lavere aktivitet på køb af socialpædagogisk bistand og beskyttet beskæftigelse end forventet, hvilket ligeledes medfører et forventet mindreforbrug.

For Udsatte voksne prognosticeres et merforbrug på 2,9 mio. kr. Merforbruget på området kan primært henføres til udfordringer med lav belægning på egne krisecenterpladser. Områder er vanskeligt styrbart for forvaltningen pga. selv-henvender-princippet.

For Den sociale hjemmepleje prognosticeres et merforbrug på 23,9 mio. kr. Udfordringen på området kan henføres til stigende aktivitet på hjemme- og sygepleje, primært som følge af et stigende antal visiterede borgere. Hertil ses der desuden en stigning i vikarudgifter, bl.a. som følge af, at et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet skærpet. Påbuddet vedrører historiske mangler i journalisering og dokumentation i sygeplejen, hvor det har været nødvendigt at afsætte flere medarbejderressourcer for at efterleve påbuddet end forventet. Mens der er afsat yderligere medarbejderressourcer til at efterleve påbuddet, håndteres medarbejdernes øvrige opgaver af vikarer, hvilket har medført et stigende vikarforbrug.

For Borgere med handicap prognosticeres et merforbrug på 31,1 mio. kr. Prognosen er under forudsætning af, at resterende handleplaner for ca. 13,0 mio. kr. lykkes. Merforbruget kan henføres til døgntilbudsområdet, hvor der ses stigende udgifter til køb af døgntilbudspladser som følge af øget kompleksitet i støttebehov og stigende priser til borgere i botilbud, mens der ligeledes samtidigt ses udfordringer på forvaltningens egne tilbud på trods af omfattende initiativer for at sikre balance. Hertil ses der et merforbrug på børne- og ungeområdet, hvor deres ses en stigende aktivitet og enhedspris på dagbehandling og fleksible indsatser sfa. en forøgelse af børn med autisme og komorbiditet. Der ses ligeledes en stigende aktivitet og enhedspris på forebyggende foranstaltninger og stigende udgifter til socialpædagogiske fripladser samt en stigning i antallet af anbringelser. Endelig ses der et merforbrug på hjælpemidler, hvilket dels kan tilskrives en stigning i antallet af bevilgede tekniske hjælpemidler samt en dertilhørende prisstigning på produkterne, og dels kan tilskrives, at en højere andel af de leverede handicapbiler er busser, som har en højere enhedspris, samtidigt med at der har været en usædvanlig høj leverance af både handicapbiler og busser i 2023. Dette skal ses i relation til de seneste års leverancemangel, hvilket har medført en ophobning af bevilgede sager.

For området Tværgående opgaver og administration prognosticeres et mindreforbrug på 7,8 mio. kr., som kan henføres til generel tilbageholdenhed og vakancer samt ubenyttede midler til frivilligt socialt arbejde (§18-midler) fra tidligere regnskabsår, som er blevet tilbagebetalt.

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et merforbrug på 22,8 mio. kr., som primært kan henføres til sociale ydelser, som følge af en højere aktivitet end budgetteret på tabt arbejdsfortjeneste samt stigende aktivitet vedrørende hjemmetræning til børn.

På området Anlæg forventes balance.

For området Finansposter forventes tilnærmelsesvis balance.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 21. november 2023, hvor den behandles som en del af den samlede prognose for hele kommunen.

Indstilling om udmøntning af Københavns Kommunes pulje til uforudsete udgifter behandles i Økonomiudvalget d. 5. december 2023 og i Borgerrepræsentationen d. 14. december 2023.

Såfremt Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen skal anmode om internt lån, vil Socialforvaltningen sende anmodningen til Økonomiforvaltningen, som vil forelægge anmodningen for Økonomiudvalget. Indstilling om optagelse af internt lån behandles ligeledes i Økonomiudvalget d. 5. december 2023 og i Borgerrepræsentationen d. 14. december 2023.

 

Mikkel Boje

                                          / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling. 

Til top