Mødedato: 15.08.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Anmodning om økonomisk tilsyn med AIDA

Socialudvalget skal beslutte om Københavns Kommune skal påtage sig det økonomiske tilsyn med et privat behandlingstilbud AIDA. 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltning indstiller,

  1. At Københavns Kommune påtager sig den økonomiske tilsynsforpligtigelse overfor det private behandlingstilbud AIDA. Dette sker under forudsætning af, at Frederiksberg Kommune, hvor AIDA er beliggende, ikke selv vil påtage sig tilsynsopgaven og i øvrigt er indforstået med, at Københavns Kommune påtager sig opgaven. Det er samtidig en forudsætning, at Københavns Kommunes varetagelse af opgaven ikke strider mod kommunalfuldmagten og opgaven ikke medfører økonomiske forpligtigelser for kommunen. 

 

Problemstilling

AIDA er et privat behandlingstilbud for unge med spiseforstyrrelser beliggende i Frederiksberg Kommune. AIDA har kapacitet til behandling af 40 brugere. AIDA har eksisteret i 12 år og har hidtil været støttet af satspuljemidler. Denne støtte udløber med udgangen af 2012. AIDA ønsker at videreføre sit arbejde som en fond og søge diverse økonomiske fonde om økonomisk tilskud til driften. AIDA har rettet henvendelse til Københavns Kommune med anmodning om, at kommunen fører økonomisk tilsyn med tilbuddet.

 

Løsning

I følge fondsloven kan Civilstyrelsen bestemme at en fond helt eller delvist kan være undtaget fondsloven, hvis fonden på anden måde end efter fondsloven er underlagt et statsligt, regionalt eller kommunalt tilsyn.

 

Såfremt Københavns Kommune påtager sig det økonomiske tilsyn vil AIDA kunne søge midler til at fortsætte sin virksomhed som fond uden at skulle stille en startkapital på 250.000 kr. jf. fondsloven, men nøjes med et indskud på 10.000 kr.

 

Københavns Kommune har siden 2000 samarbejdet med AIDA om social efterbehandling af borgere med spiseforstyrrelser og i følge AIDA´s oplysninger kommer ca. 80 % af deres brugere fra Københavns Kommune. Københavns Kommune har gode erfaringer med henvisning af unge til AIDA`s  behandlingstilbud og er derfor positive overfor en videreførelse af tilbuddet. Der findes ikke i dag i Københavns Kommune et gratis specialiseret tilbud til de borgere, der har brug for ambulant social efterbehandling efter behandling i sundhedsvæsenet for en spiseforstyrrelse.

Forvaltningen finder det dog naturligt, at et evt. tilsyn udføres af beliggenheds-kommunen Frederiksberg. På grund af sommerferien har det imidlertid ikke være muligt at få afklaret, om Frederiksberg Kommune selv ønsker at føre tilsynet eller om de er indforstået med at Københavns Kommune fører tilsynet. Det har heller ikke været muligt at få afklaret om Københavns Kommunes evt. varetagelse at tilsynet vil stride i mod kommunalfuldmagten. Da en afklaring af spørgsmålet vedr. tilsyn er vigtigt for AIDA af hensyn til ansøgningsfristerne i en række økonomiske fonde forelægges sagen for udvalget på det foreliggende grundlag.

 

Forvaltningen anbefaler derfor, at Københavns Kommune påtager sig det økonomiske tilsyn med AIDA under forudsætning af, at Frederiksberg Kommune er indforstået med det og det i øvrigt ikke strider imod kommunalfuldmagten. På denne måde vil AIDA få mulighed for at videreføre sine aktiviteter efter at bevillingen fra Satspuljen udløber med udgangen af 2012.

 

For Københavns Kommune vil konsekvensen af at påtage sig tilsynsopgaven være et mindre ressourcetræk i form af medarbejdertimer til opstart og etablering af samarbejdsaftale med AIDA om tilsynet, samt til det løbende tilsyn. Dette skal dog ses i sammenhæng med at Københavns Kommune belægger ca. 80 % af de 40 pladser, som er gratis at benytte.

 

Det forventes ikke, at Københavns Kommune pålægges andre omkostninger i forbindelse med tilsynet. I yderste konsekvens kan Københavns Kommune dog pålægges erstatningsansvar, hvis kommunen ikke lever op til sin tilsynsforpligtigelse og anden part som følge deraf får et økonomisk tab. Dette anses dog ikke for sandsynligt.

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser, men vil påføre forvaltningen er ressourcetræk i form af medarbejdertimer af størrelsesordenen 2 -3 uger ved opstart og herefter 1 - 2 uger pr. år afhængigt at de konkrete problemstillinger der rejser sig.



Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen vil Socialforvaltningen rette henvendelse til Frederiksberg Kommune for at høre om Frederiksberg Kommune selv vil påtage sig den økonomiske tilsynsforpligtigelse og hvis ikke sikre sig Frederiksberg Kommunes accept af, at Københavns Kommune påtager sig denne. Socialforvaltningen vil endvidere kontakte Indenrigsministeriet for at få afklaret, om et evt. tilsyn fra Københavns Kommunes side strider imod kommunalfuldmagten. Såfremt disse forudsætninger er i orden vil forvaltningen gå i gang med at udarbejde samarbejdsaftale med AIDA om udførelse af det økonomiske tilsyn.

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Anders Kirchhoff

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top