Ansøgning fra Voksenklubben Lavuk
Socialudvalget skal godkende svarbrev til Voksenklubben Lavuk, som har henvendt sig til Socialudvalget med ønske om øget driftstilskud.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstilller,
Problemstilling
Voksenklubben Lavuk er et selvvisiterende aftentilbud til voksne udviklingshæmmede efter servicelovens § 104, som giver deres brugere mulighed for samvær med ligesindede i aftentimerne. Voksenklubben modtager et årligt tilskud fra Socialforvaltningen. I 2012 udgør tilskuddet 1.729.000 kr. fordelt på 923.000 kr. til husleje og 806.000 kr. til drift.
Voksenklubben har i et brev til Socialudvalget af 30. maj 2012 anmodet Socialudvalget om at revurdere størrelsen af forvaltningens tilskud til Voksenklubben, jf. bilag 1. Årsagen til henvendelsen er, at Voksenklubben vurderer, at de faktiske udgifter for Voksenklubbens københavnske borgere ikke dækkes af budgettet på området.
Løsning
Antal brugere og fremmødet i Voksenklubben Lavuk
Voksenklubben Lavuk oplyser, at der i dag er ca. 70 borgere fra Københavns Kommune, som benytter Voksenklubben. Disse borgere havde samlet set i alt 7.271 fremmøder i 2011. Da Voksenklubben er selvvisiterende, er der ikke krav om, at Socialforvaltningen foretager en udredning og visitation af borgerne, inden de starter i Voksenklubben. Voksenklubben oplyser, at andre kommuner betaler 427 kr. pr. gang, en borger møder ind i aftentilbuddet. Hvis der tages udgangspunkt i samme takstpris for borgere fra Københavns Kommune, betyder det, at det nuværende årlige tilskud på 1.729.000 kr. fra Socialforvaltningen alene dækker udgiften til 4.049 fremmøder om året. Voksenklubben påpeger, at andelen af finansierede fremmøder inden for driftstilskuddets ramme endvidere mindskes af, at udgiften til kørselsordning for medlemmerne til og fra tilbuddet udgør en stigende del af driftstilskuddet.
Andre tilbud til målgruppen
Forvaltningen driver i dag en bred vifte af aktivitets- og samværstilbud på handicapområdet efter servicelovens § 104. I dagtimerne findes der fx en lang række tilbud i Center Paletten og i Center for selvejende dagtilbud. En del af Voksenklubbens brugere er visiteret til et af disse dagtilbud i løbet af dagtimerne, hvorved Voksenklubben kan betragtes som et supplement til dagtilbuddet.
Derudover driver forvaltningen selv en række aftentilbud for borgere i Københavns Kommune:
- Borgere med en vis grad af selvhjulpenhed kan benytte netværkscaféerne i Københavns Kommune, der har aftenåbent for en bred målgruppe af borgere, hvor alle er velkomne uanset alder og funktionsnedsættelse.
- Borgere med væsentligt nedsat funktionsniveau kan visiteres til kommunens eget aftentilbud Hvepsereden, der har åbent to aftener om ugen for unge og voksne med udviklingshæmning, og hvor der er ledig kapacitet.
Ansøgning om øget tilskud
Idet Voksenklubben er et selvvisiterende tilbud, betyder det, at klubben selv kan definere serviceniveauet, herunder hvor mange københavnere, de kan have indskrevet, og hvor mange af disse borgere, som kan tildeles en plads på kørselsordningen inden for den økonomiske ramme, som er bevilget af Socialforvaltningen.
Socialforvaltningen har ikke mulighed for at anvise dækning for finansiering af et øget tilskud inden for det eksisterende budget. En forhøjelse af tilskuddet til Voksenklubben vil medføre en reduktion i tilskuddet til andre tilbud til målgruppen.
På den baggrund anbefaler forvaltningen, at Voksenklubbens anmodning om et øget driftstilskud ikke imødekommes.
Såfremt Voksenklubben har frivillige tilknyttet, har Voksenklubben mulighed for at ansøge om midler fra puljen til frivilligt socialt arbejde for 2013.
Igangværende sager med tilknytning til Voksenklubben
Voksenklubben oplyser, at de igennem den senere tid har foretaget en vurdering af, om nogle af klubbens københavnerbrugere funktionsmæssigt er i stand til at befordre sig selv til og fra tilbuddet af hensyn til at kunne spare på befordringsudgifterne. Voksenklubben oplyser samtidig, at de i vurderingen heraf har lagt vægt på, om brugeren fx i forvejen kan befordre sig til et dagtilbud mv., eller om det vurderes, at brugeren kan blive i stand til at befordre sig selv, når ruten er indøvet. Voksenklubben har herefter skrevet til 19 borgere i Københavns Kommune og varslet, at deres kørselsordning ophører pr. 1. august 2012.
Socialforvaltningen har efterfølgende modtaget fire klager fra pårørende til borgere, hvis kørselsordning er blevet opsagt. Socialforvaltningen bakker dog op om Voksenklubbens beslutning om, hvilke kriterier Voksenklubben lægger til grund for vurderingen af, hvilke af deres brugere, der modtager kørsel.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil vedlagte udkast til svarbrev, jf. bilag 2, blive fremsendt til Voksenklubben.
Anette Laigaard
/Gitte Bylov Larsen
Beslutning
Indstillingen blev udskudt til Socialudvalgets møde d. 5. september 2012 med henblik på at få en oversigt over, hvilke midler der er givet til LAVUK inden for de sidste 6 år.