Mødedato: 15.08.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Midtvejsevaluering af socialrådgivere i daginstitutioner

Se alle bilag

Der er foretaget en midtvejsevaluering af Socialrådgivere i daginstitutionerne. På baggrund af resultaterne ønsker Socialforvaltningen at henlede Socialudvalgets opmærksomhed på, at en videreførelse og udvidelse af ordningen indgår i budgetforhandlingerne for 2013.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

  1. At midtvejsevalueringen af udviklingsprojektet Socialrådgivere i daginstitutioner tages til efterretning (bilag1)
  2. At tage til efterretning, at midtvejsevalueringen kvalificerer budgetforslag Ø101 om blandt andet videreførelse og udvidelse af daginstitutionssocialrådgiverordningen (bilag 2), der indgår i budgetforhandlingerne for 2013.

     

Problemstilling

Forskning viser, at mistrivsel, manglende forældreomsorg og adfærdsproblemer i den tidlige barndom markant øger risikoen for at blive socialt udsat i ungdommen og i voksenlivet. Det vurderes, at ca. 10 procent af alle danske børn i 0-6-års-alderen har tunge problemer. Jo tidligere og mere relevant, der handles på begyndende vanskeligheder, jo lettere er det at afhjælpe disse, inden de vokser sig store. Her peger forskning på, at tværfagligt samarbejde og inddragelse af de fagpersoner, der ser børnene i deres dagligdag, kan styrke den tidlige opsporing af og indsats over for udsatte børn.

 

En opgørelse i BUPLs fagblad Børn&Unge nr. 1 2012 viser dog, at antallet af underretninger fra de Københavnske daginstitutioner er relativt lavt ift andre kommuner. Socialforvaltningens egne tal viser endvidere, at der sker et ”boom” i underretningerne, når børnene starter i skolen. For at sikre en succesfuld tidlig indsats for udsatte børn og familier er det således helt afgørende, at der skabes et tættere og mere helhedsorienteret samarbejde mellem Socialforvaltningen og de aktører, der ser børnene til dagligt.

Løsning

Borgerrepræsentation vedtog den 28. januar 2010, et 2-årigt udviklingsprojekt, hvor en række daginstitutioner får tilknyttet en socialrådgiver. Ordningens formål er helt overordnet at styrke den tidlige indsats overfor børn og familier med sociale vanskeligheder. Projektets centrale aktivitet er, at socialrådgiverne 1-2 gange om måneden kommer i en række daginstitutioner. Her giver de socialfaglig rådgivning og sparring til institutionspersonalet samt rådgivningsforløb til forældre. Derudover sikrer de brobygning mellem Socialforvaltningen og institutionerne. Godt et år inde i udviklingsprojektet er der blevet foretaget en omfattende midtvejsevaluering (bilag 1), som viser, at ordningen i høj grad styrker kommunens tidlige opsporing af og indsats over for udsatte 0-6-årige børn.

 

Et væsentligt opnået resultat er, at daginstitutioner og forældre i meget stor udstrækning benytter sig af ordningen. Ordningen har helt konkret medført, at der i institutionerne nu er væsentligt tidligere opmærksomhed og handling på både store og små bekymringer for børn, hvilket medfører, at Socialforvaltningen får mulighed for at sætte ind med rådgivning og støtte langt tidligere end det ellers ville være tilfældet.

 

Daginstitutionssocialrådgiverne har i en periode på otte måneder registreret 334 henvendelser på børn, hvor hovedparten af familierne i øvrigt er ukendte i Socialforvaltningen. Henvendelserne har både omhandlet mindre alvorlige forhold så som bekymringer i forhold til forældrerollen (32 pct.), manglende struktur i familien (17 pct.), samt mere alvorlige forhold så som manglende omsorg for barnet (7 pct.), mange længerevarende, komplekse belastningsfaktorer i familien (6 pct.), mistanke om eller konstateret psykisk sygdom i familien (6 pct.) samt mistanke om vold eller seksuelle overgreb (6 pct.). Af de 334 henvendelser har daginstitutionssocialrådgiverne valgt at arbejde videre med de 226 sager.

I hovedparten af sagerne tilbydes familierne anonyme rådgivningsforløb, forældrekurser, henvisning til andre relevante kommunale tilbud mm. Dvs. indsatser før det er nødvendigt, at Socialforvaltningen sætter ind med mere indgribende støtteforanstaltninger efter Servicelovens § 52. Pædagoger og ledere oplever, at daginstitutionssocialrådgivernes rådgivning giver institutionen en række brugbare redskaber og handlemuligheder, som understøtter en mere inkluderende pædagogisk praksis, hvilket især er kommet de mest udsatte børn til gode. Helt konkret viser evalueringen, at de iværksatte indsatser har afhjulpet hovedparten af de 226 familiers problemer i en sådan grad, at en sag i Socialforvaltningen tilsyneladende har kunnet undgås.

 

I de sager hvor støtte fra Socialforvaltningen er nødvendig, har daginstitutionssocialrådgiverne sikret en god brobygning mellem daginstitution, familie og Socialforvaltning. Således har Socialforvaltningen hurtigere og mere skånsomt kunne igangsætte sociale foranstaltninger til de børn og familier, som har et særligt støttebehov. I denne sammenhæng har sagsbehandlerne bl.a. oplevet, at de forældre, som har modtaget rådgivning fra daginstitutionssocialrådgiveren, generelt er mere motiverede til at samarbejde og modtage den fornødne hjælp.

 

De flotte resultater underbygger, at budgetforslag Ø101 om blandt andet at videreføre og udvide ordningen, indgår i budgetforhandlingerne for 2013 (bilag 2). Den foreslåede udvidelse vil helt konkret medføre, at den 1/3 af de Københavnske daginstitutioner, som er de mest socialt belastede, fremadrettet vil få en daginstitutionssocialrådgiver tilknyttet. I forbindelse med en videreførelse og udvidelse af ordningen vil Socialforvaltningen i samarbejde med Børne- og ungdomsforvaltningen foretage følgende justeringer i konceptet:


Kommunikationen fra den lokale børnefamilieenhed til den enkelte institution

Fremadrettet skal der fokuseres på, hvordan den lokale børnefamilieenhed i højere grad medinddrager institutionerne i sagsbehandlingen af det enkelte barn. Eksempelvis ved i højere grad at gøre brug af samtykkeerklæringer, der muliggør udveksling af oplysninger.


Tilpasse daginstitutionssocialrådgiverens opgavebeskrivelse

Daginstitutionssocialrådgiverens særlige rolle og serviceniveau skal tydeliggøres og afgrænses ift eksisterende ressourcepersoner i Børne- og Ungdomsforvaltningen.


Indgå i Børne- og Ungdomsforvaltningens tværfaglige organisering

I forbindelse med Børne- og Ungdomsforvaltningens nye lokale ledelsesstruktur og ansættelse af tværfaglige chefer i alle områder, bør der udarbejdes forslag til, hvordan daginstitutionssocialrådgiverne bedst kan indgå i den nye organisering.

 

Organisere ift institutionsklynger/-netværk

Ved en bredere udrulning af ordningen vil der selv i de mest socialt belastede institutionsklynger/-netværk være stor forskel på den enkelte institutions behov. Daginstitutionssocialrådgiverne bør derfor organiseres ift. institutionsklyngernes/-netværkenes eksisterende samarbejdsmodel. Dette vil understøtte den tværfaglige koordinering og ressourcefordelingen ift. den enkelte klynge/netværks aktuelle behov.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Budgetforslag Ø101, hvoraf videreførelse og udvidelse af ordningen indgår som et delelement, indgår i budgetforhandlingerne for 2013.



           Anette Laigaard                 /              Ane Kristine Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top