Mødedato: 15.06.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-SAG. Projektansøgning til Velux Fonden om metodeudvikling og inddragelse af borgere i handleplansarbejdet

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen ansøger Velux Fonden om midler til et metodeudviklingsprojekt i forhold til arbejdet med §141- handleplaner.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen ansøger Velux Fonden om 4,5 mio. kr til et treårigt metodeudviklingsprojekt ift. §141-handleplaner.

Problemstilling

Borgere med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller alvorlige sociale problemer skal tilbydes en social handleplan efter Servicelovens § 141. Handleplanen skal så vidt muligt udarbejdes sammen med borgeren. Socialforvaltningen mener dog, at borgerens egne ønsker og behov godt kan træde tydeligere frem i disse handleplaner. Sammenhængen mellem § 141-handleplanerne og de pædagogiske handleplaner er typisk heller ikke så tydelig, ligesom opfølgningen på § 141-handleplanerne ikke altid matcher borgerens registrerede udvikling i den pædagogiske handleplan.

Socialforvaltningen ser generelt et behov for forandringer i arbejdet med dokumentation på forvaltningens tilbud, så dokumentationsarbejdet i højere grad bidrager meningsfuldt til at give borgerne den bedst mulige indsats i overenstemmelse med deres behov. Derfor har forvaltningen udarbejdet en undersøgelse af dokumentationsarbejdet på forvaltningens tilbud. Undersøgelsen viser også, at det i mange tilfælde er uhensigtsmæssigt med flere forskellige handleplaner. Det er derfor Socialforvaltningens ønske at forenkle og sammensmelte de redskaber, vi i dag bruger til at sætte mål for og styre den fælles indsats for at understøtte borgerens udvikling. Et led i forenklingen er at undersøge, hvordan myndighed og udfører sammen med borgeren kan lave en fælles plan, og derved efterleve ambitionen om, at vi sammen med borgeren sætter borgeren i centrum for forvaltningens arbejde.

Det er Socialforvaltningens opfattelse, at borgerne gerne vil og kan inddrages meget mere i handleplansarbejdet. Hvis de selv er med til at definere deres målsætninger og midlerne til at nå dem, vil de med al sandsynlighed tage mere ejerskab for egen udvikling og hurtigere blive i stand til at nå målene om at komme i beskæftigelse, uddannelse, egen bolig osv.

Løsning

Borgercenter Handicap ønsker via et projektforløb at styrke sammenhængen mellem § 141-handleplansarbejdet og arbejdet med den pædagogiske handleplan, herunder at sætte borgeren i centrum og lade dennes egne ønsker og interesser være drivkraft for arbejdet. Formålet er at sikre en tydelig og målrettet handleplan, som giver mening på tværs af myndighed, udfører og ikke mindst for borgeren selv. Indsatsen skal være et led i det allerede igangsatte arbejde med at forbedre handleplanerne i Socialforvaltningen og mindske graden af dokumentation i det omfang, det ikke kompromitterer kvaliteten af det vidensniveau, der er centralt for udviklingen af den socialfaglige indsats og Socialforvaltningens ambition om en øget specialisering, der skal sikre, at københavnere får den støtte, de har behov for.

Velux Fonden arbejder målrettet på at styrke kommunernes mulighed for at afprøve nye metoder i arbejdet med § 141-handleplaner. Det kan fx være ved at inddrage både borgerne selv, civilsamfundet og pårørende i arbejdet. Derfor har Socialforvaltningen fremsendt en interessetilkendegivelse til Velux Fonden og modtaget en positiv tilbagemelding. Socialforvaltningen ønsker nu at udarbejde en egentlig projektansøgning til et treårigt projekt. Der ansøges om i alt 4,5 mio. kr.

Der ansøges om midler til udvikling af en ny model på voksenområdet, hvor borgerne selv sidder i førersædet i forhold til at definere de forskellige indsatser i § 141-handleplanen fx i forbindelse med job, uddannelse, bolig mv. For at skabe bedre sammenhæng mellem borger, sagsbehandler og medarbejdere rykkes opfølgningsarbejdet med § 141-handleplanen ud på de botilbud og i de bofællesskaber, hvor borgeren er. For de borgere, der bor i egen bolig med § 85-støtte, vil arbejdet foregå i borgerens egen bolig, når dette ønskes, og ellers et så magtneutralt og trygt sted som muligt. Fokus med projektet er, at borgeren skal bringes i centrum for arbejdet med planerne, så det i lige så høj grad er den enkelte selv, der beskriver sine behov og ønsker og definerer sin handleplan. Medarbejderne skal støtte og motivere borgerne i arbejdet med handleplanen og i at nå de opsatte mål. For at øge overblikket over borgerens sag og udvikling koordineres myndighedsindsatserne og de  pædagogiske mål, og man vil i projektet forsøge at sammentænke de to indsatser i én fælles handleplan.

Borgerne klædes på til at indgå i handleplansarbejdet via en medborgerskabs- og mentoruddannelse, der også udvikles i projektperioden. Målgruppen for projektet er 150 borgere i egen bolig, bofællesskaber og botilbud. Projektet forankres i Borgercenter Handicap med deltagelse af socialrådgivere og medarbejdere fra borgernes forskellige indsatser. Udover at borgerne klædes på til arbejdet med handleplanerne via medborgerskabs- og mentoruddannelsen, forventes uddannelsen også at styrke borgerens generelle egenmestring og positive selvopfattelse.

På borgerniveau forventes det, at borgerne igennem projektet bliver mere bevidste om deres egen handleplan og deres mulighed for at præge denne. Derved øges den enkeltes ejerskab til at nå egne udviklingsmål også, og borgerens egenmestring vil blive styrket. Medborgerskabs- og mentoruddannelsen vil ydermere styrke borgernes retssikkerhed i forhold til handleplansarbejdet og forhåbentlig øge den oplevede service. Der vil også ske en hyppigere opfølgning på handleplanen som resultat af samarbejdet på tværs af myndighed og udfører i udarbejdelsen af handleplanen. Det vil bl.a. forbedre mulighederne for at justere planerne og sætte tidligere ind, når en borgers behov ændrer sig.

Økonomi

Der ansøges om 4,5 mio. kr. til et 3-årigt projekt, der skal understøtte nye metoder og løsninger i arbejdet med § 141- handleplaner. Midlerne anvendes til projekt- og metodeudvikling, til frikøb af medarbejdere til afprøvning af ændrede arbejdsgange, og til udvikling af en målrettet medborgerskabs- og mentoruddannelse af borgere. Der skal betales moms på 17,5 procent af alle fondsmidler, svarende til i alt 787.500 kr. for den treårige bevilling. Såfremt projektmidlerne bevilliges finansierer Borgercenter Handicap momsudgifterne, svarende til 262.000 kr. årligt, via centerets overordnede økonomiske ramme.

Det forventes på nuværende tidspunkt at løsninger, der udvikles i projektet, og som viser sig at have god effekt, kan afholdes inden for den økonomiske driftsramme efter endt projektperiode.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen udarbejde en egentlig projektansøgning til Velux Fonden. Forvaltningen præsenterer Socialudvalget for den endelige projektansøgning og projektplan, såfremt Velux Fonden bevilliger midlerne. Velux Fonden forventes at give en tilbagemelding senest 22. december 2016. 

 

Nina Eg Hansen 

                                /  Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. Indstillingen blev således godkendt.

Til top