Mødedato: 15.06.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ny organisering af aktivitets- og samværstilbud

Se alle bilag
Socialudvalget har sendt forslag til en ny organisering af aktivitets- og samværstilbuddene i Københavns Kommune i høring. Socialudvalget skal nu godkende den samlede plan.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, at

1. Socialudvalget godkender en ny organisering af byens aktivitets- og samværstilbud, herunder at: 
a. Der etableres et nyt aktivitets- og samværstilbud i Sydhavnen, som erstatter aktivitets- og samværstilbuddene Pegasus, Amadeus og Café Rose
b. Der etableres et nyt tilbud på Svendborggade 3 og en mobil satellitfunktion på Amager
c. Der etableres et videns- og kompetencecenter i Nordvest, og bladet Gloria udvides til en bydækkende elektronisk informationsplatform
d. Aktivitets- og samværstilbuddet i Hørsholmsgade omlægges til ungetilbud
e. Kontaktcentret på Vesterbro udvides til at rumme både udsatte borgere og borgere med sindslidelser
f. Aktivitets- og samværstilbuddene Lyrskovgade, café Offside, SKC Linnésgade samt Nordstjernen afvikles.

2. Socialudvalget godkender, at der udarbejdes en ny budgetmodel for området.

Problemstilling

En ny organisering af byens aktivitets- og samværstilbud er en del af omlægningen til en moderne socialpsykiatri. Aktivitets- og samværstilbuddene skal i højere grad understøtte borgerens recoveryproces og inklusion i samfundslivet. På baggrund af en samskabelsesproces er der udarbejdet et forslag til en ny organisering af kommunens aktivitets- og samværstilbud. Socialudvalget besluttede den 16. marts 2016 at sende forslaget i høring i perioden 19. marts til 18. april 2016.  

Forslaget styrker udviklingen inden for fire fokusområder og styrker arbejdet med at inddrage frivillige og lokalsamfund. Med forslaget etableres bl.a. et ungehus, der skal understøtte, at forvaltningen når ud til en større ungegruppe. Der etableres et videns- og kompetencecenter, der skal udvikle og organisere brugerdrevne aktiviteter, og det sikres, at alle bydele har sociale tilbud, hvor fokus er på tryghed og samvær. Den nye organisering understøttes af en ny aktivitetsbaseret budgetmodel. Modellen giver det enkelte tilbud mulighed for at etablere nye aktiviteter og sikrer ressourcer til udvidede åbningstider.

Der er kommet 102 høringssvar. På baggrund af høringssvarene og Socialforvaltningens anbefalinger skal Socialudvalget tage stilling til det samlede forslag til en ny organisering af området.

Løsning

De mange høringssvar afspejler et stort engagement på området. Forvaltningen ønsker at holde fast i samarbejdet med brugere og samarbejdspartnere herunder med tilbud, der har succes med at nå målgrupper, som forvaltningen ikke når i dag. Derudover har høringssvarene givet en række opmærksomhedspunkter til implementeringen, der tages med videre. Blandt andet er der rejst bekymring for, om specialiseringen af aktivitets- og samværstilbuddene gør det vanskeligt at sikre omsorg og mulighed for uforpligtende samvær, og det vil være et opmærksomhedspunkt i den videre implementering af omstillingen.    

Flere høringssvar er positive over processen og ser spændende muligheder i den nye organisering. Andre er positive over det fortsatte fokus på sociale tilbud i alle bydele og over, at fagligheden på området løftes med de fire spor. Endelig udtrykkes der glæde over, at der fremadrettet skal arbejdes målrettet med brugerdrevne aktiviteter, peer-to-peer-forløb, og at der er fokus på samarbejde med civilsamfundet. I høringssvarene er der også kommet konkrete input til det videre arbejde - blandt andet har Dialogforum anbefalet, at natur og udeliv tænkes ind i omstillingsplanen, samt at idrætsaktiviteter tænkes ud af de normale tilbud og bosteder, da det ville styrke det ensomhedsforebyggende arbejde. 

Ændringer på baggrund af høringssvar

Forvaltningen foreslår på baggrund af høringssvarene, at der laves følgende ændringer i omlægningen:

  • De nuværende tilbud i Sydhavnen afvikles ikke, inden et nyt tilbud er på plads, og etableringen af et nyt tilbud sker i dialog med brugere og samarbejdspartnere i området
  • Der igangsættes en proces med den yngre del af målgruppen om organiseringen af nye ungetilbud
  • Der findes egnede lokaler på Nørrebro til Idrætsforeningen Kæmperne

I det følgende opridses hovedtendenserne i de bekymringer, der er givet udtryk for i høringssvarene, og forvaltningens forslag til håndtering af disse. Se bilag 1 for en uddybet liste. Alle indkommende hørringssvar er samlet i bilag 5. For at beskytte personlige oplysninger er borgeres navne anonymiseret. Udvalget kan få udleveret en ikke-anonymiseret udgave.

Lukning af Støtte Kontaktcenteret i Linnésgade

Brugere, pårørende, samarbejdspartere og personale er bekymrede over lukningen af Linnésgade, som er et tilbud målrettet unge. Bekymringerne går på, at den kultur og de aktiviteter, som stedet rummer, vil gå tabt i en sammenlægning.

Socialforvaltningen oplever i dag, at for få unge benytter byens aktivitets- og samværstilbud, derfor er der i organiseringen fokus på at etablere attraktive tilbud for den unge målgruppe. Der blev i processen udtrykt ønske om et ungehus, hvilket er imødekommet i det nuværende forslag. Der er således planer om at etablere et ungehus i forvaltningens lokaler på Hørsholmsgade 20. Ungehuset skal støttes op af en indsats i Fountain House og i Askovfondens tilbud. Et nyt ungehus skal etablere et attraktivt ungemiljø for flere unge i rammer, der indbyder til, at et ungefællesskab kan dyrkes. 

Brugerne af Linnégade skal flytte deres aktiviteter til et af ovennævnte steder. Der vil være fokus på, at de aktiviteter, som brugerne er glade for i de nuværende lokaler, flyttes med til et nyt tilbud. Forvaltningen foreslår, at der laves en proces med de unge, hvor de kan få indflydelse på indretning, organisering og aktiviteter i de nye ungetilbud.

Huslejeudgiften til lokalerne i Linnésgade er relativt høje og lokalerne spredte og små. Forvaltningen anbefaler på den baggrund at fastholde afviklingen af Linnésgade, så midlerne frigives til etableringen af et ungehus, der kan komme en større gruppe unge til gavn.

Flytningen af Idrætsforeningen Kæmpernes Sekretariat

En gruppe af brugere og pårørende til brugere af Idrætsforeningen Kæmperne udtrykker bekymring for, om aktiviteterne vil fortsætte, hvis sekretariatet, som forslået, flyttes. En anden gruppe bestående af medarbejdere og brugere er bekymrede over, at man med flytningen ikke har mulighed for at have et klubhus med plads til socialt samvær før og efter træningsaktiviteterne.

En flytning af sekretariatet vil ikke have indflydelse på foreningens nuværende aktiviteter, der også i dag er spredt over hele byen. Forvaltningen er i dialog med Idrætsforeningen Kæmperne om at finde et andet egnet sted på Nørrebro, så foreningen fortsat kan have sekretariat og klubhus der.

Lukning af tilbud i Sydhavnen og etablering af nyt tilbud

Brugerne af de nuværende tilbud i Sydhavnen udtrykker utryghed over de foreslåede forandringer. Der foreslås en model, hvor tilbuddene Café Rose og Pegasus bibeholdes, og Amadeus nedlægges. Endelig understreges det, at der skal være plads til spontane aktiviteter, selvom et nyt tilbud skal arbejde med livsmestringsforløb.

Forvaltningen anerkender, at forandringerne i Sydhavnen kan skabe utryghed hos brugerne, men ser muligheder for flere aktiviteter, udvidet åbningstid og for et bredt samarbejde med aktører i området. Et nyt tilbud skal også tilbyde rammer, der indbyder til socialt samvær. Forvaltningen lægger vægt på, at de nuværende tilbud ikke afvikles, før et nyt tilbud er etableret.

Omfordeling af ressourcer fra Vesterbro

To høringssvar udtrykker bekymring over omfordelingen af midler fra Vesterbro til andre bydele.

I den nuværende plan lægges op til en omfordeling af midler fra bl.a. Vesterbro til Amager, hvor der er behov for en ressourcetilførsel. Der er mulighed for at bevare flere midler til tilbud på Vesterbro, eksempelvis opretholdelsen af Lyrskovgade, ved at prioritere dette i stedet for at etablere et nyt tilbud i Milepælens lokaler på Østerbro.  

Økonomi

Indstillingen forudsætter en uændret samlet ramme til aktivitets- og samværsområdet på 57 mio. kr. årligt. Der vil dog være tale om flytning af ressourcer mellem bydele, så en mere jævn fordeling sikres, se bilag 3.

Socialforvaltningen foreslår en ny budgetmodel for området, hvor budgettet i højere grad afspejler aktiviteter og åbningstid. Se bilag 3 for grundelementer, der skal indgå i modellen. Forvaltningen vender tilbage med en ny budgetmodel for området.

Videre proces

Forslaget implementeres over en to-årig periode, se bilag 4 for en implementeringsplan.

  

 

 

Nina Eg Hansen

                              /Eva Stokbro Jensen  

Beslutning

Vicekontorchef Eva Stokbro Jensen, kontorchef Jan Jensen og centerchef Britta Gerd Hansen deltog under punktets behandling.

Punktets behandling blev indledt med et oplæg af Eva Stokbro Jensen.

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Socialudvalget mener, at det vigtigste er, at forvaltningen understøtter de forandringsprocesser, der sættes i gang.

 

Til top