Mødedato: 15.06.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-SAG. Ansøgning om styrket indsats for børn og unge som pårørende til forældre med psykiske lidelser

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende ansøgning om satspuljemidler til en styrket indsats for børn og unge, som har forældre med psykiske lidelser.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  • at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning til satspuljen "Styrket indsats for børn og unge som pårørende" til etablering af systematiske børne- og voksengruppeforløb i forbindelse med forælderens behandling i psykiatrien.

Problemstilling

Børn og unge, som oplever, at en forælder er psykisk syg, befinder sig i en svær situation, da barnet/den unge er i et særligt afhængighedsforhold til deres forældre. Børnene giver ikke nødvendigvis udtryk for deres bekymringer og risikerer derfor at blive overset, ligesom de fleste familier ikke på forhånd har erfaringer med, hvordan man taler med hinanden om psykisk sygdom. Samtidig har børn, som vokser op i familier med psykiske lidelser, en øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom.

Derfor har Socialforvaltningen i samarbejde med Region Hovedstaden søgt om puljemidler fra satspuljen "Styrket indsats for børn og unge som pårørende". Formålet med puljen er at opspore eller helt undgå mistrivsel hos barnet eller den unge, som måtte opstå i forbindelse med forældres eller søskendes alvorlige sygdomsforløb.

Løsning

Socialforvaltningen har i samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri fremsendt en ansøgning til Sundhedsstyrelsen med forbehold for politisk godkendelse. Ansøgningen omfatter målgruppen børn og unge i alderen 7-17 år, hvor en forælder er i ambulant psykiatrisk behandling i Region Hovedstadens Psykiatri ved Psykiatrisk Center Amager.

Ansøgningen omhandler etablering af systematiske børne- og voksengruppeforløb i forbindelse med forælderens ambulante behandling i psykiatrien. Børne- og voksengrupperne vil forløbe parallelt, så der sikres viden hos både børn og forældre omkring forælderens psykiske sygdom, hvad den betyder for forælderen, og hvordan den påvirker familielivet. Dermed oplever familien en koordineret og helhedsorienteret indsats rettet mod hele familien samt en bedre og mere struktureret sammenhæng i indsatsen på tværs af region og kommune.

Gruppeforløbene vil blive varetaget i fællesskab mellem kommune og region, hvor Københavns Kommune vil være tovholder for gennemførelse af børnegrupperne, og Region Hovedstadens Psykiatri vil være tovholder for voksengrupperne. 

I 2018 vil projektet blive evalueret. Slutevalueringen vil bl.a. have fokus på deltagernes udbytte og de implementeringsmæssige erfaringer.

Økonomi

Københavns Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri har samlet ansøgt om 1,9 mio. kr. fordelt over budgetårene 2016-2018, hvoraf Socialforvaltningen modtager knap halvdelen af det ansøgte beløb. Puljen har en samlet  størrelse på i alt 9 mio. kr. fordelt over budgetårene 2016-2019. Der er ikke krav om kommunal medfinansiering.

På baggrund af erfaringerne med projektet, vil forvaltningen tage stilling til, om dele af projektet skal videreføres i 2019 og frem. Det vil i så fald ske inden for Socialudvalgets egen ramme, på bevillingsområde børnefamilier med særlige behov.

Hvis Socialudvalget godkender ansøgningen, vil Socialudvalgets indtægts - og udgiftsbevilling blive hævet på bevillingsområde børnefamilier med særlige behov i forbindelse med førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Socialudvalgets beslutning eftersendes til Sundhedsstyrelsen.

Nina Eg Hansen             

                              / Ane K. Christensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. Indstillingen blev således godkendt.

Til top