Ansøgning til Europæisk Frivillighedsby 2018
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller, at
1. Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen indgår i et samarbejde sammen med de øvrige forvaltninger om en ansøgning til, at København bliver Europæisk Frivillighedsby 2018
Problemstilling
Hovedstadens Røde Kors har henvendt sig til Kultur- og Fritidsforvaltningens og Socialforvaltningens medarbejdere i kommunens tværforvaltlige frivillighedsnetværk med en opfordring til, at København indsender ansøgning om at blive Europæisk Frivillighedsby 2018. Kultur- og Fritidsforvaltningen er tovholder på frivillighedsnetværket og ønsker at frvillighedsnetværket, herunder Socialforvaltningen, indgår i et samarbejde om en ansøgning.
Løsning
Den europæiske frivilligparaply CEV lancerer for femte gang konkurrencen ’European Volunteering Capital 2018’ og opfordrer kommuner i alle EUs medlemslande til at deltage i konkurrencen om at blive Europas Frivilligby i 2018. Den vindende by vil få titlen ”Europæisk frivillig hovedstad 2018” og vil blive promoveret som sådan i og uden for Europa.
For at komme i betragtning som EVCapital 2018 skal kommunen understøtte ”The Policy Agenda for Volunteering in Europe (PAVE)”, som indeholder en række anbefalinger til nationale, regionale og lokale kommuner, organisationer og institutioner om at støtte og fremme frivilligheden i Europa. Processen er:
- 30. juni 2016: Ansøgningsfrist
- 30. oktober 2016: Nominerede kandidater skal præsenteres ved et ”kandidat-event” i Bruxelles.
- 5. december 2016: Vinderkommunen offentliggøres på den internationale frivillighedsdag
Såfremt det besluttes at ansøge, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen påtage sig koordinatorrollen og indkalde til en arbejdsgruppe på tværs af forvaltninger via frivillighedsnetværket. Arbejdsgruppen skal udfylde ansøgningen og indsende den sammen med gebyr på 500 €.
Ansøgningsskemaet tager udgangspunkt i the Policy Agenda for Volunteering in Europe (PAVE), som Københavns Kommunes i høj grad opfylder, fx kampagner for at fremme frivillighed, støtte til frivillighed mm. Nogle af kriterierne bliver ikke opfyldt på kommuneniveau, men på lokalt niveau. På baggrund af ansøgningen vil der blive lavet et notat om, hvor Københavns Kommune står henholdsvis stærkt og svagt i forhold til PAVE kriterierne.
Konkurrencen sigter specifikt mod at fremme frivilligheden lokalt ved at anerkende kommuner, der støtter og styrker implementering af PAVE gennem samarbejde med lokale frivillige organisationer og frivilligcentre.
Tidligere vindere er Sligo (Irland) 2017, London 2016 og Lissabon 2015.
Bliver Københavns Kommune Europæisk Frivillighedsby kan det give en platform at kommunikere ud fra overfor borgere og medarbejdere omkring den mulighed, der er i øget borgerinddragelse og frivillighed. Det vil også være et udgangspunkt for øget samarbejde mellem forvaltningerne omkring frivillighed og samskabelse samt en mere overordnet strategisk indsats på tværs af forvaltningerne og politisk opbakning til det.
Det er ikke på nuværende tidspunkt planlagt, hvilke indsatser og ressourcer der skal iværksættes, såfremt København vinder prisen. Det er i høj grad op til byerne selv. Det er dog vurderingen, at der skal nedsættes et sekretariat, der kan planlægge og koordinere tiltag og eventuelle events i forbindelse med frivillighedsåret.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med selve ansøgningsprocessen. Såfremt København vinder prisen, skal der politisk tages stilling til omfanget og niveauet for aktiviteter og de eventuelle økonomiske konsekvenser af dette.
Videre proces
En tilsvarende indstilling om ansøgningsproces forelægges Kultur- og Fritidsudvalget den 23. juni 2016.
Nina Eg Hansen
/Eva Stokbro
Beslutning
Sagen blev udsat til næstkommende møde i Socialudvalget.