Mødedato: 15.06.2011, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om 18+ indsatser

Se alle bilag

Socialudvalget orienteres om rapport om de første erfaringer med Socialforvaltningens 18+ centre samt om undersøgelse af økonomistyringen i 18+ enheden i 2010.     

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  at Socialudvalget tager rapport om de første erfaringer med Socialforvaltningens 18+ centre til efterretning,
2.
at Socialudvalget tager status på undersøgelse af økonomistyringen i Socialforvaltningens 18+ enhed til efterretning. 

Problemstilling

Socialforvaltningen har i de seneste år iværksat en række nye indsatser for en ny målgruppe, nemlig kriminelle og kriminalitetstruede unge mellem 18 og 25 år. Herunder har forvaltningen i 2009 og 2010 oprettet fire 18+ centre på Nørrebro og i Tingbjerg – Gadepulsen+ på Kapelvej, RCYN+ i Ragnhildgade, Upload i Rådmandsgade og Crossroad på Ruten. 18+ centrene er målrettet kriminelle og kriminalitetstruede 18-25 årige, som skaber utryghed i lokalområderne, og som er involveret i eller i fare for at blive involveret i alvorlig, personfarlig eller banderelateret kriminalitet. Socialudvalget godkendte d. 2. september 2010 et koncept for 18+ centrene, og Socialforvaltningen fremlægger i forlængelse heraf en rapport om de første erfaringer med centrene. Samtidig fremlægger Socialforvaltningen status på undersøgelse af økonomistyringen i forvaltningens 18+ enhed i 2010 og de initiativer, som undersøgelsen har givet anledning til. 

Løsning

De foreløbige erfaringer med 18+ centrene
Socialforvaltningens 18+ centre har nu mellem godt et halvt og to år på bagen. 18+ centrene blev etableret med det overordnede formål at være med til at sænke antallet af unge i København, der er involveret i eller relateret til kriminelle aktiviteter samt igangsætte en positiv udvikling for de enkelte unge, som kommer i centrene. Da 18+ centrene blev etableret, var forvaltningens viden om og erfaring med målgruppen og hvad der virker i arbejdet med de unge, begrænset. Forvaltningen havde ikke tidligere arbejdet særskilt med målgruppen, og de nye 18+ indsatser, herunder 18+ centrene, repræsenterer derfor både en ny målgruppe for Socialforvaltningens indsatser og en ny måde at arbejde på i forvaltningen. 18+ centrenes første år har i forlængelse heraf bragt værdifuld ny viden og indsigt med sig.

Socialforvaltningen har i foråret 2011 udarbejdet en rapport om de første erfaringer med 18+ centrene, som vedlægges som bilag 1 til indstillingen. Rapporten beskriver bl.a. de unge i målgruppen for 18+ centrene, strategien for indsatsen i centrene, de forskellige 18+ centres profiler, og hvad indsatsen for de unge i centrene består i.

De foreløbige erfaringer med 18+ centrene peger på, at centrene har bidraget positivt til både at øge trygheden i lokalområderne, ved at holde utryghedsskabende unge væk fra gaden og dæmpe spirende uro blandt de unge, og til at få nogle af brugerne ind i en positiv udvikling i form af at komme i gang med eller fastholde en påbegyndt uddannelse eller komme i job.

Rapporten sætter også fokus på en række dilemmaer, både i det konkrete arbejde i 18+ centrene og i anvendelsen af 18+ center-modellen i det sociale arbejde med kriminelle og kriminalitetstruede unge voksne. Rapporten rejser bl.a. spørgsmålet, om det nuværende koncept for 18+ centrene er holdbart. De nuværende fire 18+ centre er alle etableret inden for en meget kort periode, og da centrene desuden er stærkt påvirkede af lokale forhold og den konkrete (lokale) baggrund for etableringen, er det på nuværende tidspunkt svært at sige noget om effekterne af indsatsen og hvad der virker og ikke virker i centrenes indsats for brugerne. Socialforvaltningen oplever samtidig en tendens til, at unge i bestemte byområder ”kræver” at få deres eget 18+ center, og at dette krav bakkes op af forskellige aktører i lokalområderne. Socialforvaltningen oplever med andre ord en stor efterspørgsel efter et tilbud, som stadig er under udvikling, og hvis virkning endnu er uvis. Forvaltningen vurderer derfor, at det er nødvendigt at præcisere og professionalisere konceptet for 18+ centrene, særligt hvis de nuværende centre forlænges eller gøres permanente, og/eller hvis der skal oprettes nye 18+ centre.

Rapporten foreslår også, at 18+ center modellen med fordel kan suppleres af alternative modeller for arbejdet med grupper af kriminalitetstruede unge i udsatte områder, så forvaltningen fremadrettet kan handle mere fleksibelt ift. de behov, der opstår i byen. Alternative modeller kan fx omfatte en ”light” model i situationer, hvor der er problemer med en ganske bestemt gruppe unge i et lokalområde. Her kan en indsats udformes med inspiration fra 18+ centrene, men i en på forhånd afgrænset periode, i lånte lokaler og med helt konkrete mål for gruppen for øje. Alternative modeller kan også omfatte individuelle indsatser på gadeplan, en fremskudt jobcenterfunktion samt en ekstraordinær indsats i regi af SSP+. 

Rapporten peger også på risikoen for at unge ”hænger fast” i 18+ centrene. Ambitionen med 18+ centrene er mere end blot ro i lokalområdet – centrene skal bidrage aktivt til at de unge kommer videre med en tilværelse med job, uddannelse og bolig og dermed træder ud af målgruppen for 18+ centrene. Et løbende flow i centrene vil sikre plads til nye brugere og vil modvirke ”tilsanding” og faren for at enkelte grupperinger ”overtager” et 18+ center. Det er derfor vigtigt, at 18+ centrene har fokus på systematisk anvendelse af profilsamtaler og aktivitetsplaner for de unge, og at der udarbejdes koncepter og planer for udslusning fra 18+ centrene. Det er også vigtigt at centrale samarbejdspartnere i bl.a. uddannelses- og beskæftigelsessystemet handler hurtigt og effektivt i forhold til de unge.

Status på undersøgelse af økonomistyringen i 18+ enheden i 2010
Socialforvaltningen har ultimo 2010 ændret ledelsesstrukturen omkring forvaltningens 18+ indsatser med henblik på at forankre 18+ indsatsen i forvaltningens kernedrift og herigennem at styrke den faglige og organisatoriske udvikling.

I 2010 havde Socialforvaltningens 18+ enhed ansvaret for forvaltningens del af exitprogrammet, Den Korte Snor+ samt 18+ centrene på Nørrebro og i Tingbjerg. Pr. 1. januar 2011 er 18+ centrene overgået til Socialforvaltningens Center for forebyggelse og rådgivning, mens 18+ enheden, der primo 2011 har fået ny leder, fortsat har ansvaret for forvaltningens del af exitprogrammet samt Den Korte Snor+.
Socialforvaltningen er i forbindelse med omorganiseringen blevet opmærksom på, at der i 2010 har været problemer i forhold til regnskabsfagligheden og bogføringen i 18+ enheden. Socialforvaltningen har derfor, og i samarbejde med Intern Revision, afdækket problemerne.

Undersøgelsen af den daværende 18+ enhed har bl.a. vist, at enheden i 2010 i enkelte tilfælde er gået for langt i forhold til at hjælpe unge, som har deltaget i enhedens indsatser, bl.a. i form af at betale en ungs husleje. Rutinerne omkring håndtering af bilag i 18+ enheden har ikke har været gode nok, og dokumentationen af indkøb og udlæg har ikke været tilstrækkelig.

Undersøgelsen viser også, at der er afholdt udgifter, hvor sammenhængen mellem udgiften og 18+ enhedens overordnede formål endnu ikke er dokumenteret. Det drejer sig bl.a. udgifter på godt 50.000 kr. til en julefrokost for 18+ enhedens medarbejdere i november 2010, som i henhold til Socialforvaltningens retningslinjer skulle være afholdt af medarbejderne selv. Der er desuden indkøbt gavekort, som er givet til brugere af et 18+ center i stedet for timebetaling for en indsats, som de unge har ydet i forbindelse med afholdelse af konkrete arrangementer i centret. Når gavekort bruges som betalingsmiddel er der risiko for, at skattereglerne ikke overholdes. Endelig er der afholdt udgifter til to restaurantbesøg i 2010, hvis sammenhæng til 18+ enhedens formål pt. er uklar.

Som Intern Revision har påpeget overfor Socialforvaltningen, fik 18+ enheden i 2010 ikke etableret et hensigtsmæssigt administrativt regelsæt for 18+ centrene, og Socialforvaltningen har efter omorganiseringen af 18+ indsatserne skærpet fokus på økonomistyring og bogføring omkring indsatserne. Herunder er rammerne for aktiviteter, administration og regnskab blevet gennemgået og tydeliggjort for ledere og medarbejdere, der er ændret på håndteringen af bilag, og Center for forebyggende og rådgivende institutioner er blevet styrket med regnskabsmæssige kompetencer. Socialforvaltningen er desuden i gang med at udarbejde manualer, forskrifter og retningslinjer, som skal understøtte økonomistyringen, ledelsestilsynet og håndteringen af bilag i forbindelse med 18+ indsatserne. Socialforvaltningen vil endelig arbejde videre med at afdække dokumentationen for de konkrete udgifter afholdt i 2010, som på nuværende tidspunkt ikke entydigt kan siges at bidrage til at opfylde formålet med indsatsen i den daværende 18+ enhed. Hvis der ikke kan godtgøres et tilstrækkeligt fagligt formål, vil forvaltningen forfølge sagen nærmere.

Den nye ledelse af hhv. 18+ enheden og 18+ centrene har sat skærpet opmærksomhed på administration og regnskab, og det er Socialforvaltningens vurdering, at problemstillingerne er løst med den nye ledelse og de beskrevne tiltag.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen tilpasser i forlængelse af rapporten vedrørende 18+ centrene konceptet for 18+ centrene. Det kan herunder præciseres, at alle unge, som bruger 18+ centrene skal have en udviklingsplan som tager stilling til job/uddannelse, økonomi og boligsituation; at 18+ centrene er professionelle centre med professionelle medarbejdere; og at alle aktiviteter i 18+ centrene skal have et udviklingsperspektiv for den enkelte unge. Et revideret koncept for indsatsen i 18+ centene fremlægges til Socialudvalgets godkendelse ultimo 2011.

Anette Laigaard

                                                                  /Sven Bjerre

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at udvalget samtidig understreger vigtigheden af, at forvaltningen ved nyopstartede projekter er behjælpelig med manualer om økonomistyring m.v.

Til top