Ændret organisering af bevilling af enkeltydelser
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
- At Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen ændrer organiseringen af bevilling af enkeltydelser samt personlige tillæg og helbredstillæg i Socialcenter København og Rådgivningscenter København.
Problemstilling
Socialforvaltningen har i begyndelsen af 2011 gennemført en analyse af sagsbehandlingen på kritiske sagsområder, herunder bevillingen af enkeltydelser.
Analysen viste, at det er uhensigtsmæssigt, at afgørelsen om bevilling af enkeltydelser i dag foregår i 15 enheder i Socialcenter København (SCK) og Rådgivningscenter København (RCK). Den store spredning betyder, at der i 14 af disse enheder behandles relativt få ansøgninger (de otte behandlings- og modtageenheder i RCK samt de fem voksenenheder og hjemløseenheden i SCK).
Analysen viser, at der i disse 14 enheder kun er meget få medarbejdere (1-3), der behandler ansøgningerne, eller flere medarbejdere, der kun sjældent behandler en ansøgning. Det betyder i forhold til behandlingen af enkeltydelsesansøgninger.
- at enhederne er fagligt og personalemæssigt sårbare
- at det er vanskeligt at opnå en effektiv drift
- at ledere og en række medarbejdere i enhederne bruger uforholdsmæssigt store ressourcer på kompetenceudvikling, faglig udvikling og opfølgning.
Socialforvaltningen vil derfor ændre organiseringen af behandlingen af enkeltydelser.
En helt tilsvarende problemstilling gør sig gældende for bevillingen af personlige tillæg og helbredstillæg, der er ’enkeltydelser’ til førtidspensionister på gammel ordning.Løsning
Socialforvaltningen har igangsat handleplanen for bedre sagsbehandling, som Socialudvalget besluttede den 6. april 2011. Socialforvaltningen har i forlængelse heraf – og i overensstemmelse med den opfølgende indstilling om handleplanen (18. maj 2011) – gennemført drøftelser med medarbejderne og de faglige organisationer om en ændret organisering af bevillingen af enkeltydelser.
Udgangspunktet for drøftelserne er, at selve afgørelsen om bevilling af enkeltydelser samles i én enhed i henholdsvis SCK og RCK. En samling af bevillingskompetencen skal bidrage til:
- Ensartet og lovmedholdeligt serviceniveau for borgerne
- Øget kvalitet og effektivitet i sagsbehandlingen
- Sikker og robust opgaveløsning (bl.a. i forhold til sagsbehandlingstid)
- Øget tid til og fokus på relationsarbejdet hos ledelse og medarbejdere i voksenenhederne, hjemløseenheden samt i behandlings- og modtageenhederne.
Det er samtidig et udgangspunkt for drøftelserne, at en ændret organisering skal sikre
- at borgerne fortsat har mulighed for at henvende sig og ansøge om en enkeltydelse i den lokale enhed, hvor borgeren ’hører til’.
- at helhedssynet på borgerens situation fortsat er grundlaget for sagsbehandlingen.
I RCK er der i AfdelingsMED opnået enighed om de overordnede rammer for samlingen af afgørelser om enkeltydelser i én enhed. Rammerne bygger på, at borgerne fortsat har én indgang til forvaltningen, nemlig en behandlings- eller modtageenhed. Den lokale enhed samler ansøgning og dokumentation, som sendes til den centrale enhed, som træffer afgørelse. Den centrale enhed vil som udgangspunkt ikke have borgerkontakt, og der vil være stort fokus på koordineringen mellem den centrale enhed og de lokale enheder.
I SCK har AfdelingsMED nedsat en arbejdsgruppe, der skal identificere og beskrive, hvordan afgørelser om enkeltydelser – samt personlige tillæg og helbredstillæg – kan samles i Modtagelsen. Arbejdsgruppen skal bl.a. se på de mest hensigtsmæssige snitflader, så borgeren fortsat kan ansøge om en enkeltydelse i en voksenenhed/hjemløseenheden, og så helhedssynet i sagsbehandlingen bevares, mens selve afgørelsen af ansøgningen foregår i Modtagelsen.
Økonomi
Ingen konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen vil i efteråret 2001 arbejde videre med organiseringen og indholdsudviklingen af myndighedsarbejdet, bl.a. i lyset af flytningen af medarbejdere i forbindelse med objektiv sagsbehandling.
Beslutning
Ø stillede følgende ændringsforslag:
”At udskyde sagen til første møde i august med henblik på at få belyst alternativer.”
Forslaget bortfaldt med følgende stemmeafgivelse:
For: Ø (2)
Imod: B, C, O, V, (4)
Undlod: A, F (5)
Indstillingen blev godkendt med følgende stemmeafgivelse og med bemærkning om, at udvalget senest september ønsker en orientering om den nye procedure, som bliver en følge af indstillingen:
For: A, B, C, F, O, V (9)
Imod: Signe Færch Ø (1)
Undlod: Mikkel Warming Ø (1)
Ø havde følgende protokolbemærkning:
”Ø er bekymret for centraliseringen af enkeltydelser. Ø frygter, at den helhedsorienterede indsats svækkes, når bevillingsmuligheden forsvinder.”