Mødedato: 15.06.2011, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Skitse til strategi for indsatsen overfor udenlandske hjemløse i Københavns Kommune

Se alle bilag

Socialudvalget har tidligere drøftet forholdene for udenlandske hjemløse i Københavns Kommune. Socialforvaltningen har med udgangspunkt heri udarbejdet en skitse til strategi for indsatsen overfor udenlandske hjemløse.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget godkender skitse til strategi for indsatsen overfor udenlandske hjemløse i Københavns Kommune.

Problemstilling

Socialudvalget drøftede d. 8. december 2010 situationen for de udenlandske hjemløse i København. Socialudvalget besluttede på mødet, at: "Københavns Kommune tager kontakt til Socialministeriet og Justitsministeriet samt Kommunernes Landsforening med henblik på at udarbejde en strategi for de udenlandske hjemløse - muligvis et transit rum." og "At Socialforvaltningen udarbejder en strategi på området såfremt de tre nævnte parter ikke ønsker
samarbejde. En strategi skal fremlægges udvalget."
Overborgmester Frank Jensen og Socialborgmester Mikkel Warming sendte d. 27. januar 2011 et brev til Socialministeren, Justitsministeren og Integrationsministeren samt formanden for Kommunernes Landsforening med forslag om udarbejdelse af en national strategi på området. Der er endnu ikke modtaget svar på henvendelsen. Det manglende svar taget i betragtning, følges der nu op på Socialudvalgets anden beslutning om, i stedet at udarbejde en strategi gældende for Københavns Kommune.

Bybilledet i København og andre byer har i nogle år været præget af tilstedeværelsen af udenlandske hjemløse – ikke mindst om vinteren. Socialudvalget har, bl.a. overfor Socialministeriet flere gange peget på behovet for en indsats overfor denne gruppe.  Socialministeriet har i en periode entydigt afvist, at servicelovens tilbud til hjemløse omfatter udlændinge. Med tilskud fra Socialministeriet har frivillige foreninger åbnet overnatningstilbud til udlændinge i Danmark. Derfor har det været muligt for de frivillige organisationer at yde en indsats, der har betydet tag over hovedet til udlændinge. Dermed er en del af problemstillingen løst. Tilbage vurderes at være en gruppe hjemløse med komplekse problemer og et massivt behov for hjælp. Dels har de personlige problemer, men ikke mindst er de usikre på, om de vil kunne klare sig i hjemlandet. Nogle er positive overfor en tilbagevenden til hjemlandet, men magter ikke selv at tage initiativet.

Løsning

Der er tale om en problemstilling, der ikke er isoleret til Københavns Kommune, men som på længere sigt formodes være aktuel på landsbasis. Socialministeriet har med sit tilskud til frivillige private foreninger for en del finansieret et generelt overnatningstilbud til udlændinge, hvorved denne del af problemstillingen foreløbigt er afhjulpet. Socialforvaltningen kan dog umiddelbart konstatere, at denne generelle indsats ikke er tilstrækkelig til at imødegå problemerne.

 

Der befinder sig fortsat en gruppe af udenlandske hjemløse på de private herberger eller på gaden, hvor et overnatningstilbud ikke i sig selv er nok til at imødekomme deres behov. Disse mennesker har behov for intensiv personlig støtte og hjælp til en tilbagevenden til hjemlandet.

 

Københavns Kommune har overfor regeringen peget på behovet for en yderligere indsats overfor gruppen af udenlandske hjemløse. Regeringen har afvist at lovgive på dette område. Kommunerne har derfor heller ikke fået tilført DUT-midler til at løfte opgaven. Socialforvaltningen er derfor ikke i stand til at anvise finansiering af en sådan indsats i Københavns Kommune.

 

Socialministeriet har i brev af 3. december 2010, (jfr. bilag 1) til kommunerne meddelt, at udenlandske hjemløse – uanset opholdsgrundlag – kan få ophold på et herberg efter servicelovens 110. Begrænsninger er dog, at der ved ophold på over 1-2 dage ikke kan hjemtages statsrefusion. Socialforvaltningen vurderer på den baggrund at kunne optage udenlandske hjemløse på kommunens herberger i en til to dage til afklaring af borgerens opholdsgrundlag og deraffølgende eventuelle berettigelse til at modtage sociale ydelser. Ophold på herberger ud over disse en til to dage vurderes ikke at være en kommunal opgave, og der forventes ikke at kunne hjemtages statsrefusion for kommunale udgifter dertil.

 

Socialforvaltningen foreslår, at indsatsen i Københavns Kommune har det udgangspunkt, at udenlandske hjemløse ikke skal tage permanent ophold i København. Derfor foreslås det, at indsatsen baserer sig på følgende tre principper:

 

1.       Udenlandske hjemløse skal vende tilbage til hjemlandet , og det skal ske på en sådan bæredygtig måde, at de ikke returnerer til København.

2.       Forholdene for udenlandske hjemløse i København skal være rimelige og socialt forsvarlige.

3.       Københavns Kommunes indsats på området skal primært basere sig på samarbejder med NGO’er og frivillige organisationer, der har erfaring med at hjælpe de målgrupper, som de offentlige tilbud ikke har mulighed for at hjælpe.

Socialforvaltningen foreslår på den baggrund, at kommunens indsats overfor udenlandske hjemløse tager udgangspunkt i følgende:

 

  1. Behov for mere viden om udenlandske hjemløse.

Der er en forudsætning for en kvalificeret indsats, at der tilvejebringes faktuel viden om udenlandske hjemløse i Danmark.

 

En sådan viden forventes dels at blive resultatet af Socialudvalgets beslutning om at give tilskud til Projekt Udenfors undersøgelse af vilkårene for marginaliserede udlændinge i Københavns Kommune.  Denne undersøgelse, der har sit udgangspunkt i praktisk støtte til udenlandske hjemløse, vil kunne bidrage med en konkret kvalitativ viden om de problemer, der kendetegner de udenlandske hjemløse.

Desuden forventes resultaterne af SFIs kommende hjemløsetælling for første gang at give et bud på antallet af udenlandske hjemløse i Danmark. Resultaterne af SFIs undersøgelse forventes offentliggjort til august.

Der er også behov for en afdækning af hvilken rolle øvrige forvaltninger, faglige organisationer og staten vil kunne have i forhold til de udlændinge, der opholder sig i de private herberger, men som for en del antages ikke at tilhøre gruppen af traditionelt hjemløse. Her tænkes bl.a. på afklaring af opholdsgrundlag og rettigheder, vejledning om jobsøgning og selvstændigt erhverv.
  

  1. Behov for en indsats for bæredygtig hjemvenden

Det er en særlig udfordring, at udviklingen har ført til, at de fleste udlændinge, som kommer til Danmark, nu primært kommer fra Afrika eller fra Østeuropa – særligt fra Rumænien. Indenfor EU gælder det særligt for Rumænien, at mulighederne for at skabe sig en ny tilværelse er begrænsede.

 

Socialforvaltningen foreslår at man søger at iværksætte samarbejder med NGOer og frivillige sociale organisationer om etablering af tilbud til målgruppen i de forskellige hjemlande, hvortil der kan ske bæredygtig hjemvenden. Socialforvaltningen anbefaler, at sådanne samarbejder søges finansieret ved eksterne midler, herunder statslige midler og EU-midler.

 

  1. Todeling af indsatsen overfor hjemløse udlændinge i Københavns Kommune

Som beskrevet ovenfor har der hidtil været privat og statslig finansiering til drift af ikke-kommunale overnatningsmuligheder i København for udenlandske hjemløse. Socialforvaltningen vurderer som nævnt ikke, at det er en kommunal opgave at huse udenlandske hjemløse, udover de en til to dage, der kan være behov for, for at afklare en hjemløs persons opholdsgrundlag. Det foreslås, at Københavns Kommune fortsætter sin hidtidige praksis ift. husly til den brede målgruppe af udenlandske hjemløse, således at det er et anliggende for de private, ikke kommunalt finansierede herberger.

 

Når det gælder målgruppen af udenlandske hjemløse, der efter loven har mulighed for at tage ophold i Københavns Kommune, og som er motiveret for at vende tilbage til hjemlandet, men som at forskelle grunde ikke magter dette, foreslår Socialforvaltningen, at der arbejdes videre med at afdække mulighederne for at etablere et transitrum i Københavns Kommune.

Socialforvaltningen har i bilag 2 foreløbigt beskrevet det mulige indhold af et transitrum i København. Et transitrum i København foreslås alene at være målrettet udenlandske hjemløse med særlige sociale vanskeligheder, som er motiverede for, og har behov for hjælp til, en bæredygtig tilbagevenden til hjemlandet. Det foreslås således, at et transitrum i København ikke skal fungere som aflastning for de private herberger, der i dag huser udenlandske hjemløse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen, vil Socialforvaltningen vende tilbage med en status for udmøntning af strategien ultimo 2011.

                  Anette Laigaard
                                                                     Jens Elmelund

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top