Mødedato: 15.05.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. april 2024

Se alle bilag

Resumé

Sagen omhandler Socialforvaltningens første regnskabsprognose, der udviser forventet balance i 2024 på almindelig drift efter økonomiske handleplaner. Ud over almindelig drift prognosticeres der med Ukraine-relaterede udgifter for 31,9 mio. kr. Disse udgifter vil, ligesom det var tilfældet i 2023, indgå i forvaltningens regnskab for 2024, men forventes ikke at påvirke forvaltningens ordinære driftsøkonomi og følges derfor op særskilt.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. april 2024,
  2. at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen forud for årets start har implementeret økonomiske handleplaner med besparelser for 35,0 mio. kr. i 2024, som blev godkendt af udvalget på udvalgsmødet d. 27. november 2023,
  3. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens igangsatte økonomiske handleplaner for yderligere 41,9 mio. kr. i 2024 til efterretning. Disse vil efterfølgende blive forelagt Økonomiudvalget til orientering ifm. behandling af kommunens samlede regnskabsprognose pr. april 2024,
  4. at Socialudvalget godkender flyt af midler étårigt mellem målgrupperne med tilhørende bevillingsområder, således at større afvigelser håndteres ved flyt mellem de enkelte bevillingsområder.

Problemstilling

Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognose pr. april til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget d. 21. maj 2024. I indstillingen fremgår forventet forbrug i forhold til det aktuelle budget samt de primære risici knyttet til prognosen. Som forudsætning for prognosticeret balance arbejdes der med en række handleplaner, og der er behov for en løbende prioritering og stram styring.

Løsning

I nærværende indstilling og i forbindelse med forklaringerne til afvigelserne har forvaltningen fokus på den ordinære økonomi, som ikke vedrører Ukrainerelaterede udgifter. Når der ses bort fra de rapporterede Ukraineudgifter på 31,9 mio. kr., prognosticerer Socialforvaltningen balance pr. april på almindelig drift. Der er dog fortsat et betydeligt udgiftspres på det specialiserede socialområde, og forvaltningen kan dermed ikke udelukke væsentlige ændringer i udgiftsniveauet i løbet af året. Der forventes ligeledes en økonomisk udfordring i 2025, hvilket skyldes en forventet udgiftsvækst, samt at forvaltningen har midlertidige bevillinger for samlet ca. 351 mio. kr. (2025 p/l), der udløber med udgangen af 2024, hvoraf forvaltningen vurderer, at en stor andel er relevante at videreføre.

Det bemærkes, at prognosen skal tages med det forbehold, at f.eks. en forskydning på blot 0,5 pct. af forbruget udgør en afvigelse på ca. 37 mio. kr. ift. det samlede budget for Socialforvaltningen.

Med overførselssagen 2023 til 2024 er forvaltningen blevet tilført 110,5 mio. kr. på service i 2024 til bl.a. at håndtere større økonomiske udfordringer, herunder forvaltningens need to-udfordringer samt udfordringer i den sociale hjemmepleje. Uden denne tilførsel ville forvaltningen have væsentligt større økonomiske udfordringer i 2024.

Tabel 1: Socialforvaltningens regnskabsprognose pr. april 2024 (mio. kr.)

Afrundinger kan betyde, at ikke alle summer stemmer på decimalen
Merforbrug er angivet med minus og mindreforbrug er angivet uden fortegn

Nedenfor følger kort gennemgang af prognosen for hver målgruppe. Af bilag 1 fremgår mere uddybende forklaringer af forskelle mellem budget og forventet forbrug. Bemærk, at gennemgangen nedenfor og i bilag 1 behandler afvigelserne efter forventet kompensation for Ukrainerelaterede udgifter.

For Børnefamilier med særlige behov prognosticeres et mindreforbrug på 5,2 mio. kr. Mindreforbruget skyldes de besparelser vedr. 2024, som blev besluttet af Socialudvalget d. 27. november 2023. Mindreforbruget anvendes til at håndtere udfordringer på andre områder indenfor Socialforvaltningens samlede ramme.

For Borgere med sindslidelse prognosticeres et mindreforbrug på 7,3 mio. kr. Mindreforbruget skyldes de besparelser vedr. 2024, som blev besluttet af Socialudvalget d. 27. november 2023. Mindreforbruget anvendes til at håndtere udfordringer på andre områder indenfor Socialforvaltningens samlede ramme.

For Udsatte voksne prognosticeres et merforbrug på 30,6 mio. kr. Merforbruget på området kan primært henføres til et fald i indtægter på herbergsområdet fra andre kommuner, hvilket primært skyldes for højt budgetterede indtægter. Frem mod budget 2024 er området blevet gennemgået med henblik på at tilvejebringe et korrekt budgetgrundlag. Forvaltningen har fokus på at håndtere denne ubalance fremadrettet. Hertil udestår der håndtering af det merforbrug på forvaltningens egne samt selvejende tilbud, der blev overført fra 2023 til 2024.

For Den sociale hjemmepleje prognosticeres et mindreforbrug på 2,0 mio. kr. Det bemærkes, at denne forbedring af den økonomiske situation på området i særdeleshed skyldes tilførslen af et-årige midler fra Overførselssagen 2023-2024, svarende til 51,8 mio. kr. Uden tilførsel af disse midler, ville området have haft en betydelig økonomisk udfordring. Det forventede mindreforbrug skyldes de besparelser vedr. 2024, som blev besluttet af Socialudvalget d. 27. november 2023. Mindreforbruget anvendes til at håndtere udfordringer på andre områder indenfor Socialforvaltningens samlede ramme.

For Borgere med handicap prognosticeres et merforbrug på 11,5 mio. kr. Merforbruget kan primært henføres til børne- og ungeområdet, hvor der i særdeleshed ses en stigende enhedspris på dagbehandling og fleksible indsatser som følge af en forøgelse af børn med autisme og komorbiditet. De høje enhedspriser skyldes primært, at karakteren af børnenes behandlingsbehov for en stor del er massivt.

For området Tværgående opgaver og administration prognosticeres et mindreforbrug på 27,6 mio. kr., som bl.a. skyldes de besparelser vedr. 2024, som blev besluttet af Socialudvalget d. 27. november 2023. Mindreforbruget anvendes til at håndtere udfordringer på andre områder indenfor Socialforvaltningens samlede ramme. Hertil skyldes mindreforbruget også generel tilbageholdenhed og tilbageholdte risikomidler. Midlerne foreslås udmøntet til de bevillingsområder i forvaltningen, som udviser et forventet merforbrug i indeværende kvartalsprognose.

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et mindreforbrug på 94,3 mio. kr., som primært kan henføres til stigende refusionsindtægter fra særligt dyre enkeltsager. Kommunen kompenseres for særligt dyre enkeltsager af staten. Disse refusionsindtægter påvirker ikke Socialforvaltningens driftsøkonomi, men bidrager til Københavns Kommunes økonomi som helhed.

På området Anlæg forventes balance.

For området Finansposter forventes tilnærmelsesvis balance.

Økonomiske handleplaner 

Socialudvalget traf d. 27. november 2023 beslutning om besparelser for 35,0 mio. kr. i 2024, som blev realiseret forud for årets start. Derudover har forvaltningen i 2024 igangsat økonomiske handleplaner med besparelser for 41,9 mio.kr. Det vil sige, at der i alt realiseres besparelser for 76,9 mio. kr. i 2024.

9,7 mio. kr. af de 41,9 mio. kr. er realiseret, og prognosen indeholder således en forudsætning om, at den resterende del af de  igangværende handleplaner (32,2 mio. kr.), lykkes, jf. tabel 2. Handleplanerne, som er blevet igangsat i 2024, indebærer, at ca. 30 stillinger ikke genbesættes ved vakancer i løbet af året.

For så vidt angår alle forvaltningens målgrupper er der igangsat handleplaner, mens der udvises tilbageholdenhed på området for tværgående opgaver og administration. Det bemærkes, at der er igangsat handleplaner på områder, hvor der i forvejen prognosticeres et mindreforbrug. Disse handleplaner er nødvendige på trods af, at områderne udviser et forventet mindreforbrug, da der er behov for at håndtere udfordringer på andre områder inden for Socialforvaltningens samlede ramme.

Både de igangværende og realiserede handleplaner, som indgår i prognosen, er igangsat i begyndelsen af året med henblik på at sikre budgetbalance på tværs af forvaltningens områder. Handleplanerne skal ses som en del af den almindelige styring, hvor udgiftsniveauet tilpasses budgettet. Forvaltningen vurderer på nuværende tidspunkt ikke, at der er grundlag for at iværksætte yderligere handleplaner.

I nedenstående beskrives de igangværende handleplaner overordnet, men en beskrivelse af handleplanerne under de enkelte bevillingers hovedprodukter fremgår af Socialforvaltningens uddybende forklaringer.

Tabel 2: Igangværende økonomiske handleplaner pr. april (mio. kr.), 2024

Bevilling

Igangværende handleplaner

Realiserede handleplaner i løbet af 2024

Realiserede handleplaner forud for årets start

Handleplaner i alt

 

Børnefamilier med særlige behov

5,4

0

5,2

10,6

 

Borgere med sindslidelse

4,7

6,5

5,7

16,9

 

Udsatte voksne

14,5

0

3,2

17,7

 

Den sociale hjemmepleje

5,0

0

2,9

7,9

 

Borgere med handicap

2,6

3,2

14,9

20,7

 

Tværgående opgaver og administration

0,0

0,0

3,1

3,1

 

Service i alt

32,2

9,7

35,0

76,9

 

For børnefamilier med særlige behov er der igangværende handleplaner for 5,4 mio. kr., som vedrører skærpet visitationspraksis i forhold til nye og igangværende sager. Tiltag på området omfatter mere fokus på brug af målrettet ungestøtte samt flere støttende, forebyggende indsatser fremfor anbringelser, hvormed brugen af og opholdslængden på døgninstitutioner og opholdssteder kan mindskes, samt øget brug af fleksible indsatser fremfor dagbehandling. Det understreges, at der i alle sager vil være en konkret, individuel vurdering af barnet eller den unges forhold, som er afgørende for, om der kan iværksættes en mindre indgribende indsats eller ophør af indsats.

For borgere med sindslidelse er der igangværende handleplaner for 4,7 mio. kr., som primært vedrører en reduktion i lønudgifterne i konkrete centre og tilbud, hvor det vurderes fagligt forsvarligt. Dette vil medføre, at nogle vakante stillinger ikke genbesættes, samt mindre brug af interne og eksterne vikarer. Konsekvensen heraf vil være en lavere normering i de konkrete tilbud ved sygdom eller vakancer.

For udsatte voksne er der igangværende handleplaner for 14,5 mio. kr., som vedrører en reduktion i lønudgifterne i konkrete centre og tilbud, hvor det vurderes fagligt forsvarligt. Dette vil medføre, at nogle stillinger ikke genbesættes ved vakancer. Konsekvensen heraf vil være en lavere normering i de konkrete tilbud. Hertil omfatter handleplanerne skærpet visitationspraksis på døgnbehandling på rusmiddelområdet, hvor særligt mængden af dyre købte pladser vil blive forsøgt mindsket. 

I den sociale hjemmepleje er der igangværende handleplaner for 5,0 mio. kr., som vedrører en reduktion i lønudgifterne ved mindre brug af eksterne vikarer. Konsekvensen heraf vil være mindre personale ved sygdom.

For borgere med handicap er der igangværende handleplaner for 2,6 mio. kr., som vedrører en skærpet visitationspraksis på tekniske hjælpemidler, hvormed enkelte hjælpemidler ikke vil blive bevilget i samme omfang som tidligere. Hertil omfatter handleplanerne en reduktion i lønudgifter ved mindre brug af vikarer, samt at nogle stillinger i konkrete centre og tilbud ikke genbesættes ved vakancer, hvor det vurderes fagligt forsvarligt. Konsekvensen heraf vil være en lavere normering på de konkrete tilbud ved sygdom eller vakancer.

Ovenstående redegørelse af forvaltningens økonomiske handleplaner vil indgå som et bilag til kommunens samlede regnskabsprognosen pr. april, som vil blive forelagt Økonomiudvalget d. 21. maj 2024.

Balancesag

Med Socialudvalgets vedtagelse af besparelser i 2024 på udvalgsmødet d. 27. november 2023, blev der effektueret besparelser med en effekt på 35,0 mio. kr. i 2024. Disse midler blev indhentet for at håndtere udfordringer på tværs af forvaltningens målgrupper. Der er ligeledes tilbageholdt risikomidler under bevillingen tværgående opgaver og administration mhp. at håndtere udfordringer på øvrige bevillingsområder. Socialforvaltningen foreslår derfor en omfordeling af disse midler, således at større afvigelser på de enkelte bevillingsområder håndteres, jf. tabel 3.

Tabel 3: Effekt af balancesag (mio. kr.)

Bevilling

Afvigelse på alm. drift (dvs. uden Ukrainerelaterede udgifter)

Balancesag

Afvigelse på alm. drift efter

balancesag

 

Børnefamilier med særlige behov

5,2

-5,2

0,0

 

Borgere med sindslidelse

7,3

-7,3

0,0

 

Udsatte voksne

-30,6

24,6

-6,0

 

Den sociale hjemmepleje

2,0

-2,0

0,0

 

Borgere med handicap

-11,5

11,5

0,0

 

Tværgående opgaver og administration

27,6

-21,6

6,0

 

Service i alt

0,0

0,0

0,0

 

Efter balancesagen udestår der fortsat håndtering af et forventet merforbrug på udsatteområdet på 6,0 mio. kr. Denne afvigelse vedrører en ubalance på Mændenes Hjem, som der fortsat er behov for at kvalificere. Der tilbageholdes dog 6,0 mio. kr. i mindreforbrug på bevillingen tværgående opgaver og administration, som vil kunne håndtere det forventede merforbrug. Socialforvaltningen vil frem mod 2. kvartalsprognose kvalificere det forventede merforbrug på Mændenes Hjem.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i indstillingen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 21. maj 2024, hvor den behandles som en del af den samlede prognose for hele kommunen.

 

Mikkel Boje

/ Anders Johannes Kristensen


Beslutning

1. og 4. at-punkter blev godkendt. 

2. og 3. at-punkter blev taget til efterretning. 

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling. 

Til top