Politisk deltagelse i forvaltningens centrale råd
Resumé
Socialudvalget har bedt om en oversigt overden politiske deltagelse i forvaltningens fire centrale råd; Handicaprådet, Dialogforum, Frivilligrådet og Udsatterådet.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget tager overblik over den politiske deltagelse i forvaltningens fire centrale råd (Handicaprådet, Dialogforum, Frivilligrådet og Udsatterådet) til efterretning.
Problemstilling
Socialudvalget bestilte på udvalgsmødet den 3. februar 2024 en sag om rammerne for den politiske deltagelse i forvaltningens centrale råd; Handicaprådet, Udsatterådet, Frivilligrådet og Dialogforum.
Dialogforum og Handicaprådet har begge drøftet, hvordan man kan øge den politiske deltagelse i rådene. Rådenes beslutning ifm. drøftelserne fremgår af sagen.
Løsning
Der er i dag forskel på den politiske deltagelse i rådene, jf. nedenfor.
Socialborgmesteren deltager som gæst minimum én gang årligt i hvert af de fire råd. Herudover inviteres forvaltningens fire råd til de årlige dialogmøder i hhv. februar og august med Socialudvalget om Socialforvaltningens budget.
Ungepanelet, som er talerør for udsatte børn og unge, inviteres også til de årlige dialogmøder om Socialforvaltningens budget. Ungepanelets arbejde adskiller sig fra de fire centrale råd, da det ikke har en formel tilknytning til Socialudvalgets arbejde på linje med de centrale råd, men inviteres til at give input til udvalget ifm. de årlige dialogmøder. Ungepanelet bruges ofte som nyttig sparringspart i forvaltningen. Det bemærkes, at midlerne til finansiering af Ungepanelet udløber med udgangen af 2024.
Af bilag 1 fremgår de organisationer mv., som er repræsenteret i forvaltningens fire centrale råd; Handicaprådet, Udsatterådet, Frivilligrådet og Dialogforum.
Dialogforum
Det fremgår af Dialogforums vedtægter, at alle medlemmer af Socialudvalget til enhver tid har mulighed for at deltage på Dialogforums møder. Dialogforum afholder fire ordinære møder om året á tre timers varighed. På nuværende tidspunkt tilrettelægges dagsorden således, at der er mulighed for politisk deltagelse i første del af mødet (ca. halvanden time) og medlemmerne deltager under de punkter, der er relevante for dem.
Dialogforum drøftede på et rådsmøde den 27. november 2023, hvordan man i rådet kan øge den politiske deltagelse. I den forbindelse blev det besluttet, at Dialogforums møder afholdes på Rådhuset, og det blev bl.a. foreslået, at Dialogforums møder ligger forud for møderne i Socialudvalget. Dette med henblik på at gøre møderne mere tilgængelige for Socialudvalgets medlemmer.
Handicaprådet
Det fremgår af Handicaprådets forretningsorden, at syv repræsentanter (og syv stedfortrædere) skal udpeges af og blandt Borgerrepræsentationen. På nuværende tidspunkt er følgende partier repræsenteret i Handicaprådet; Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti. Enhedslisten har to pladser (dvs. to ordinære medlemmer og to stedfortrædere), mens de øvrige partier har en enkelt plads hver (dvs. ét ordinært medlem og én stedfortræder). Heraf er følgende medlemmer fra Socialudvalget: Laura Rosenvinge (A), Katrine Kildgaard (B), Cille Hald Egholm (V) samt Charlotte Lund (Ø) er ordinære medlemmer og Yildiz Akdogan (A), Mathilde Kastbjerg (C), Gyda Heding (Ø) samt Annika Smith (F) er stedfortrædere i Handicaprådet. De resterende syv medlemmer og syv stedfortrædere af Handicaprådet indstilles af Danske Handicaporganisationer. Handicaprådet afholder fem ordinære møder om året á 2,5 times varighed. På nuværende tidspunkt tilrettelægges dagsorden således, at de politiske medlemmer deltager i langt størstedelen af mødet (ca. to timer).
På Handicaprådets ordinære møde den 12. marts 2024 drøftede rådet hvilke løsninger, der kan bidrage til et stærkere politisk fremmøde. I den forbindelse blev det besluttet, at rådets medlemmer forsat skal modtage indkaldelser til rådsmøder for ét år ad gangen, men at Handicaprådets sekretariat fremover hvert halve år skal efterse, hvorvidt Handicaprådets møder er blevet overtrumfet af andre indkomne møder hos de politiske medlemmer.
Frivilligrådet og Udsatterådet
Der er ikke politisk deltagelse i hhv. Frivillighedsrådet og Udsatterådet udover socialborgmesterens årlige deltagelse.
Møderne i begge råd er som udgangspunkt lukkede, men begge råd efterspørger en større kontakt til Socialudvalget. Det kunne fx være en praksis, hvor medlemmerne af Socialudvalget inviteres til at deltage på relevante punkter på rådsmøderne.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen følger op på evt. spørgsmål eller ønsker fra Socialudvalget.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.