Mødedato: 15.03.2023, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Opfølgning på medlemsforslag vedr. venskabsbyaftaler med hhv. Nuuk og Thorshavn

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til, hvilke områder det vil være relevant at indlede samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar kommuna om. Baggrunden er, at Borgerrepræsentationen den 1. december 2022 vedtog et medlemsforslag om etablering af et formelt venskabsbysamarbejde med hhv. Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar kommuna på baggrund af et ønske om et mere udbygget samarbejde mellem de tre hovedstæder. Socialudvalget skal nu tage stilling til Socialforvaltningens forslag til, hvilke områder det vil være meningsfyldt at indlede et samarbejde om.  

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens forslag til områder, som kan indgå i venskabsbysamarbejder mellem Københavns Kommune og hhv. Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar kommuna på det socialfaglige område.

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag fra Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, SF og Venstre besluttede Borgerrepræsentationen den 1. december 2022, at Københavns Kommune skal rette henvendelse til hhv. Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar  kommuna med en invitation om at indgå i et venskabsbysamarbejde med København.

I den forbindelse er alle fagudvalg blevet bedt om at udarbejde forslag til meningsfulde samarbejdsområder mellem Københavns Kommune og hhv. Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar  kommuna, som kan indgå i det videre arbejde. Venskabsbysamarbejdet skal skabe rammerne for kulturel sparring, nedbrydning af fordomme, videndeling og fælles udvikling.

Løsning

På baggrund af tidligere drøftelser og input fra Socialforvaltningens borgercentre har forvaltningen udarbejdet forslag til samarbejdsområder mellem Københavns Kommune og Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar. Indstillingen forholder sig primært til social-faglige samarbejdsområder mellem Københavns Kommune og Kommuneqarfik Sermersooq, da tilflyttere fra Tórshavnar kommuna ikke udgør en bekendt målgruppe i Socialforvaltningen i København.

Socialforvaltningens forslag fokuserer særligt på målgruppen grønlændere i udsatte positioner i København, herunder særligt de unge under 30 år. Socialudvalget har tidligere sat fokus på, hvordan forvaltningen kan tilrettelægge bedre indsatser for unge grønlændere, der er i risiko for at havne i en socialt udsat position med hjemløshed og misbrug, når de ankommer til København (jf. udvalgets seneste drøftelse den 7. december 2022).

I en kommende venskabsbysaftale mellem Københavns Kommune og Kommuneqarfik Sermersooq ser forvaltningen, at følgende socialfaglige samarbejdsområder med fordel kan inddrages:

 Oplysning til (nyankomne) grønlandske borgere

Særligt unge grønlændere har en forhåbning om at skabe en bedre tilværelse i Danmark og tager f.eks. til København, mens de står på venteliste til en bolig i Nuuk. Mange nyankomne grønlandske borgere i København kan dog have svært ved at navigere i det danske offentlige hjælpesystem, opleve sproglige barrierer eller de kan mangle forberedelse på rejsen til Danmark. Alle faktorer, der kan spille ind på den enkeltes vej ud i udsathed. Det kan derfor være relevant at samarbejde om at skabe mere oplysning til potentielle tilflyttere gennem f.eks. en almentilgængelig oplysningskampagne på grønlandsk. Oplysningskampagnen kan både have til formål at oplyse om realiteterne ved at flytte til Danmark og/eller tilbyde information om mulighederne i København ift. uddannelsesvej-ledning og støtte samt anden relevant information, som de to byer bliver enige om.

 Opsøgende indsats for nyankomne grønlændere ved ankomst i København

Nogle af de nyankomne grønlandske borgere er udsatte allerede ved ankomsten til København og er i risiko for at blive yderligere udsatte. Derfor er det vigtigt, at der allerede ved ankomst foretages en opsøgende indsats, der kan fungere som indgang til positive fællesskaber uden for udsattemiljøer i København. I den forbindelse foreslår forvaltningen, at der tilrettelægges en opsøgende indsats og gerne i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen mhp. at forebygge grønlandske borgeres vej ind i Socialforvaltningen og i stedet være brobyggende ift. til uddannelses- og jobmuligheder. Det opsøgende arbejde kan også handle om at levere oplysning om, hvor de unge kan finde positive grønlandske fællesskaber, idet de kan have brug for et grønlandsk fællesskab og netværk - også i København.

 Praktikforløb/udveksling for socialfaglige medarbejdere på tværs af kommunerne

Sprog- og kulturforståelse er ofte en væsentlig udfordring i mødet mellem den udsatte borger med grønlandsk baggrund og det danske offentlige system. Praktikforløb for medarbejdere, ansat på det socialfaglige område i hhv. Københavns Kommune og Kommuneqarfik Sermersooq kan bidrage til en større kulturforståelse samt skabe rum for erfaringsudveksling og gensidig videndeling om kultur og arbejdsmetoder. Praktikforløbet kan f.eks. være relevant for sundhedsplejersker, sagsbehandlere, lærere, pædagoger og øvrige socialfaglige medarbejdere og på sigt bidrage til at understøtte en større kulturforståelse mellem de forskellige byer. Et relevant samarbejde kan f.eks. tage udgangspunkt i forvaltningens erfaringer med udredningsmetoder. Overordnet set kan forløbene bidrage til, at københavnske medarbejdere får udvidet deres kendskab til grønlandske kulturforhold, som de herefter kan bruge i arbejdet i Danmark. Det kan både være en fordel for bedre at kunne gribe målgruppen, når de ankommer, under deres ophold eller ved behov for at hjælpe dem afsted, hvis de ønsker at tage tilbage. De grønlandske medarbejdere på praktik i København kan understøtte københavnske medarbejdere i det opsøgende gadeplansarbejde og tilføre viden om grønlandsk kultur. Praktikforløb kan eventuelt kombineres med Teams/videokonferencer, der lægger op til faglig sparring. Den faglige sparring og gensidige læring kan fremme redskaber til at takle udfordringer med forskellige kulturforståelser. Borgercenter Børn og Unge udlånte i 2020, som led i arbejdet med anbefalingerne om styrket kommunal sagsbehandling, syv sagsbehandlere i fire måneder til to grønlandske kommuner mhp. at nedbringe antallet af ubehandlede børne- og ungesager. Udbyttet for borgercentret har bl.a. været, at sagsbehandlerne har fået udviklet deres kompetencer, viden og indsigt i kulturen i Grønland og grønlandske forhold, som også kan være relevant i arbejdet i København f.eks. på familiebehandlings-/anbringelsesområdet.

 Fælles arbejdsgange og bedre kommunikation om de mest udsatte borgere

Etableringen af fælles arbejdsgange vil gøre det lettere for de to byer at samarbejde om borgere i udsatte positioner, der flytter mellem hhv. Kommuneqarfik Sermersooq og Københavns Kommune. Det kan også afhjælpe de udfordringer, som nogle grønlandske myndighedsafdelinger støder på, når de forsøger at komme i kontakt med Københavns Kommune om borgere, der flytter mellem de to lande. Bedre kommunikation kan også hjælpe i sager, hvor grønlandske borgere i Københavns kommune ønsker at vende tilbage til Kommuneqarfik Sermersooq. Her kan de to kommuner samarbejde om både den gode afrejse fra Københavns Kommune og den gode modtagelse i Kommuneqarfik Sermersooq. Den nuværende boligmangel i Nuuk udgør dog en udfordring for en evt. hjemrejse.

Slutteligt vil forvaltningen gerne understrege vigtigheden i, at ovenstående indsatser samtænkes med indsatser på almenområdet, da disse også kan virke forebyggende for borgeres vej ind i udsathed.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

De foreslåede indsatser kræver, at der afsættes særskilte midler hertil. Socialudvalget har mulighed for at bestille budgetnotater for finansiering af indsatserne ifm. budgetforhandlingerne for budget 2024.

Videre proces

På baggrund af forslagene fra Socialudvalget og de andre fagudvalg, vil overborgmesteren medio april 2023 rette henvendelse til Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar  kommuna  mhp. at indgå eventuelle venskabsbysamarbejder. På baggrund af dialogen med Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar  kommuna  vil en samlet sag med oplæg til venskabsbyaftaler blive forelagt Økonomiudvalget medio juni 2023 og Borgerrepræsentationen ultimo juni inden budgetforhandlingerne for budget 2024. Det samlede arbejde med at rette henvendelse til de to kommuner er forankret i Økonomiforvaltningen. Herudover vil Socialudvalget blive forelagt en sag den 17. maj med forslag til indsatser for unge grønlændere i udsatte positioner i København.

Mikkel Boje

                                         / Eva Stokbro Jensen


Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Fra Socialforvaltningen deltog kontorchef Eva Stokbro Jensen.

Til top