Socialforvaltningens igangsættelse af forsøg med merudgifter på børnehandicapområdet
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til igangsættelse af et forsøg om et forenklet og gennemsigtigt bevillingssystem for merudgiftsydelser for forældre til børn med handicap. Social-, Bolig- og Ældreministeriet har godkendt Socialforvaltningens ansøgning, og forsøget kan igangsættes den 1. april 2023 og løbe frem til den 31. marts 2026. Formålet med forsøget er, at forældrene dels skal opleve, at det er mere gennemsigtigt og enklere at ansøge om og få bevilget merudgiftsydelser gennem behovsstyrede pakkeløsninger, og dels give forældrene mulighed for at modtage bevillingerne i længere tid ad gangen mod anvendelse af tro- og loveerklæringer. Det forventes, at forsøget også medfører administrative lettelser. Forsøget støttes af både Danske Handicaporganisationer og foreningen For Lige Vilkår. Forvaltningen vil, såfremt erfaringerne undervejs er positive, gå i dialog med ministeriet om muligheden for at udvide målgruppen for forsøget.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen igangsætter forsøg om et forenklet og gennemsigtigt bevillingssystem for merudgiftsydelser for forældre til børn med handicap (servicelovens § 41).
Problemstilling
Mange forældre til børn med handicap oplever de dokumentationskrav, der følger af lovgivningen og indgår i kommunens sagsbehandling, som unødig kontrol og/eller manglende tillid til dem som forældre. Samtidig oplever Socialforvaltningen, at sagsbehandlerne bruger unødvendigt meget tid på administration ifm. med udregning af merudgiftsydelser, og at de ressourcer, der bruges på sagsbehandlingen, kan overstige værdien af selve merudgiftsydelsen. Social-, Bolig- og Ældreministeriet godkendte den 22. december 2022 Socialforvaltningens forsøgsansøgning om et forenklet og gennemsigtigt bevillingssystem for merudgiftsydelser for forældre til børn med handicap. Dispensationen omhandler autismemålgruppen og omfatter en gruppe på ca. 25 børn. Forsøget igangsættes efter en forsøgsbestemmelse i serviceloven (§ 184).
Løsning
Socialforvaltningen anbefaler, at Socialudvalget godkender forsøget i perioden 1. april 2023 og frem til den 31. marts 2026. Formålet med forsøget er, at forældrene dels skal opleve, at det er enklere og mere gennemsigtigt at ansøge om og få bevilget merudgiftsydelser gennem behovsstyrede pakkeløsninger, og dels give forældrene mulighed for at modtage bevillingerne i længere tid ad gangen mod brug af tro- og loveerklæringer. Det skal være med til at lette forældrenes hverdag, herunder begrænse behovet for kontakt til kommunen, og samtidig lette forvaltningens sagsbehandling.
Et gennemsigtigt og forenklet bevillingssystem
Behovsstyrede pakkeløsninger
I forsøget vil bevilling af merudgiftsydelser ske gennem et bevillingssystem, som består af behovsstyrede pakkeløsninger, hvor familierne vil blive tildelt en samlet pakke for deres samlede merudgifter, se tabel 1 nedenfor. I dag udmåles og bevilges merudgifter efter en grundig beregning af dokumenterede og sandsynliggjorte udgifter. Forenklingen i modellen består derfor i, at familierne ikke skal dokumentere hver enkelt merudgift, ligesom modellen vil skabe større forudsigelighed om, hvilket beløb forældrene kan forvente på baggrund af barnets behov. Omvendt vil sagsbehandleren ikke skulle udregne merudgiften krone for krone ud fra forældrenes sandsynliggjorte udgifter, men i stedet blot skulle placere familierne i de relevante pakker, ud fra en dialog med dem om, hvilke typer merudgifter de vurderes at have samt en anslået størrelse på disse. Socialforvaltningen har i første omgang valgt at tage udgangspunkt i autismemålgruppen, idet målgruppen har det mest homogene bevillingsmønster og dermed er enklere at sammensætte de relevante pakker for. Det er konkret denne målgruppe, som dispensationen omhandler. Hvis erfaringerne undervejs er positive, vil forvaltningen allerede inden forsøgets afslutning gå i dialog med ministeriet om en eventuel udvidelse af målgruppen.
På baggrund af en gennemgang af 10 pct. af alle aktive bevillingsforløb på merudgiftsområdet for børn og unge inden for autismemålgruppen, har forvaltningen sammensat en række forskellige udgiftspakker med intervaller på 500 kr. inden for de forskelligartede behov, som ses hos autismemålgruppen. Et behov kan blandt andet være inden for følgende grupperinger: vådliggerlagen, bleer, ekstra vask mv.; pasning grundet praktiske gøremål; pasning grundet behov for tid til søskende, familie, sociale arrangementer mv.; ekstra tøj og slid på tøj; pasning grundet kortere dage i skole og/eller institution; rengøring; kost og andet (såsom ledsagelse). For hver behovskategori indplaceres familiens udgifter i en udgiftspakke.
Udgiftspakke |
Beløbsgrænse |
Bevilget merudgift |
Pakke 1 |
0-500 kr. |
250 kr. |
Pakke 2 |
501-1.000 kr. |
750 kr. |
Pakke 3 |
1.001-1.500 kr. |
1.250 kr. |
Pakke 4 |
1.501-2.000 kr. |
1.750 kr. |
Pakke 5 |
2.001-2.500 kr. |
2.250 kr. |
Pakke 6 |
2.501-3.000 kr. |
2.750 kr. |
Pakke 7 |
3.001-3.500 kr. |
3.250 kr. |
Pakke 8 |
3.501-4.000 kr. |
3.750 kr. |
Tabel 1: Behovsstyrede pakkeløsninger. Tildelingen af pakkerne er afhængig af, hvilke merudgifter forældrene har, og derfor kan forældrene modtage den samme pakke mere end én gang.
Et barn med infantil autisme på 8 år går i specialskole, men har brug for kortere dage tre dage om ugen. Barnet er ikke renligt om natten, og har uheld ca. to gange om ugen. Barnet har det også svært, når familien skal ud til sociale aktiviteter grundet sin diagnose.
Barnet og familien vil umiddelbart være berettiget til i alt tre behovspakker til merudgifter om måneden:
- Udgifter til vådliggerlagen, bleer, ekstra vask mv. – udgifter op til 500 kr. om måneden, og ret til en udbetaling på 250 kr. (pakke nr. 1).
- Udgifter til pasning grundet praktiske gøremål og pasning grundet tid til søskende, familie, sociale arrangementer mv. - udgifter op til 500 kr. om måneden, og ret til en udbetaling på 250 kr. (pakke nr.1)
- Udgifter til pasning grundet kortere dage i skole og/eller institution – udgifter op til 2.500 kr. om måneden svarende til en udbetaling på 2.250 kr. (pakke nr. 5).
Derved vil familien få et samlet beløb på 2.750 kr. om måneden i merudgiftsydelse (= 250 kr. (pakke 1) + 250 kr. (pakke 1) + 2.250 kr. (pakke 5)).
Anvendelse af tro-og loveerklæringer
Tro- og loverklæringer anvendes til at lette sagsbehandlingen. Formålet med anvendelse af tro- og loveerklæringer i forsøget er at reducere antallet af gange, som forældrene behøver at være i kontakt med Socialforvaltningen. I dag genvurderes forældrenes behov for dækning af merudgifter som udgangspunkt en gang om året. Forældrene kan dog altid søge i løbet af året, hvis der opstår nye behov hos barnet. Forældrene skal i forsøget kun henvende sig, hvis barnets behov har ændret sig inden for bevillingsperioden, som løber i tre år, mod at forældrene årligt underskriver en tro- og loveerklæring om, at barnets behov ikke har ændret sig. I forsøget vil sagsbehandlerne have fokus på, at forældrene vejledes om, at de skal henvende sig til Socialforvaltningen, hvis barnets funktionsniveau ændrer sig væsentligt.
Det vil være frivilligt for forældre til børn med handicap, om de vil deltage i forsøget, og de kan til enhver tid fortryde deres deltagelse i forsøget og gå tilbage til den eksisterende sagsbehandlingsmodel og deres gamle bevilling. Forældrene vil fortsat have mulighed for at klage over afgørelsen, og der vil ligeledes fortsat blive ført tilsyn med ydelserne. Forsøget indebærer en risiko for over- eller underkompensation af nogle forældre sammenlignet med de gældende regler. Både Danske Handicaporganisationer og For Lige Vilkår vurderer, at det er en risiko, som medlemmerne er villige til at leve med. Socialforvaltningen forventer, at forsøget vil omfatte en gruppe på ca. 25 børn.
Betingelser for Social-, Bolig- og Ældreministeriets godkendelse af forsøgsansøgningen
Staten yder 50 pct. I refusion for kommunens udgifter til merudgifter til forældre til børn med handicap. Det er en betingelse for forsøget, at forsøget holdes udgiftsneutralt for staten. Socialforvaltningen er derfor forpligtet til at tage kontakt til ministeriet, hvis forvaltningen i løbet af forsøget konstaterer, at forsøget medfører merudgifter. Socialforvaltningen vil følge området tæt og vil så vidt muligt justere praksis inden for de givne godkendelsesbetingelser. Derudover er det en betingelse for forsøget, at ministeriet modtager en midtvejsstatus for forsøget i oktober 2024, ligesom forsøget evalueres med henblik på at vurdere, om formålet med forsøget bliver opnået, hvilket senest skal ske den 1. august 2026. Socialforvaltningen vil desuden løbende evaluere, hvordan forældre til børn med autisme og sagsbehandlere på børneområdet oplever effekten af forsøget.
Økonomi
Da dispensationen er afhængig af, at forsøget holdes udgiftsneutralt, vil Socialforvaltningen følge området tæt. Hvis Socialforvaltningen i løbet af forsøget konstaterer, at forsøget medfører merudgifter, vil forvaltningen tage kontakt til ministeriet.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Borgercenter Handicap igangsætte forsøget den 1. april 2023, og forsøget vil køre frem til den 31. marts 2026. Forvaltningen vil, såfremt erfaringerne undervejs er positive, gå i dialog med ministeriet om muligheden for at udvide målgruppen for forsøget.
Mikkel Boje
/ Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.
Fra Socialforvaltningen deltog kontorchef Eva Stokbro Jensen og borgercenterchef Lise Valentin Beyer.