Mødedato: 15.03.2023, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag Godkendelse af puljemidler til projekt om øget samarbejde mellem botilbud og botilbudsteams

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til, at Socialforvaltningen modtager ekstern finansiering fra Sundhedsstyrelsens pulje til et forsøg med botilbudsteams og en tilsvarende justering af indtægts- og udgiftsbudgettet. Socialforvaltningen har fået tilsagn om i alt 1,575 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje, der skal styrke botilbudsteams ved at udvikle en samarbejdsmodel mellem forvaltningen og Region Hovedstaden. Målgruppen er beboere på botilbud med svær psykisk lidelse, der betjenes af et af regionens botilbudsteam. Et botilbudsteam er et regionalt udekørende team, der har fast tilknytning til botilbud og som står til rådighed for personalet på tilbuddene.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen modtager 1,575 mio. kr. for perioden 2023-2024 fra Sundhedsstyrelsens pulje til forsøg med etablering af botilbudsteams på to botilbud
  2. at Socialudvalget godkender, at indtægts- og udgiftsbudgettet opjusteres tilsvarende med 1,575 mio. kr. jf. tabel 1 i økonomiafsnittet

Problemstilling

Sundhedsstyrelsen har i august 2022 udmeldt en ansøgningspulje til regioner og botilbud med henblik på etablering af botilbudsteams, der kan være med til at støtte borgerne ved indlæggelser og udskrivning fra behandlingspsykiatrien til kommunale botilbud. Sundhedsstyrelsens formål med puljen er at forebygge genindlæggelser og tvangsindlæggelser og forebygge vold på botilbuddene. Derudover skal forsøget være med til at sikre en stærkere faglig sparring på tværs af den kommunale socialpsykiatri og den regionale psykiatri, så borgerne får en bedre koordineret indsats. Udbredelsen af botilbudsteams indgår desuden som en indsats i aftalen om en 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed fra september 2022.

Fokus på botilbudsteams skal bl.a. ses i sammenhæng med gode erfaringer med et lignende forsøg med Region Hovedstaden fra 2017-2020, hvor der blev etableret et udekørende regionalt team, der skulle udrede og behandle borgere på botilbud. Der blev samtidig implementeret en tværsektoriel proces for borgernes behandlingsplaner. Københavns Kommune indgik som en central del af forsøget. Projektets evaluering konkluderede, at der var etableret et velfungerende samarbejde med botilbuddene, og størstedelen af borgene modtog en behandlingsplan. Det udekørende team er sidenhen blevet en del af driften. Der er derfor allerede etableret botilbudsteams mellem regionen og kommunen. Forvaltningens motivation for at indgå i et nyt samarbejde med Region Hovedstaden er således at bygge videre på de gode erfaringer med de eksisterende botilbudsteam. Mange borgere, som bor på kommunale socialpsykiatriske botilbud, har behov for samtidige psykiatriske behandlingsforløb i regionen. Det er erfaringen, at botilbudsteamet bidrager til mere sammenhængende forløb for borgerne, og at botilbuddene er bedre rustet til at håndtere de udfordringer, der kan være forbundet med at skulle hjælpe borgere med et stadigt større psykiatrisk behandlingsbehov. Samtidigt er det ønsket at videreudvikle en samarbejdsmodel til at understøtte det tværsektorielle samarbejde. Derudover mangler botilbudsteams og botilbud et tværsektorielt redskab til at dele viden om- og koordinere indsatser for fælles patienter/beboere.

Løsning

Socialforvaltningen og Region Hovedstaden har fået tilsagn om midler fra Sundhedsstyrelsen pulje på i alt 8,19 mio. kr. i perioden 2023-2024, hvoraf 1,575 mio. kr. skal gå til forvaltningen. Midlerne skal udmøntes i projektet ”Tværsektorielt samarbejdsfællesskab om beboere på botilbud forankret i botilbudsteams”. Forvaltningens formål med projektet er i samarbejde med Region Hovedstaden at forebygge forværringer i beboernes tilstand og derved nedbringe beboerens behov for indlæggelse, genindlæggelse og tvangsindlæggelse. Projektet skal ligeledes være med til at forebygge vold og udadreagerende adfærd på botilbuddene. 

Projektet gennemføres ved, at der udvikles, afprøves og etableres et tværfagligt arbejdsfællesskab og herunder udvikles en samarbejdsmodel mellem to af forvaltningens botilbud Thorupgården og Røde Mellemvej og Region Hovedstadens Psykiatris botilbudsteams på Psykiatrisk Center København  og Psykiatrisk Center Amager. Samarbejdsmodellen skal inkludere tiltag, som bidrager til en mere helhedsorienteret indsats med fokus på recovery, fælles mål for borgerforløbene samt fælles ansvar og samarbejde omkring borgerne.

Hvert botilbudsteam og psykiatrisk center vil få en fuldtidsmedarbejder tilknyttet, som skal arbejde med at styrke det tværsektorielle arbejdsfællesskab. De skal, i samarbejde med to nedsatte arbejdsgrupper, udvikle samarbejdsmodellen med særligt fokus på at sikre det tværfaglige samarbejde mellem regionen- og botilbuddenes medarbejdere. Derudover skal de sikre en gensidig kompetenceudvikling og vidensdeling og sikre fremdrift og opfølgning på baggrund af samarbejdsmøder. Samarbejdsmodellen skal sikre et tættere og bedre samarbejde mellem sengeafsnit, botilbudsteam og botilbud, og skal være med til opbygge fælles viden og et fælles sprog.

Målgruppen for projektet er beboere på botilbud med svær psykisk lidelse, som får støtte eller behandling fra et botilbudsteam. Borgere med misbrug og somatiske plejebehov er ligeledes inkluderet i målgruppen. Målgruppen vil være tilknyttet et af de to botilbud, som indgår i projektet. 

Forvaltningen forventer, at projektet vil have opstart i juni 2023 og køre indtil medio 2024. Den samlede pulje var på 29,4 mio. kr. Region Hovedstaden og Københavns Kommune fik et samlet tilsagn på 8,19 mio.kr., hvoraf forvaltningen har fået 1,575 mio.kr. til finansiering af to medarbejdere. Udover midler til medarbejdere indeholder den samlede bevilling midler til kompetenceudviklingsdage og finansiering af evt. behov for IT-materialer.

Økonomi

I projektet  er der budgetteret med midler til to projektansættelser i perioden 1.1.2023 – 30.6.2024. Projektmedarbejderne vil blive ansat på botilbuddene Thorupgården og Røde Mellemvej. Der er ikke krav om kommunal medfinansiering i projektet og således ingen udgifter for forvaltningen. Indstillingen har derfor ingen økonomiske konsekvenser.

Såfremt Socialudvalget godkender projektet, opjusteres Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget samlet set med 1,575 mio. kr. i perioden 2023 - 2024, jf. tabel 1. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i relevant førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

Udgift (U)

 

2023

2024

2

SUD

3200 – Borgere med sindslidelse

I

-1050

-525

nej

 

2

SUD

 

U

1050

525

nej

3200 – Borgere med sindslidelse

 

I alt

-

-

-

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil indtægts- og udgiftsbudgettet blive opjusteret på bevillingsområdet  Borgere med sindslidelse i forbindelse med den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Efter endt projektperiode vil forvaltningen bidrage til en evaluering af projektet. Projektet kan føre til færre genindlæggelser i Region Hovedstaden. Hvis de deltagende parter efter projektperioden er enige om at forsætte med samarbejdsmodellen, kan det undersøges om den kan indskrives i eksisterende samarbejdsaftaler mellem botilbuddet og botilbudsteamet. En evt. videreførsel af projektet kræver finansiering. 

 

Mikkel Boje

                                         / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen


Beslutning

Sagen blev af et enigt udvalg løftet til en A-sag.

Indstillingen blev godkendt.

Fra Socialforvaltningen deltog kontorchef Eva Stokbro Jensen.

Til top