Mødedato: 15.03.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Investeringsforslag til indfrielse af Socialudvalgets effektiviseringsmåltal til budget 2018

Se alle bilag
Socialforvaltningen har i forbindelse med Effektiviseringsstrategien 2018 udarbejdet 10 investeringsforslag og ét innovationsforslag, der forudsætter investerings- og innovationsmidler af investeringspuljerne, afsat i forbindelse med Budget 2017. De 10 investeringsforslag bidrager alle til at opfylde Socialudvalgets andel af prioriteringsrummet til budgetforhandlingerne for Budget 2018. Forslagene har et samlet investeringsbehov i perioden 2017-2020 på 16,2 mio. kr. på service og 18,3 mio. kr. på anlæg. Forslagene giver en samlet effektiviseringsgevinst på 0,1 mio. kr. i 2017 og 30,2 mio. kr. i 2018, stigende til 35,8 mio. kr. i 2021 og frem.

 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender:

  1. at investeringsforslaget HA01 – Flere i egen bolig (bilag 1) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  2. at investeringsforslaget UD01 - udbud af specialiseret ambulant behandlingstilbud til stofmisbrugere (bilag 2) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  3. at investeringsforslaget HJ01 - Øget selvhjulpenhed i hjemmeplejen (bilag 3) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  4. at investeringsforslaget BU01 - Flytning og opnormering af døgninstitutionsafdelingen Rymarksvænge (bilag 4) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.  

  5. at investeringsforslaget BU03 - Omstilling af Familie- og ungerådgivningerne og samling af al anonym rådgivning (bilag 5) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.   

  6. at investeringsforslaget BU04 - Omstilling af to forebyggende tilbud i Center for Forebyggelse og Rådgivning (bilag 6) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  7. at investeringsforslaget BU05 - Optimering af kvadratmeter ift. den nye spæd- og småbørnsinstitution for at understøtte ambitionerne i Tæt på Familien (bilag 7) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  8. at investeringsforslaget BU06 - Større flow og mere systematisk opfølgning i familiebaserede indsatser (bilag 8) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  9. at investeringsforslaget TV02 - Fra sygefravær til kernevelfærd – smarte lokale investeringer i forbedringer af opgaveløsningen, arbejdsfællesskabet og arbejdsmiljøet (bilag 9) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  10. at investeringsforslaget TV04 - Robotautomatisering af standardiserede, administrative processer (bilag 10) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af investeringspuljen med henblik på at indgå i udvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Budget 2018.

  11. at innovationsforslaget TV05 - Analyse af digitale betalingsudfordringer for udsatte borgere (bilag 11) indgår i forhandlingerne om udmøntningen af innovationspuljen.

Problemstilling

Med budgetaftalen for 2017 blev der afsat 450 mio. kr. til smarte investeringer, der kan medføre effektiviseringer i kernevelfærden. Det er et krav, at de projekter, der modtager midler fra investeringspuljerne, har en tilbagebetalingstid på maksimalt 6 år. Projekter, der modtager midler fra innovationspuljen er fritaget fra kravet om tilbagebetalingstid.

Ad 1: Investeringsforslag vedr. HA01: Flere i egen bolig

Det specialiserede socialområde er generelt under pres i Danmark som følge af en længere levealder, øget diagnosticering samt en stram kommunaløkonomi. Det gælder også for borgere med handicap. Der er derfor behov for at tænke i faglige metoder og strategier for, hvordan Socialforvaltningen fortsat kan levere høj kvalitet og effekt i forhold til de politiske pejlemærker og socialstrategiens målsætninger, når der skal leveres ”mere for mindre”. Socialforvaltningen foreslår derfor at omlægge en række botilbudpladser til støtte i egen bolig. Der skal findes finansiering til kompetenceudvikling af medarbejdere samt øget opfølgning i forhold til at hjælpe borgere fra botilbud til egen bolig.

Ad 2: Investeringsforslag vedr. UD01: Udbud af specialiseret ambulant behandlingstilbud til stofmisbrugere

Kirkens Korshærs Udviklings- og behandlingscenter (herefter KKUC) varetager ambulant behandling af stofmisbrugere. Socialforvaltningen har gennemført en analyse af sammenlignelige tilbud, der viser at KKUC’s priser er højere end alternative tilbud. Socialforvaltningen foreslår derfor, at der gennem et udbud af behandlingen, som KKUC varetager i dag, fremover kan købes pladser til en lavere enhedspris. Der skal findes finansiering til at gennemføre et udbud.

Ad 3: Investeringsforslag vedr. HJ01: Øget selvhjulpenhed i hjemmeplejen

Socialforvaltningen ønsker at fortsætte udviklingen fra kompenserende til (re)habiliterende hjælp på hjemmeplejeområdet. Det betyder et fokus på, hvordan hjælpen kan understøtte borgeren i øget mestring af eget liv – både når det kommer til kognitive, sociale og fysiske udfordringer. Socialforvaltningen foreslår at kvalificere personalet gennem kompetenceudvikling, videndeling og løbende understøttelse for at forandringen kan muliggøres.

Ad 4: Investeringsforslag vedr. BU01: Flytning og opnormering af døgninstitutionsafdelingen Rymarksvænge

Socialforvaltningen ønsker at flytte og opnormere døgninstitutionsafdelingen Rymarksvænge med det formål at udvikle tilbudsviften og imødekomme behovet for pladser til kriminalitetstruede unge samt kombinationstilbud i tråd med den faglige omstilling Tæt på familien. Socialforvaltningen foreslår at flytte døgninstitutionsafdelingen Rymarksvænge fra sit nuværende private lejemål til et nyt kommunalt lejemål i samme område. I forlængelse af flytningen foreslår Socialforvaltningen at opnormere afdelingen med tre pladser.  

Ad 5: Investeringsforslag vedr. BU03: Omstilling af familie- og ungerådgivningerne og samling af al anonym rådgivning

Socialforvaltningen ønsker at skærpe familie- og ungerådgivningernes målgruppe og samle den åbne, anonyme rådgivning i Døgnvagten. Derfor foreslår Socialforvaltningen at tilpasse lokaler og udvikle metoder, der kan understøtte samlingen af den åbne, anonyme rådgivning samt skærpe familie- og ungerådgivningernes målgruppe.

Ad 6: Investeringsforslag vedr. BU04: Omstilling af to forebyggende tilbud i Center for Forebyggelse og Rådgivning

Socialforvaltningen foreslår en samorganisering og samlokalisering af Pigegruppen og De 4 Årstider med det formål at udnytte kvadratmeter, omstille samt driftsoptimere tilbuddene.

Ad 7: Investeringsforslag vedr. BU05: ptimering af kvadratmeter ift. den nye spæd- og småbørnsinstitution

Socialforvaltningen foreslår en kapacitetsudvidelse af Socialforvaltningens spæd- og småbørnsinstitution for at imødekomme efterspørgslen efter familieforløb.

Ad 8: Investeringsforslag vedr. BU06: Større flow og mere systematisk opfølgning i familiebaserede indsatser

Socialforvaltningen foreslår at sikre større flow med kortere forløb i de familiebaserede indsatser familiebehandling og sikkerhedsplaner. En ekstern evaluering af sikkerhedsplansarbejdet udarbejdet i 2016 konkluderer bl.a., at der ikke er en ens opfattelse på tværs af Socialforvaltningens enheder af, hvornår en plan skal afsluttes, samt at sikkerhedsplanerne ofte holdes åbne lidt længere end nødvendigt.. Socialforvaltningen foreslår derfor, at der skabes ensartede retningslinjer, hvor rammen for lukning af en sikkerhedsplan er tydelige og ensartede på tværs af byen.

Ad 9: Investeringsforslag vedr. TV02: Fra sygefravær til kernevelfærd – smarte lokale investeringer i forbedringer af opgaveløsningen, arbejdsfællesskabet og arbejdsmiljøet

Socialforvaltningen foreslår at arbejde målrettet med at nedbringe antallet af sygedage i Socialforvaltningen ved at investere i arbejdsprogrammet ”Fra Sygefravær til Kernevelfærd”, der støtter op om udvikling af lokale løsninger, der matcher de enkelte arbejdspladsers behov. Målet er at effektivisere driften og forbedre opgaveløsningen gennem arbejde med medarbejdernes trivsel, arbejdsmiljø og sikkerhed.

Ad 10: Investeringsforslag vedr. TV04: Robotautomatisering af standardiserede, administrative processer

Socialforvaltningen foreslår at anvende robotter til at løse standardiserede, administrative processer. Det forventes, at forslaget medfører såvel økonomiske gevinster som et kvalitetsløft i arbejdsprocesser, herunder reduktion af fejl og monotone arbejdsopgaver.

Ad 11: Innovationsforslag vedr. TV05: Analyse af digitale betalingsudfordringer for udsatte borgere

Flere udsatte borgere rammes af de stadigt mere begrænsede muligheder for udbetaling af kontanter. Digitaliseringen på området hindrer borgerne i at kunne tage ansvar for deres eget liv (betale regninger mv.). Udviklingen betyder ligeledes, at personalet på bosteder og i hjemmeplejen bruger ekstra meget tid på håndtering af kontanter for beboerne. Socialforvaltningen foreslår at udvikle nye og teste eksisterende betalingsløsninger for udsatte borgere på bosteder og borgere, der modtager hjemmepleje. Forslaget skal undersøge mulighederne for en samlet strategi med dertilhørende handleplaner for Socialforvaltningen, der skal indgå som effektiviseringsforlag til budget 2019.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet 10 konkrete investeringsforslag (bilag 1 til 10), som lever op til de forudsætninger, der gælder for at modtage midler fra investeringspuljerne til Smarte investeringer i kernevelfærden. De 10 forslag vil alle bidrage til at opfylde en del af Socialudvalgets andel af prioriteringsrummet. Ud over de 10 investeringsforslag, har Socialforvaltningen udarbejde ét innovationsforslag. Innovationsforslaget søger at afdække mulige effektiviseringsforslag til Budget 2019, men bidrager ikke med effektiviseringer til Budget 2018.

Ad 1: Investeringsforslag vedr. HA01: Flere i egen bolig

Der skal ansættes to sagsbehandlere fra medio 2017 til udgangen af 2018, som skal arbejde med at få overflyttet borgere i købte § 107-boliger til egen bolig med § 85-støtte samt varetage den ekstra opfølgning, der må antages at være i løbet af 2018 i forbindelse med omlægningen af boligerne og i forbindelse med en evt. yderligere hjemtagning af borgere fra købte § 107-tilbud. Ligeledes skal personalet kompetenceudvikles mhp. at blive klar til den ændrede opgave. Der skal investeres 0,8 mio. kr. i 2017 og 0,9 mio. kr. i 2018 fra investeringspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 1.

Ad 2: Investeringsforslag vedr. UD01: Udbud af specialiseret ambulant behandlingstilbud til stofmisbrugere

Der skal gennemføres et design-to-cost-udbud, hvor prisen er fast, og konkurrencen derfor er på kvaliteten i tilbuddet. Der skal investeres 0,3 mio. kr. i 2017 fra investeringspuljen til at afholde udgifter forbundet med udbuddet. Forslaget er beskrevet i bilag 2.

Ad 3: Investeringsforslag vedr. HJ01: Øget selvhjulpenhed i hjemmeplejen

For at understøtte implementeringen af forslaget gennemføres et kompetenceudviklingsforløb for relevante medarbejdere i 2018. Der skal investeres 2 mio. kr. i 2018 fra investeringspuljen til at afholde udgifter forbundet med kompetenceudviklingsforløbene. Forslaget er beskrevet i bilag 3.

Ad 4: Investeringsforslag vedr. BU01: Flytning og opnormering af døgninstitutionsafdelingen Rymarksvænge

Der er behov for en ombygning af det nye lejemål, da matriklen indtil nu har fungeret som daginstitution og skal leve op til lovgivningsmæssige krav på området, f.eks. handicapadgang gennem elevator. Der skal investeres 11,9 mio. kr. i 2017 fra investeringspuljen til at afholde udgifter forbundet med ombygningen. Forslaget er beskrevet i bilag 4.

Ad 5: Investeringsforslag vedr. BU03: Omstilling af familie- og ungerådgivningerne og samling af al anonym rådgivning

Der er behov for at sikre effekten af forslaget ved at sørge for en grundig forberedelse af den faglige omstilling, herunder skærpelse af målgruppen og implementering af de mere gruppebaserede metoder. Derudover er der behov for at tilpasse de eksisterende fysiske rammer, så en samlokalisering af familie- og ungerådgivningerne med hhv. RCYN og Sjakket bliver mulig. Der skal investeres i alt 0,8 mio. kr. i 2017 fra investeringspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 5.

Ad 6: Investeringsforslag vedr. BU04: Omstilling af to forebyggende tilbud i Center for Forebyggelse og Rådgivning

Der er behov for kompetenceudvikling/understøttelse af samorganiseringen og samlokaliseringen, så tilbuddene kan udvikle deres ydelser og arbejde mere i tråd med Tæt på Familien. Der skal investeres i alt 1,1 mio. kr. i 2017 fra investeringspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 6.

Ad 7: Investeringsforslag vedr. BU05: ptimering af kvadratmeter ift. den nye spæd- og småbørnsinstitution

For at imødekomme efterspørgslen på familiebehandling og reducere enhedsudgifterne pr. plads, er der behov for at etablere 3 nye familielejligheder på Wibrandtsvej. Derudover er der behov for at købe hårde hvidevarer til familielejlighederne for at øge effekten af familiebehandlingen. Der skal investeres i alt 1,3 mio. kr. i 2017 fra investeringspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 7.

Ad 8: Investeringsforslag vedr. BU06: Større flow og mere systematisk opfølgning i familiebaserede indsatser

For at skabe større flow og mere systematisk opfølgning i familiebaserede indsatser, er der behov for at implementere Feedback Informed Treatment (FIT) i familiehusene. Dette indebærer, at 75-80 familiebehandlere skal have undervisning og vejledning i FIT. Herudover vil der skulle investeres i iPads og elektronisk administration af måleskemaer, som understøtter systematisk feedback. Der skal investeres i alt 1,9 mio. kr. i perioden 2017 til 2019 fra investeringspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 8.

Ad 9: Investeringsforslag vedr. TV02: ”Fra sygefravær til kernevelfærd – smarte lokale investeringer i forbedringer af opgaveløsningen, arbejdsfællesskabet og arbejdsmiljøet

For at sikre en reduktion i sygefraværet i Socialforvaltningen er der behov for at afsætte midler til at facilitere lokale processer, løbende understøtte og måle effekten af konkrete tiltag, samt kompetenceudvikle MED-udvalg og ledere. Derudover er der også behov for at afsætte midler til at kunne foretage mindre tilpasninger af indretningen på lokale arbejdspladser, der kan øge sikkerheden, samt indkøbe nye teknologier til mere effektiv opgaveløsning og arbejdstilrettelæggelse mm. Der skal investeres i alt 9,8 mio. kr. i perioden 2017 til 2019 fra investeringspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 9.

Ad 10: Investeringsforslag vedr. TV04: Robotautomatisering af standardiserede, administrative processer

For at kunne automatisere standardiserede, administrative processer ved hjælp af robotter er der behov for at afsætte midler til at gennemføre en analyse af relevante områder samt midler til implementering og test af robotterne. Der skal investeres i alt 2,5 mio. kr. i 2017 fra investeringspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 10.

Ad 11: Innovationsforslag vedr. TV05: Analyse af digitale betalingsudfordringer for udsatte borgere

Der er behov for at afsætte midler til at udføre analyser og teste eksisterende løsninger på bostederne og i hjemmeplejen i samarbejde med Innovationshuset samt at drive et OPI-samarbejde med en leverandør. Der skal investeres i alt 1,3 mio. kr. i 2017 fra innovationspuljen til at afholde disse udgifter. Forslaget er beskrevet i bilag 11.

Økonomi

Indstillingen har ikke direkte økonomiske konsekvenser, idet finansiering af udvalgsgodkendte business cases indgår i Overførselssagen 2016-2017.

Socialforvaltningens forslag til investeringscases har et samlet investeringsbehov på 34,5 mio. kr., som forudsættes dækket af puljerne til Smarte investeringer. Investeringsforslagene medfører effektiviseringer på Service for samlet 0,1 mio. kr. i 2017, 30,2 mio. kr. i 2018, 34,1 mio. kr. i 2019, 35,6 mio. kr. i 2020 og 35,8 mio. kr. i 2021 og frem, som vil indgå i Socialudvalgets budgetbidrag til 2018.

Tabel 1: Oversigt over investerings- og innovationsforslag, der indgår i Budget 2018

1000 kr. (2017 p/l.)

Investering

Tilbage-betalingstid

Varig effektivisering

Innovations-pulje

Anlæg

Service

1. HA01: Flere i egen bolig

0

1.665

2 år

-5.778

Nej

2. UD01: Udbud af specialiseret ambulant behandlingstilbud til stofmisbrugere

0

294

2 år

-1.469

Nej

3. HJ01: Øget selvhjulpenhed i hjemmeplejen

0

1.959

2 år

-2.449

Nej

4. BU01: Flytning og opnormering af døgninstitutionsafdelingen Rymarksvænge

11.900

0

6 år

-2.768

Nej

5. BU03: Omstilling af familie- og ungerådgivningerne og samling af al anonym rådgivning

588

196

2 år

-5.582

Nej

6. BU04: Omstilling af to forebyggende tilbud i Center for Forebyggelse og Rådgivning

0

1.077

2 år

-1.861

Nej

7. BU05: Optimering af kvadratmeter ift. den nye spæd- og småbørnsinstitution

1.322

0

5 år

-390

Nej

8. BU06: Større flow og mere systematisk opfølgning i familiebaserede indsatser

0

1.921

2 år

-3.526

Nej

9. TV02: Fra sygefravær til kernevelfærd – smarte lokale investeringer i forbedringer af opgaveløsningen, arbejdsfællesskabet og arbejdsmiljøet

1.959

7.835

2 år

-11.361

Nej

10. TV04: Robtoautomatisering af standardiserede, administrative processer

2.500

0

6 år

-590

Nej

11. TV05: Analyse af digitale betalingsudfordringer for udsatte borgere

0

1.300

-

0

Ja

Varige ændringer, service i alt

18.269

16.247

 

-35.774

 

 

Videre proces

De business cases, som godkendes af Socialudvalget vil indgå i de politiske forhandlinger i uge 12. Forslagene vedtages endeligt i Borgerrepræsentationen den 27. april, hvorefter investeringsmidlerne kan udmøntes til Socialudvalget.

 

Nina Eg Hansen

                                                 /Siggi W. Kristoffersen

 

Beslutning

Kontorchef Siggi Kristoffersen deltog under punktets behandling.

Forvaltningen fremsatte et teknisk ændringsforslag om, at 4. at-punkt udgik.

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Indstillingen blev godkendt.

Socialudvalget var enig om følgende protokolbemærkning til 5. at-punkt:

"Sammenlægningen af åben anonym rådgivning i Døgnvagten omfatter ikke Familierådgivningen Amager (Holmbladsgade 10, 2300 Kbh S), der langt overvejende drives af frivillige. Ungerådgivningen på Amager, der er placeret som en del af Børnefamilienhed Amager (Lyongade 25, 2300 Kbh. S), er omfattet af forslaget på linje med forvaltningens andre familie- og ungerådgivningstilbud."

Til top