Indstilling om 20 almene ungdomsboliger i Fremtidens Sølund og 13 familieboliger i Fælledbyen på Amager
Resumé
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at 20 almene ungdomsboliger på Sølund opføres til almindelig udlejning og anvisning, samt at 13 almene familieboliger, der af KAB skulle have været opført som en del af en ”Storbylandsby” i Fælledbyen, opføres som en ren ungdomsboligafdeling til ordinær udlejning og anvisning.
Socialforvaltningen var oprindeligt tiltænkt at have fuld anvisningsret til de 20 almene ungdomsboliger på Sølund og fuld anvisningsret til 13 ud af de 40 almene familieboliger, der skulle have været opført i Fælledbyen. Fordi huslejeniveauerne for begge projekter viste sig at være for høje for Socialforvaltningens målgrupper, har forvaltningen vurderet det mest hensigtsmæssigt at lade projekterne gå videre som almene boliger, hvor Socialforvaltningen har en mindre andel i den sociale boliganvisning.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at de 20 ungdomsboliger på Sølund, som Socialforvaltningen var tiltænkt fuld anvisningsret til, i stedet opføres til almindelig udlejning og anvisning, og
- at der ikke opføres en Storbylandsby i Fælledbyen på Amager, og at de 13 familieboliger i Storbylandsbyen, som Socialforvaltningen var tiltænkt fuld anvisningsret til, er omdannet til ungdomsboliger til ordinær udlejning og anvisning.
Socialforvaltningen indstiller,
3. at Socialudvalget tager til efterretning, at anlægsbudgettet til montering på Sølund på 2,169 mio. kr. (2024-pl) tilbageføres til kommunekassen.
Problemstilling
Med budgetaftalen for 2015 blev aftaleparterne enige om, at der i forbindelse med opførelse af Det nye Sølund skulle etableres 50 almene ungdomsboliger, hvoraf 20 af ungdomsboligerne skulle øremærkes unge med Autisme Spektrum Forstyrrelse. På samme måde blev det med Overførselssagen 2014-2015 vedtaget, at der skulle bygges 13 familieboliger som en del af en Storbylandsby i Fælledbyen på Amager. Både de 20 almene ungdomsboliger og de 13 almene familieboliger skulle være med fuld anvisningsret til Socialforvaltningen.
Socialforvaltningen har – efterhånden som begge byggeprojekter udviklede sig –konstateret, at boligerne vil blive for dyre til de målgrupper, som boligerne var tiltænkt. Herudover viste det sig ikke muligt at realisere Storbylandsbyen på en meningsfuld måde for den målgruppe, der skulle bo der.
Socialforvaltningen indstillede derfor på Socialudvalgsmøde den 26. april 2023 en sag vedr. opgivelse af i alt fire politisk vedtagne byggeprojekter, herunder sagerne om Sølund og Fælledbyen, primært fordi boligerne forventes at blive for dyre til de tiltænkte målgrupper. Socialudvalget returnerede sagen til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger om blandt andet muligheder for at nedbringe huslejeniveauet via huslejetilskud. Socialforvaltningen havde forud for Socialudvalgets behandling orienteret Teknik- og Miljøforvaltningen om, at indstillingen om opgivelse blev lagt for Socialudvalget den 26. april 2023, men fik ved en fejl ikke orienteret Teknik- og Miljøforvaltningen om, at sagen blev sendt retur til forvaltningen. Derfor fortsatte de to projekter, og de er nu så fremskredne, at det ikke længere er muligt for Socialforvaltningen at indgå i dem. Forvaltningen anerkender, at håndteringen af disse to sager har været mangelfuld, og beklager over for Socialudvalget, at udvalget ikke har haft mulighed for at tage stilling til projekterne, før de blev ændret.
Det viste sig dog, at man hverken for de almene familieboliger i ”Storbylandsbyen”/Fælledbyen eller for de almene ungdomsboliger i Sølund med de forskellige former for huslejetilskud kunne bringe Socialforvaltningens målgrupper i stand til at betale de huslejerne for boligerne i de to projekter. Dette fremgår af de to bilag om hhv. ”Almene ungdomsboliger i Fremtidens Sølund” og ”13 familieboliger i Fælledbyen på Amager, jf. bilag 1 og 2.
Løsning
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at 20 almene ungdomsboliger på Sølund opføres til almindelig udlejning og anvisning, samt at 40 almene familieboliger, der af KAB skulle have været opført som en ”Storbylandsby” i Fælledbyen, opføres som en ren ungdomsboligafdeling til ordinær udlejning og anvisning.
Socialforvaltningen var oprindeligt tiltænkt at have fuld anvisningsret til de 20 almene ungdomsboliger på Sølund og fuld anvisningsret til 13 af de almene familieboliger i Fælledbyen, men de to projekter er kørt videre som hhv. almene ungdomsboliger og almene familieboliger. Socialforvaltningen vil, når de er opført, få mulighed for at anvise til 2/9 af de ledigblevne almene ungdomsboliger i både Sølund og Fælledbyen.
Forvaltningen vurderer, at dette antal boliger er mere i overensstemmelse med det antal boliger, der reelt vil kunne anvises til, jf. målgruppens betalingsevne.
Det eksakte forløb samt baggrunden for forvaltningens vurdering om at udgå af de to projekter fremgår af ”Bilag 1. Almene ungdomsboliger i Fremtidens Sølund” og ”Bilag 2. 13 familieboliger i Fælledbyen på Amager”.
De almene ungdomsboliger i Fremtidens Sølund vil have et huslejeniveau på omkring 4.200 kr./md. ex. forbrug, og størstedelen af Socialforvaltningens målgruppe af udsatte unge, der anvises en bolig, vil ikke kunne finansiere en husleje på over 3.500 kr./md. Selv om der er mulighed for, at kommunen kan udmønte et midlertidigt huslejetilskud (udslusningstilskud), kan tilskuddet kun gives til borgere, hvor det vurderes, at borgeren inden for en for en periode på op til fem år har opnået tilstrækkelig forsørgelsesevne, så borgeren selv kan betale den fulde husleje uden tilskuddet.
De almene familieboliger i Fælledbyen forventedes at koste ca. 5.500 kr./md. ex. forbrug i husleje, og størstedelen af Socialforvaltningens målgruppe af familier, der anvises en bolig, vil højst kunne finansiere en husleje på ca. 5.000 kr./md. De almene boligselskaber har med hjemløsereformen haft mulighed for at søge om et tilskud fra staten til permanent reduktion af huslejen. Dette har boligselskaberne indtil nu ikke være motiveret for at søge. Hvis det alligevel blev udmøntet, ville det kunne reducere huslejen til ca. 4.500 kr. for højst 8 af de 40 boliger. Derfor ville de resterende 5 af Socialforvaltningens 13 almene boliger fortsat være med den høje husleje med risiko for, at de ikke kan udlejes, og dermed for tomgangsleje.
Socialforvaltningen vil, når boligerne er opført, få mulighed for at anvise til 2/9 af de ledigblevne almene ungdomsboliger i både Sølund og Fælledbyen. Forvaltningen vurderer, at dette antal boliger er mere i overensstemmelse med det antal boliger, der reelt vil kunne anvises til, jf. målgruppens betalingsevne (uddybet i bilag 1 og 2).
Økonomi
I henhold til de indgåede politiske aftaler var det oprindelig planlagt, at de 20 almene ungdomsboliger i Sølund skulle opføres med fuld anvisningsret til Socialforvaltningens målgrupper. Hvis Socialforvaltningen har fuld anvisningsret, er forvaltningen ligeledes forpligtet til at betale tomgangsleje, hvis boligerne ikke kan lejes ud. Med en fuld anvisningsret til de 20 boliger ville forvaltningen – hvis ingen af boligerne kan udlejes – skulle finansiere en årlig udgift til tomgangsleje på op mod 1 mio. kr. Hvis boligerne udlejes på ordinære vilkår, herunder med mulighed for boligsocial anvisning til 2/9-dele af de ledigblevne boliger, vil forvaltningen ikke have udgifter til tomgangsleje.
I projektet er der ydet midler ud over grundkapitalen, og der er et budget på 2,169 mio. kr. (2024-pl) i anlæg til montering og betaling af indskud for beboerne. Midlerne vil blive tilbageført i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.
Der er ingen økonomiske konsekvenser relateret til den del, der omhandler de 13 familieboliger i Fælledbyen på Amager.
Politisk handlerum
Begge byggeprojekter er nu så fremskredne, at det ikke længere er muligt for Socialforvaltningen at indgå i dem med de oprindelige forudsætninger om fuld anvisningsret til hhv. 20 almene ungdomsboliger og 13 almene familieboliger. De 20 ungdomsboliger på Sølund vil derfor blive opført til almindelig udlejning og anvisning, og de 13 familieboliger i Storbylandsbyen, som Socialforvaltningen var tiltænkt fuld anvisningsret til, vil blive omdannet til ungdomsboliger til ordinær udlejning og anvisning.
Videre proces
Hvis Socialudvalget anbefaler sagen, sendes den videre til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Katrine Ring
/ Anders Johannes Kristensen
Beslutning
1. og 2. at-punkter blev anbefalet.
3. at-punkt blev taget til efterretning.
Socialudvalget afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialudvalget konstaterer, at de ikke reelt har handlemuligheder i denne sag, og er kritiske over for den proces, der har medført, at det er nødvendigt at sige nej til boliger tiltænkt forvaltningens målgrupper. Udvalget beder forvaltningen om at vende tilbage med en sag, hvor forvaltningen afdækker alle muligheder, herunder for tilskud, for at tilvejebringe boliger, som målgruppen kan betale.”
Centerchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.