Mødedato: 15.01.2025, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Godkendelse af midler til etablering af familiehus i Baldersgade (fællesindstilling)

Social- og Boligstyrelsen har givet tilsagn om støtte til Københavns Kommune på 2,3 mio. kr. i 2025, 3,6 mio. kr. i 2026, 2,8 mio. kr. i 2027 og 0,3 mio. kr. i 2028 fra en pulje til udbredelse af familiehuse. Det kræver justeringer af indtægts- og udgiftsbudgettet i Børne- og Ungdomsforvaltningen og i Socialforvaltningen, og udvalgene skal med sagen godkende justeringen. 

Indstilling

Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender, at Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen hver modtager henholdsvis 6,9 mio. kr. og 2,1 mio. kr. for perioden 2025-2028 fra Social- og Boligstyrelsens pulje til udbredelse af familiehuse.
  2. at Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender, at indtægts- og udgiftsbudgettet i Socialforvaltningen opjusteres med 6,9 mio. kr., og at indtægts- og udgiftsbudgettet i Børne- og Ungdomsforvaltningen opjusteres med 2,1 mio. kr., jf. tabel 1 og tabel 2 i økonomiafsnittet.

Problemstilling

Social- og Boligstyrelsen udmeldte i sommeren 2024 en ansøgningspulje til kommuner for at udbrede familiehuse i hele landet. Formålet er at styrke den forebyggende og helhedsorienterede indsats på småbørnsområdet ved at oprette familiehuse, der kan fungere som én samlet indgang til kommunernes tilbud til målgruppen. Københavns Kommune havde oprindeligt ansøgt om 18 mio. kr. til et projekt, hvor der bl.a. skulle etableres to småbørshuse i områderne Nørrebro-Bispebjerg og Valby-Vesterbro-Kongens Enghave, men har kun fået tildelt midler til etableringen af ét hus.

Løsning

Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har fået tilsagn om midler fra Sundhedsstyrelsens pulje til familiehuse på i alt 9 mio. kr. i perioden 2025-2028. Midlerne udmøntes i projektet ”En samlet let tilgængelig indgang til en tidlig, koordineret og helhedsorienteret indsats for småbørnsfamilier (0-6 år) i Københavns Kommune”.

I dag er de forskellige tilbud og indsatser på 0-6 års området i København opdelt imellem forvaltninger, region og civilsamfund. Socialforvaltningen har ansvaret for indsatserne til udsatte børn og familier, fx anonym rådgivning og forebyggende forløb, mens sundhedsplejen og dagtilbudsområdet hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen. Derudover har Region Hovedstaden tilbud om fx fødselsforberedelse og særlige indsatser for sårbare kommende forældre, mens civilsamfundet har en bred vifte af tilbud til målgruppen. Der findes ingen fast organisering af samarbejdet mellem de forskellige tilbud og sektorer, hvilket kan udfordre koordineringen af indsatserne og opsporingen af familierne. Med projektet ønsker forvaltningerne derfor at give sårbare småbørnsfamilier en lettere adgang til hurtig hjælp og koordineret støtte fra relevante faggrupper på området, så flere små børn får en god start på livet.

Projektet henvender sig til en bred målgruppe af småbørnsfamilier (0-6 år) og kommende forældre i Københavns Kommune med særligt fokus på de sårbare børn og familier. Det kan bl.a. være familier, der er usikre på forældrerollen, har utilstrækkelige omsorgserfaringer, er psykisk sårbare, er tidligere anbragte eller bor i et udsat boligområde.

Projektet rummer konkret tre elementer:

  1. Etableringen af et småbørnshus på Nørrebro-Bispebjerg
  2. Udviklingen af en digital platform
  3. Etablering af en styrket organisering af det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde imellem fagprofessionelle og frivillige i hele byen.

Etablering af småbørnshus

Det nye småbørnshus samler en række universelle forebyggende tilbud, fx åben rådgivning, jordemoderkonsultation og motoriklegestue, med mere målrettede indsatser, fx mødregrupper for særligt sårbare og individuel rådgivning. Derudover skal der udvikles fælles tiltag og indsatser på tværs af kommunale, civile og regionale aktører, herunder borgerdrevne aktiviteter og lokale tilbud fra frivillige foreninger. Det kan fx være en gruppe for fædre med efterfødselsreaktioner og gruppeforløb for forældre og børn 0-1 år med fokus på samspil. De fagprofessionelle i huset har til opgave at koordinere de forskellige indsatser og tilbud samt sikre, at de bliver brobyggget til andre tilbud, region og civilsamfund.

I forbindelse med puljeansøgningen har bl.a. Mødrehjælpen på Nørrebro, Nørrebrobyggerne, Beboerprojekt NV, Nørrebro United og Global Kidz samt Red Barnet tilkendegivet et ønske om at oprette aktiviteter i huset samt bidrage til opsporingen og brobygningen af sårbare familier. Ligesom Obstetrisk Afdeling på Rigshospitalet har tilkendegivet et ønske om et samarbejde, fx med en fremskudt jordemoderfunktion i huset. De konkrete samarbejder er ikke aftalt nærmere på nuværende tidspunkt.

Småbørnshuset åbner forventeligt i juni 2025. Forvaltningerne estimerer, at huset vil have kontakt med ca. 625 sårbare småbørnsfamilier om året.

Udvikling af en digital indgang

 I projektet vil der også blive udviklet én digital indgang til de relevante tilbud i kommunen. I dag findes der flere digitale indgange til specifikke tilbud og muligheder i hhv. kommunen, regionen og civilsamfundet, og indgangene henviser kun i begrænset omfang til hinanden. Indgangen kan gøre det lettere for både familier og fagfolk at navigere i de mange forskellige tilbud og finde links til relevante podcasts og videoer om børns udvikling, forældreskab mv. Indgangen vil blive lanceret omkring august 2026.

Etablering af en styrket organisering af det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde imellem fagprofessionelle og frivillige i hele byen.                                                                                     

 Som led i projektet skal der også etableres en ramme for, hvordan samarbejdet på tværs af forvaltninger, region og civilsamfund kan styrkes, fx i form af aftaler eller arbejdsgange for samarbejdet mellem socialrådgivere, sundhedsplejersker og jordemødre på hospitaler. Arbejdet med rammen påbegyndes primo 2025.

Økonomi

Københavns Kommune har samlet set fået bevilliget 9,0 mio. kr. til projektet af Social- og Boligstyrelsen i perioden 2025-2028. Hovedparten af de tildelte midler er øremærket etableringen af småbørnshuset. Da Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har valgt at placere småbørnshuset i Socialforvaltningens lokaler i Baldersgade, tilgår størstedelen af midlerne Socialforvaltningen til bl.a. husleje og lokal projektledelse i huset. De resterende midler vil tilgå Børne- og Ungdomsforvaltningen, hvor midlerne bl.a. er øremærket til frikøb af medarbejdere til huset og til en fælles bydækkende projektledelse.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser i Socialforvaltningen  

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

Udgift (U)

ja/nej

2025

2026

2027

2029

 

1

SUD

3000 – Børnefamilier med særlige behov

U

1.786

2.853

2.044

243

nej

1

SUD

 

3000 – Børnefamilier med særlige behov

I

-1.786

-2.853

-2.044

-243

nej

I alt

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser i Børne- og Ungdomsforvaltningen

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

Udgift (U)

ja/nej

 

 

2025

2026

2027

2029

 

1

BUU

U

547

704

720

104

nej

Sundhed

1

BUU

 

I

-547

-704

-720

-104

nej

Sundhed

 

I alt

-

-

-

0

 

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget og godkender projektet, opjusteres forvaltningernes udgifts- og indtægtsbudget samlet set med 9,0 mio. kr. i perioden 2025- 2029, jf. tabel 1 og 2. De bevillingsmæssige konsekvenser vil blive indarbejdet i den førstkommende relevante sag om bevillingsmæssige ændringer.

Der vil blive udarbejdet midtvejs- og slutevalueringer i projektet, og erfaringerne herfra vil indgå i beslutningen om, hvorvidt småbørnshuset og de øvrige dele i projektet skal videreføres, herunder hvordan det i så fald skal forankres og finansieres.  

 

Katrine Ring og Tobias Børner Stax

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. 
Til top