Plan for udviklingstiltag på beskæftigelses – og dagområdet for borgere med handicap
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget drøfter den faglige retning for dagområdet for voksne borgere med handicap og tager Socialforvaltningens plan for beskæftigelses-, aktivitets-, og netværkstilbud til efterretning, jf. bilag 1.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte den 18. maj 2016, at Socialforvaltningens dagstilbudsaktivitet på Jydeholmen blev flyttet til bedre og mere tilgængelige rammer i tilknytning til forvaltningens øvrige dagtilbudsaktiviteter.
I den forbindelse lovede Socialforvaltningen at vende tilbage til Socialudvalget med en samlet plan for dagområdet for voksne borgere med handicap. Socialudvalget forelægges her en plan for udviklingen af dagområdet jf. bilag 1.
Løsning
Udviklingen af beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbuddene for borgere med handicap har de senere år medført nye spændende tilbud, jf. nedenstående afsnit om iværksatte tiltag. Det er denne udvikling, som fortsætter de kommende år. Der er både tale om en styrkelse og en omstilling af dagområdet.
Omstillingen sker inden for rammen af de kommunale tilbud, så indhold, aktiviteter og fysiske rammer sikrer de bedste muligheder for at flere borgere med handicap rykker tættere på arbejdsmarkedet og færre borgere oplever ensomhed.
Samtidig bliver tilbuddene styrket i form af nye samarbejdsaftaler med Beskæftigelses – og Integrationsforvaltningen og Aftenskolerne i København.
Omstillings- og udviklingstiltagene implementeres gennem to fokusområder: Flere unge i uddannelse og beskæftigelse og fokus på netværk og ensomhed, jf. bilag 1.
Status på allerede iværksatte tiltag
Socialforvaltningen oplever, at en del borgere med handicap under 30 år i Københavns Kommune falder igennem de afklaringstilbud, der skal sikre, at de bliver afklaret i forhold til forsørgelsesgrundlag, uddannelse og beskæftigelse. Derfor er der iværksat et nyt pilotprojekt mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Projektet giver 60 borgere med lettere udviklingshæmning eller autismespektrumforstyrrelser mulighed for at komme igennem et såkaldt håndholdt afklaringsforløb, hvor de enkelte bliver hjulpet til den rette afklaring.
Endvidere er der oprettet en enhed i Borgercenter Handicap, der målrettet skal opsøge virksomheder for at opdyrke uudnyttede muligheder for job til målgruppen. Enheden er under etablering, og den egentlige indsats opstartes primo 2017.
For at kunne tilbyde nye læringsforløb har Socialforvaltningen opstartet et læringsforløb til borgere i kommunens dagtilbud i samarbejde med Aftenskolernes Samråd. Her udbydes der kurser i eksempelvis tips og tricks til at styre privatøkonomi, madlavningskurser, eller kurser om specifikke emner som fx havbiologi eller ”kend din by”.
Socialforvaltningen har i dag to netværkstilbud, hvor borgerne kan komme uden at være visiteret, Lars Lej Stræde og Tusindfryd. Der er med succes gjort en stor indsats for at udvikle tilbuddene og derigennem tiltrække borgere med handicap, for derigennem udbygge borgernes netværk og sociale relationer. Netværkstilbuddet i Larslajstræde er blevet til et kulturhus, der blandt andet tilbyder kurser og aktiviteter for unge med udviklingshæmning og unge med autisme. Netværkstilbuddet Tusindfryd, der i dag har til huse i tidligere butikslokaler på Amagerbrogade, flytter til det nuværende Sundbyvang. Det vil give nye muligheder for udvidede åbningstider og øget tilgængelighed.
Tiltag der iværksættes fremover
Det nuværende Sundbyvang med kantine, café, sal og aktivitetsrum skal omdannes til ”Sundby Væksthus”. Her tænkes der i at lave et offentligt tilgængeligt medborgerhus og spisested. Visionen er, at der skal være plads til borgere med meget forskellige funktionsniveauer. I alt forventes det, at ca. 20 nye jobs til en start bliver etableret i det nye væksthus.
I Sundby Væksthus bliver der desuden åbnet et akademi, der skal tilbyde fleksible, målrettede og kompetencegivende forløb, der kan gøre borgerne i stand til at varetage de brugerjobs, som bliver skabt i Sundby Væksthus, jf. bilag 1.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalget forelægges en ny status ultimo 2017.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.