Drøftelse af Socialforvaltningens brug af skibsprojekter
Socialudvalget skal på baggrund af et medlemsforslag, som blev tiltrådt på udvalgets møde d. 30. november 2016, drøfte Socialforvaltningens brug af skibsprojekter.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- at Socialudvalget drøfter Socialforvaltningens brug af skibsprojekter som foranstaltning til udsatte unge.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte den 30. november 2016 medlemsforslag om drøftelse af skibsprojekter i Caribien stillet af Dansk Folkeparti. Medlemsforslaget lyder:
”1. at Socialudvalget drøfter Caribien skibsprojekterne, herunder følgende:
a. Finder udvalget det betimeligt eller nødvendigt, at unge sendes på skibsprojekter i Caribien eller til andre langdistancemål.
b. Ønsker udvalget at pålægge forvaltningen at undersøge, om der findes alternative skibsprojekter eller tilsvarende projekter i Danmark eller Norden, der kan opfylde de samme formål som skibsprojekterne i Caribien, men hvor udgifterne er væsentligt lavere.
Motivering
Socialforvaltningen har i perioden 1/1 2010 – 1/1 2015 haft i alt fire unge anbragt i skibsprojekter i Caribien til en samlet pris på 1.763.381 kr.
Dansk Folkeparti mener generelt, at udvalget bør drøfte om disse dyre skibsprojekter er berettigede, herunder om udvalget bør pålægge Socialforvaltningen at finde alternative skibsprojekter/tilsvarende projekter i Danmark eller Norden.”
Forvaltningen har på baggrund af medlemsforslaget udarbejdet nedenstående materiale, der kan danne baggrund for drøftelsen.
Løsning
Skibsprojekter er en socialpædagogisk foranstaltning, som kan benyttes, når en ung anbringes uden for hjemmet. Det fremgår af vejledningen til serviceloven, at socialpædagogiske skibsprojekter kan benyttes som opholdssted.
Skibsprojekterne er bygget op om strukturerede rammer, hvor de unge deltager i fysisk arbejde på skibet, i undervisning og eventuelt i afrusningsforløb, hvis den unge har et misbrug. Aktiviteterne er primært på vandet, men der er også praktisk arbejde til lands, ligesom de unge skal hjem under forløbet og deltage i relevante afgangsprøver. Der er undervejs kontakt mellem skibet og myndighedssagsbehandler, der sikrer, at den handleplan, der er langt for den unges anbringelse, følges.
For at et skibsprojekt kan benyttes som socialpædagogisk tilbud, skal projekterne godkendes af både Socialtilsynet og Søfartsstyrelsen.
Socialforvaltningens brug af skibsprojekter
Socialforvaltningen har benyttet skibsprojekter til udsatte og kriminalitetstruede unge, herunder unge med misbrugsproblematikker. Det fremgår af medlemsforslaget, at Socialforvaltningen har haft fire unge anbragt i et skibsprojekt i perioden 2010 til 2015. Forvaltningen har derudover i perioden 2015 til 2016 haft to unge i et skibsprojekt til en samlet pris på 1.225.538. Der har således siden 2010 været i alt ti unge i skibsprojekter til en samlet pris på ca. 6,6 mio. kr.
Prisen for de benyttede skibsprojekter er ca. 62.000 kr./mdr. Forvaltningen kan til sammenligning oplyse, at prisen på andre anbringelsesformer, der er relevante for samme målgruppe, er:
- Forstærket plejefamilie for udsatte unge: ca. 58.000 kr./mdr.
- Døgntilbud for udsatte og lettere kriminalitetstruede unge (Rymarksvænge under Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge): ca. 60.000 kr./mdr.
- Døgntilbud til mere udsatte og kriminalitetstruede unge (Den Flyvende Hollænder Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge): ca. 151.000 kr./mdr.
Forløbet omkring de to unge, som senest har været anbragt i skibsprojekt, kan illustrere forvaltningens brug og udbytte af skibsprojekter. Den ene unge havde tidligere haft flere forebyggende foranstaltninger og havde også tidligere været anbragt uden for hjemmet. Det havde forud for skibsprojektet været vanskeligt at påvirke den unges udvikling i en positiv retning. Den unge havde på anbringelsestidspunktet et misbrug. Forvaltningen vurderer, at den unges 10 måneder lange anbringelse i skibsprojektet har haft en positiv indflydelse på den unge, som har fået løftet sit faglige niveau og er kommet ud af sit misbrug.
Den anden unge havde også op til anbringelsen i skibsprojektet en række sociale foranstaltninger bag sig, som den unge ikke i tilstrækkelig grad havde profiteret af. Det var vanskeligt at finde et egnet anbringelsessted, herunder en egnet plejefamilie, ligesom samarbejdet med familien ikke fungerede tilfredsstillende. Det blev vurderet, at den unge kunne profitere af en anbringelse i et skibsprojekt. Den unge og familien bakkede op herom. Den unge var anbragt fem måneder i skibsprojektet. Forvaltningen vurderer, at det har været gavnligt for den unge at få en pause fra det miljø, den unge var en del af, og fra sin familie. Det har været med til at styrke den unges generelle trivsel og til at løfte den unges faglige niveau.
Som det fremgår ovenfor har Socialforvaltningen gjort brug af skibsprojekter i 6 anbringelsessager i perioden 1. januar 2010 til dags dato. Til sammenligning har Socialforvaltningen i samme periode haft ca. 693 unge mellem 15 og 18 år anbragt udenfor hjemmet.
Når et barn eller en ung skal anbringes udenfor hjemmet, foretages altid en individuel og konkret vurdering af barnet eller den unges situation. Det undersøges altid, om barnet eller den unge kan anbringes i netværkspleje eller i en plejefamilie, hvor barnet eller den unge kan profitere af det familiemiljø, der kan tilbydes her.
Der er tilfælde, hvor det vurderes, at barnet eller den unge vil have størst gavn af en anbringelse på en institution. Her benytter forvaltningen af faglige og økonomiske årsager som udgangspunkt egne tilbud. I de tilfælde, hvor forvaltningen ikke selv råder over et relevant institutionstilbud til barnet eller den unge, kan forvaltningen gøre brug af private opholdssteder, herunder skibsprojekter, hvis det vurderes at være den indsats, der bedst kan imødekomme den unges behov.
Forvaltningen benytter således kun private opholdssteder, herunder skibsprojekter, i de tilfælde, hvor anbringelse i en netværksplejefamilie, plejefamilie eller i forvaltningens egne tilbud ikke vurderes at kunne imødekomme den unges behov for særlig støtte. Det er på den baggrund forvaltningens forventning, at skibsprojekter også fremover vil blive benyttet ganske sjældent.
Kan Socialforvaltningen helt undlade at anvende skibsprojekter?
Forvaltningen kan ikke generelt afvise at bruge skibsprojekter, såfremt disse er godkendt af Socialtilsynet og søfartsmyndighederne. Det følger således af lovgivningen, at forvaltningen altid skal lave et konkret og individuelt skøn af, hvad der i den enkelte sag er det relevante anbringelsessted. Forvaltningen må ikke ”sætte skøn under regel” ved at have en fast regel om, at skibsprojekter ikke anvendes. Forvaltningen skal derfor altid ved en anbringelse tage stilling til alle godkendte anbringelsesmuligheder og vurdere individuelt, hvad der er det bedst egnede anbringelsessted for barnet eller den unge.
Forvaltningen har dog faglige retningslinjer, der skal følges, når et anbringelsessted vælges. Her vægtes anbringelser i familielignende miljøer højt og anbringelser, hvor barnet eller den unge kan opretholde tilknytning til skole og netværk. På den baggrund undgås i videst muligt omfang anbringelsessteder som skibsprojekter. Hvis den enkelte sagsbehandler vurderer, at en ung kan drage fordel af en anbringelse i et skibsprojekt, skal dette særligt godkendes af Borgercenter Børn og Unge.
Alternative skibsprojekter
Socialforvaltningen har i alle seks sager med unge, som siden 2010 har været anbragt i et skibsprojekt, anvendt tilbuddet Den Maritime Base. Den Maritime Base har to skibe, der primært sejler i Det Caribiske Hav, Mellem- og Sydamerika. En søgning på Tilbudsportalen viser, at der findes to andre tilbud, Projektskib Victoria og Educat. Projektskib Victoria sejler i Det Carbiske Hav og Educat sejler i Middelhavet. Prisen er begge steder tilsvarende Den Maritime Base. Der er således ikke meget som tyder på, at der findes skibsprojekter, som alene sejler i Danmark eller Norden.
Det følger af serviceloven, at anbringelser uden for landets grænser, fx andre steder i Norden, ikke er tilladt. Der findes derfor ikke umiddelbart andre muligheder end skibsprojekter, hvis den unge skal anbringes uden for landet grænser af hensyn til at få den unge helt væk fra sit netværk.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev drøftet.
Der var følgende protokolbemærkning fra O:
DF stillede den 17/11 2016 Socialforvaltningen diverse spørgsmål omkring Caribien-skibsprojekterne. DF finder det beklageligt, at svarene på disse spørgsmål trods opfordring hertil ikke indgår som bilag i denne drøftelsessag. DF finder således ikke, at alle oplysninger fremgår af sagen.