Mødedato: 14.11.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Kapacitet på herbergsområdet, oktober 2012

Se alle bilag

I det følgende præsenteres den aktuelle belægningssituation på herberger og krisecentre. Der følges op på de initiativer, der er sat i værk siden sidste vinter, og der gives en vurdering af kapaciteten på herbergs- og krisecenterområdet. Endelig præsenteres det planlagte beredskab til den forestående vinter.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens status på belægningen på krisecenterområdet pr. september 2012 (jf. bilag 1) til efterretning,
  2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen opretholder 13 nødboliger til kvinder og familier fra krisecentre i 2013,
  3. at Socialudvalget tager forvaltningens status på belægningen på hjemløseområdet pr. september 2012 (jf. bilag 1) til efterretning,
  4. at Socialudvalget godkender, at de midlertidige nødboliger på Kollegiet, Gl. Køge Landevej stilles i bero, og kan tages i anvendelse som nødboliger eller § 10 pladser i tilfælde af, at der opstår et behov for flere pladser, og
  5. at Socialudvalget tager forvaltningens status på vinterberedskab på hjemløseområdet til efterretning (jf. bilag 2).

Problemstilling

Den samlede belægningsprocent for herbergerne har siden sidste vinter ligget på et højt niveau mellem 96-97 pct. I den samme periode har der været mange besøgende på kommunens natcaféer, dog uden at det har givet anledning til afvisninger. For krisecentrene har belægningen fra maj til august ligget mellem 88-94 %.

De primære årsager til den høje belægning på herbergerne vurderes at være, at der er mange lange ophold, og at 20-25 % af pladserne benyttes af borgere fra andre kommuner. Endelig er der et vedvarende problem med at skaffe boliger nok til forvaltningens målgrupper – særligt til unge under 25.

Den forestående vinter giver anledning til at se tilbage på indsatsen det forløbne år med henblik på at vurdere kapaciteten på området endnu engang.

 

Løsning

Status på belægningen på krisecenterområdet

Siden sidste vinter har forvaltningen iværksat en række initiativer til at løsne op for den høje belægning på herbergs- og krisecenterområdet, hvilket har medført et øget forbrug på udsatteområdet. Et af initiativerne var at etablere 45 midlertidige nødboliger til borgere fra herberger og krisecentre, der afventede et boligtilbud. Nødboligerne blev etableret efter en vurdering af, at der opholdt sig borgere på herberger og krisecentre, der ikke længere havde behov for støtten.

Ud af de 45 nødboliger, blev der etableret 13 nødboliger til borgere fra krisecentre, fordelt med 6 pladser i tilknytning til Kofoeds Skole på Amager og 7 pladser på Hotellet i Oehlenschlägergade. Da det ikke var muligt at etablere flere nødboliger til denne målgruppe indenfor forvaltningens ledige kapacitet, blev der i en afgrænset periode desuden indført en ”grøn bølge” i boliganvisningen for borgere fra krisecentre. Indsatserne har samlet set medført, at der er sket en indflytning i 12 af de 13 nødboliger, ligesom 30 borgere/familier er flyttet ind i en almen bolig via den grønne bølge.

Den samlede belægningsprocent for krisecentrene har fra maj til oktober ligget mellem 88-95 %. Siden vinterperioden 2011-2012, hvor belægningen på krisecentrene lå på mellem 95-97 %, er der således sket et lille fald i sommermånederne. Der arbejdes fortsat med at øge flowet på krisecentrene. I forhold til den kommende vinter, er det dog forvaltningens vurdering, at det nuværende flow skaber pladser nok til at modsvare efterspørgslen.

Ultimo oktober er der seks pladser belagt i nødboligerne og tre borgere er parate til indflytning. På den baggrund – og i tilfælde af, at krisecentrene igen bliver fyldt op - vurderes der fortsat at være behov for et mindre antal nødboliger til borgere i krisecentermålgruppen. Forvaltningen foreslår derfor, at bevare de 13 midlertidige nødboliger på hhv. Kofoeds Skole og Hotellet i hele 2013. En forudsætning for fortsættelsen af pladserne på Hotellet er dog, at der findes en løsning for driften af Hotellet. Fra og med 1. juli 2013 er der ikke finansiering til Hotellet. Socialforvaltningen er aktuelt i dialog med BIF om eventuelt at finde fremtidig finansiering via BIF’s kombinationspulje, og har således ikke været forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Findes der ikke finansiering for Hotellet vil der ikke kunne etableres nødboliger i Hotellet.

Opfølgning på indsatser på hjemløseområdet

Ud af de 45 midlertidige nødboliger blev de 32 etableret til målgruppen fra herberger. De 32 nødboliger blev etableret i ledig kapacitet, som det fremgår af tabel 1.


Tabel 1: Midlertidige nødboliger til borgere fra herberger

Placering

Antal pladser

Forslag til fremtidig plan

Ledige værelser i bofællesskab, Thorsgade 61-63

3

Lejeaftalen er ophørt. Hjemmeplejevisitationen overtager 1/11-12

Ledige værelser i bofællesskab, Colbjørnsensgade 17

5

Ophører som nødboliger. Beliggenhed tæt på misbrugsmiljøet er for problematisk.

Ledige § 107-pladser på Kollegiet, Gl. Køge Landevej 137

24

Ophører som nødboliger. De 45 tomme pladser fungerer fremover som ”sovende kapacitet til § 80 eller § 110 i det omfang der opstår behov.

Total

32 nødboliger

45 pladser til ”sovende kapacitet”

 

Arbejdet med nødboligerne har været svært. Erfaringerne har bl.a. vist, at målgruppen har behov for mere støtte, end hvad der kan tilbydes i en nødbolig. Kun 4 af de 32 nødboliger taget i brug.

Sideløbende med nødboligindsatsen har forvaltningen i samarbejde med herbergerne oprettet en central pladsanvisning, hvis formål er at sikre en god udnyttelse af ressourcerne, både ved at ledige pladser belægges, og ved at borgerne modtager det mest relevante tilbud, og på den måde hjælpes videre på den bedste og hurtigste måde.

Status på belægning på herberger og vurdering af kapacitet

Den samlede belægningsprocent har siden sidste vinter ligget på et højt niveau mellem 96-97 %. En forklaring på den høje belægning er antallet af borgere med lange ophold og en høj andel af udenbys borgere. Forvaltningen har en målsætning om, at ophold på herberger i gennemsnit ikke bør overstige 140 dage. Som følge af hjemløsestrategien og housing first-tilgangen er der allerede blevet rettet meget op på antallet af meget lange ophold på herbergerne, men der er dog stadig er en stor andel, der har opholdt sig meget længe. 44 % af borgerne på herberger, har en opholdstid på over 200 dage, og 30 % på over 300. Forvaltningen har iværksat en kortlægning af, hvilke konkrete borgere, der opholder sig længere end de ”vejledende opholdstider” og baggrunden for de lange ophold.

En del af årsagen til de lange opholdstider er, at det er svært at skaffe boliger til forvaltningens målgrupper. For tiden er der 82 borgere på § 110, der venter på en bolig. Over et helt år indstiller hjemløseenheden 500-600 borgere til egen bolig.

Den anden årsag til den høje belægning er, at der er mange udenbys borgere på de københavnske herberger. Ifølge tal fra Ankestyrelsens årlige opgørelse fra 2011 er 26 % af de borgere, der opholder sig på kommunens tilbud ikke københavnere.

Det forvaltningens vurdering, at de midlertidige nødboliger til hjemløsemålgruppen ikke har vist sig anvendelige, og derfor kan nedlægges. På baggrund af den aktuelle kapacitet og den forestående vinter giver det dog fortsat mening at have et antal pladser, der kan tages i brug, hvis der måtte opstå et behov.

Der er på nuværende tidspunkt 45 tomme § 107-pladser på Kollegiet. Det skyldes bl.a., at rammerne ikke egner sig til længerevarende ophold med botræning. Forvaltningen foreslår derfor, at pladserne anvendes som ”sovende kapacitet” og bringes i anvendelse som enten nødboliger eller herbergspladser, hvis der viser sig et behov den kommende vinter. Forvaltningen vil derfor følge belægningssituationen tæt og forelægge indstilling til Socialudvalget, hvis der viser sig behov for at etablere nødboliger eller herbergspladser på kollegiet. Det skal nævnes, at denne bufferkapacitet på Kollegiet vil være en tidsbegrænset mulighed frem til at renoveringen af Kollegiet påbegyndes primo 2014.

Belægning på natcaféer jf. servicelovens § 110

Siden sidste vinter har der ikke været de store udsving i antallet af sovende/besøgende på natcaféerne. Niveauet har generelt ligget højt, men ingen bliver afvist på grund af pladsmangel. Når antallet af sovende svarer til normeringen, er sengepladserne fyldt op. De folk der kommer derudover, kan opholde sig vågen eller sovende ved borde og stole i caféen. I tabel 2 angives antallet af besøgende/sovende på natcaféerne fra maj til oktober 2012.


Tabel 2: Antal sovende/besøgende på natcaféer, maj-oktober, 2012*

Normering = sovepladser   

Belægning = sovende + besøgende

Natcafé

Maj

Juni

Juli

August

September

Oktober

Café Klare (20 pl.)

14 pers.

17 pers.

18 pers.

13 pers.

16 pers.

18 pers.

Hillerødgade (30 pl.)

38 pers.

35 pers.

35 pers.

34 pers.

32 pers.

31 pers.

Sundholm (30 pl.)

39 pers.

40 pers.

44 pers.

39 pers.

38 pers.

36 pers.

Mændenes Hjem (40 pl.)

97 pers.

110 pers.

96 pers.

87 per.

83 pers.

92pers.

* Til forskel fra tidligere er belægningen ikke angivet i procent, men i antal besøgende/sovende i løbet af en måned, da dette synes at være en mere retvisende opgørelsesmetode. Det skal bemærkes, at Mændenes Hjem adskiller sig fra de andre natcaféer ved, at have mere karakter af et ”natværested” hvor brugerne kommer og opholder sig nogle timer, og sjældent tilbringer en hel nat.

 


Status på vinterberedskabet

I bilag 2 gennemgås forvaltningens planlagte vinterberedskab på hjemløseområdet, som dækker over et styrket beredskab på gadeplan samt en udvidelse af kapaciteten på natcaféerne med 20 ekstra pladser.

Københavns Kommune har lovgivningsmæssigt ikke mulighed for at yde støtte og hjælp til gruppen af hjemløse uden lovligt ophold i Danmark. Af bilag 2 fremgår det, at private aktører har planer om at åbne fem natcafétilbud med samlet 110 sovepladser samt et endnu ikke fastlagt antal pladser på Kirkens Korshærs nye natcafé. Det er Socialforvaltningens vurdering, at kapaciteten på de private natcaféer er dækkende, såfremt de planlagte åbninger af tilbud gennemføres.

Økonomi

Udgifterne til de midlertidige nødboliger er i 2012 afholdt af udsatteområdets budget vedrørende husvilde. Jf. oktoberprognosen (behandles ligeledes på Socialudvalgsmødet d. 14.11.12), er der merforbrug på Udsatterammen, hvilket håndteres i prognosen.

 

Den fortsatte drift af de 13 nødboliger på Hotellet og Kofoeds Skole udgør 700.000 kr. i 2013 til dækning af husleje. Udgiften afholdes inden for Socialforvaltningens ramme.

 

I forbindelse med budget 2013 blev der afsat 1 mio. kr. til at dække underskuddet på Kollegiet på Gl. Køge Landevej, der skyldes manglende opholdsbetaling som følge af mange tomme pladser. Det får ikke yderligere økonomiske konsekvenser at benytte Kollegiet som sovende kapacitet. Såfremt der bliver behov for pladserne, fx som følge af øget efterspørgsel i vintermånederne, vil der kunne påregnes en indtægt i form af opholdsbetaling.

Videre proces

Det kommunale vinterberedskab er klar til at starte op med kort varsel, når vejret eller efterspørgslen kræver det.

 

 

       

                      Anette Laigaard

                                                                                      /Gitte Bylov Larsen

 

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top