Socialforvaltningens kvartalsprognose pr. august 2024
Resumé
Sagen omhandler Socialforvaltningens anden regnskabsprognose, der udviser et forventet mindreforbrug på 3,2 mio. kr. i 2024 på almindelig drift efter økonomiske handleplaner. Ud over almindelig drift prognosticeres der med Ukraine-relaterede udgifter for 31,9 mio. kr. Disse udgifter vil, ligesom det var tilfældet i 2023, indgå i forvaltningens regnskab for 2024, men forventes ikke at påvirke forvaltningens ordinære driftsøkonomi og følges derfor op særskilt.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. august 2024 med et forventet mindreforbrug på 3,2 mio. kr.,
- at Socialudvalget tager status på de økonomiske handleplaner i Socialforvaltningen i 2024 til efterretning. Denne status vil efterfølgende blive forelagt Økonomiudvalget til orientering ifm. behandling af kommunens samlede regnskabsprognose pr. august 2024.
Problemstilling
Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognose pr. august til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget d. 21. august 2024. I indstillingen fremgår forventet forbrug i forhold til det aktuelle budget samt de primære risici knyttet til prognosen. Som forudsætning for det prognosticerede mindreforbrug arbejdes der med en række handleplaner, og der er behov for en løbende prioritering og stram styring.
Løsning
I nærværende indstilling og i forbindelse med forklaringerne til afvigelserne har forvaltningen fokus på den ordinære økonomi, som ikke vedrører Ukrainerelaterede udgifter. Når der ses bort fra de rapporterede Ukraineudgifter på 31,9 mio. kr., prognosticerer Socialforvaltningen et mindreforbrug på 3,2 mio. kr. pr. august på almindelig drift.
Der er dog fortsat et betydeligt udgiftspres på det specialiserede socialområde, og forvaltningen kan dermed ikke udelukke væsentlige ændringer i udgiftsniveauet i løbet af året. Forvaltningen fastholdes ligeledes de igangsatte økonomiske handleplaner med besparelser på trods af det prognosticerede mindreforbrug, da det er nødvendigt at fastholde det nuværende udgiftsniveau og dermed sikre et stabilt indgangsniveau i 2025. Dette er nødvendigt, da der forventes en betydelig økonomisk udfordring i 2025, hvilket skyldes en forventet udgiftsvækst. Hertil bemærkes det, at forvaltningen har midlertidige bevillinger for samlet ca. 263 mio. kr. (2025 p/l), der udløber med udgangen af 2024, hvor det ikke er muligt at tilpasse udgiftsniveauet som følge af et bevillingsbortfald. Disse udløb her dermed enten karakter af need-to eller kernedrift.
Det bemærkes, at Socialforvaltningen forventer et mindreforbrug på ca. 2,3 mio. kr. som følge af færre udgifter til elever. Mindreforbruget er behæftet med en vis usikkerhed, da Socialforvaltningen afventer en endelig afregning fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, som afholder udgifterne til elever på tværs af Københavns Kommune. Mindreforbruget på området vil blive afleveret til kassen ifm. regnskabet. Det betyder, at Socialforvaltningen forventer et samlet mindreforbrug på 0,9 mio. kr. efter tilbagebetaling af disse midler.
Det bemærkes desuden, at prognosen skal tages med det forbehold, at f.eks. en forskydning på blot 0,5 % af forbruget udgør en afvigelse på ca. 37 mio. kr. ift. det samlede budget for Socialforvaltningen.
Tabel 1: Socialforvaltningens regnskabsprognose pr. august 2024 (mio. kr.)
Afrundinger kan betyde, at ikke alle summer stemmer på decimalen
Merforbrug er angivet med minus og mindreforbrug er angivet uden fortegn
Nedenfor følger kort gennemgang af prognosen for hver målgruppe. Af bilag 1 fremgår mere uddybende forklaringer af forskelle mellem budget og forventet forbrug. Bemærk, at gennemgangen nedenfor og i bilag 1 behandler afvigelserne efter forventet kompensation for Ukrainerelaterede udgifter.
For Børnefamilier med særlige behov prognosticeres et mindreforbrug på 5,0 mio. kr. Mindreforbruget skyldes primært en forsinkelse i de økonomiske konsekvenser ved implementeringen af Barnets Lov. Det er dog forvaltningens vurdering, at selvom den forventede stigning på anbringelsesområdet er forsinket, vil den stadig indtræffe i de kommende år, hvormed der ikke er tale om et strukturelt mindreforbrug.
For Borgere med sindslidelse prognosticeres et mindreforbrug på 1,0 mio. kr. Mindreforbruget skyldes primært færre udgifter til tomgangsleje samt færre udgifter til elever end forventet. Mindreforbruget modsvares delvist af et forventet merforbrug som følge af forsinkelse med renoveringen af botilbuddet Tagabo. Renoveringen af botilbuddet har vist sig at blive dyrere end antaget, hvorfor der forventes merudgifter for forvaltningen.
For Udsatte voksne prognosticeres et merforbrug på 26,0 mio. kr. En andel af merforbruget kan tilskrives driftsudfordringer på det selvejende tilbud, Mændenes Hjem. Socialforvaltningen er i dialog med Mændenes Hjem om den økonomiske situation, hvor status herfor senest er blevet forelagt Socialudvalget d. 19. juni 2024. Der er igangsat en analyse af driftsudfordringerne i Mændenes Hjem, som afrapporteres til Socialudvalget i august. Dertil er der stigende tabt statsrefusion på herbergsområdet, som kan henføres til stigende aktivitet, særligt på køb af pladser på eksterne tilbud. Bolig-hjemløsereformen medfører, at forvaltningen kun kan hjemtage statsrefusion for de første fire måneder, borgeren opholder sig på de eksterne herberger. Der ses i 2024 en stigning i tabt statsrefusion ud over det beløb, der blev estimeret ifm. budgetforhandlingerne 2023, hvor Socialforvaltningen blev budgetkompenseret for merudgifter som følge af Bolig-hjemløsereformen. Det bemærkes, at området er vanskeligt styrbart for forvaltningen pga. selvhenvender-princippet.
For Den sociale hjemmepleje prognosticeres et mindreforbrug på 7,0 mio. kr. Mindreforbruget kan primært tilskrives faldende aktivitet på hjemmepleje som følge af skærpet visitationspraksis og hyppig opfølgning på området. Dette har vist sig at have større effekt på aktiviteten end antaget. Hertil er der tilbageholdt midler på området, som er nødvendigt for at håndtere udfordringer på sygeplejen, som kun i meget begrænset omfang er styrbart for Socialforvaltningen. Der forventes fortsat et merforbrug på sygepleje som følge af stigende aktivitet samt flere borgere med større og komplekse sundhedsudfordringer og stigende udgifter til medicinadministration.
For Borgere med handicap prognosticeres et mindreforbrug på 1,0 mio. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til købsområdet, hvor konkrete borgere har fået udskudt opstartsdato på den eksterne botilbudsplads, de er visiterede til. Mindreforbruget modsvares delvist af et merforbrug på dagbehandling og fleksible indsatser som følge af stigende enhedspriser, hvilket primært skyldes en forøgelse af børn med autisme og komorbiditet. De høje enhedspriser skyldes primært, at karakteren af børnenes behandlingsbehov for en stor del er massivt. Der forventes ligeledes et merforbrug på hjælpemidler, hvilket kan tilskrives en usædvanlig høj leverance af særligt handicapbusser i 2024. Dette skyldes, at leveringstiderne er ca. halveret siden 2023.
For området Tværgående opgaver og administration prognosticeres et mindreforbrug på 15,2 mio. kr. En andel af mindreforbruget kan tilskrives, at der er tilbageholdt midler på området til at håndtere en andel af det forventet merforbrug på den selvejende institution Mændenes Hjem. Der er alene tilbageholdt midler til at håndtere det merforbrug, Mændenes Hjem fik overført fra 2023 til 2024, og dermed ikke det fulde merforbrug, Mændenes Hjem forventer i 2024. Dertil forventes der et mindreforbrug som følge af at en række vakante stillinger ikke forventes genbesat. Dette skal ses i relation til et forventet investeringsforslag til budgetforhandlingerne 2025, hvor Socialforvaltningen foreslår besparelser på administrationsområdet. Af samme grund er der indført ansættelsesstop på det administrative område med virkning fra d. 10. juni 2024. Der er dermed ikke tale om et strukturelt mindreforbrug, men derimod en tilpasning af aktivitet som følge af en forventet effektivisering fra 2025 og frem.
På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et merforbrug på 25,2 mio. kr., som primært kan henføres stingede aktivitet og enhedspriser på tabt arbejdsfortjeneste og hjemmetræning. Merforbruget påvirker ikke Socialforvaltningens driftsøkonomi, men påvirker Københavns Kommunes økonomi som helhed.
På området Anlæg forventes balance.
For området Finansposter forventes tilnærmelsesvis balance.
Økonomiske handleplaner
På baggrund af budgetaftalen 2024 traf Socialudvalget d. 27. november 2023 beslutning om besparelser for 35,0 mio. kr. i 2024, som blev realiseret forud for årets start. Derudover har forvaltningen i 2024 på nuværende tidspunkt igangsat økonomiske handleplaner med besparelser for 38,6 mio.kr. Det vil sige, at der i alt forventes realiseret besparelser for 73,6 mio. kr. i 2024. 30,6 mio. kr. af de 38,6 mio. kr. er realiseret, og prognosen indeholder således en forudsætning om, at den resterende del af de igangværende handleplaner (8,0 mio. kr.), lykkes, jf. tabel 2.
Siden 1. kvartalsprognose, hvor der senest er givet en status på Socialforvaltningens økonomiske handleplaner med besparelser i 2024, har forvaltningen justeret de igangsatte handleplaner som følge af ændrede forventninger til udgiftsniveauet. Samlet set er handleplanerne nedskrevet med ca. 3,3 mio. kr. Dette skyldes primært en ændret aktivitetsforventning i den sociale hjemmepleje, hvorfor de igangsatte handleplaner på området er blevet stoppet.
Det bemærkes, at der fortsat er igangværende handleplaner på områder, hvor der i forvejen prognosticeres et mindreforbrug. Disse handleplaner er ikke blevet afbrudt på trods af, at områderne udviser et forventet mindreforbrug, da det er nødvendigt at fastholde det nuværende udgiftsniveau og dermed sikre et stabilt indgangsniveau i 2025. Dette er nødvendigt for at imødegå den forventede økonomisk udfordring i 2025.
En beskrivelse af de igangværende handleplanerne findes under de enkelte bevillingers hovedprodukter, som fremgår af Socialforvaltningens uddybende forklaringer, som fremgår af bilag 1.
Tabel 2: Status på økonomiske handleplaner pr. august (mio. kr.), 2024
Ovenstående status på forvaltningens økonomiske handleplaner vil indgå som et bilag til kommunens samlede regnskabsprognosen pr. august, som vil blive forelagt Økonomiudvalget d. 21. august 2024.
Økonomi
Økonomien er indeholdt i indstillingen.
Videre proces
Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 21. august 2024, hvor den behandles som en del af den samlede prognose for hele kommunen.
Mikkel Boje
/ Anders Johannes Kristensen
Beslutning
1. at-punkt blev godkendt og 2. at-punkt blev taget til efterretning.
Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.