Mødedato: 14.08.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Strategien "Sammen kan vi mere – Trivselsstrategi for Københavns Børn og Unge 2024-2030” - FÆLLESINDSTILLING BUF, SOF, SUF og KFF

Se alle bilag

Med budgetaftalen for 2024 blev der afsat midler til at udarbejde en samlet strategi for forebyggelse og håndtering af mistrivsel blandt børn og unge i København. Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde udarbejdet et forslag til strategien "Sammen kan vi mere – Trivselsstrategi for Københavns Børn og Unge 2024-2030", som har til formål at styrke og koordinere kommunens indsats på området.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget:

  1. at udvalgene godkender strategien ”Sammen kan vi mere – Trivselsstrategi for Københavns Børn og Unge 2024-2030”.

Problemstilling

Langt de fleste børn og unge i Københavns trives. Alligevel er der – i København såvel som i resten af landet – sket en stigning i antallet af børn og unge, som mistrives. Mistrivsel kan bl.a. komme til udtryk ved mangel på overskud, ængstelse, nedtrykthed, ensomhed, problemer med at sove eller som bekymrende skole- eller uddannelsesfravær. For nogle børn og unge udvikler mistrivslen sig til langvarige psykosociale belastninger eller endda alvorlig psykisk lidelse, som kan påvirke børnenes udvikling og livskvalitet betydeligt. For andre børn og unge med let til moderat mistrivsel kan den rette hjælp tidligst muligt hjælpe dem hurtigt tilbage i trivsel.

Med afsæt i den politiske bestilling og med henblik på at styrke og koordinere indsatsen med at forebygge og håndtere mistrivsel hos børn og unge i København, har forvaltningerne udarbejdet et forslag til en fælles strategi for området.

De fire fagudvalg får med denne sag forelagt forslaget inden forhandlingerne om budget 2025 og godkender med sagen, at strategien gælder for deres respektive fagområder.

Løsning

Strategien giver en fælles forståelsesramme for kommunens arbejde med børn og unges trivsel. Med afsæt i input fra forskere, praktikere, politikere, samarbejdspartnere og interesseorganisationer, som blev samlet til en konference om trivsel den 12. april 2024, samt data fra Børnesundhedsprofilen 2023, de nationale trivselsmålinger, Ungeprofilen 2023/24 og viden om børn og unge mistrivsel, er de følgende fem fokusområder for strategien fastlagt:

1. Rammer, der styrker trivsel

  • Vi ønsker at skabe rammer, der muliggør et liv i trivsel for alle børn og unge i København.

2. Positive fællesskaber for alle

  • Vi ønsker, at alle børn og unge har mulighed for at indgå i positive, inkluderende og trivselsfremmende fællesskaber, og at de, der er på kanten af fællesskabet, hjælpes ind i det.

3. Tidlig hjælp, der forebygger

  • Vi ønsker, at børn og unge, der udviser tegn på begyndende mistrivsel, får den rette hjælp tidligst muligt og på den mindst indgribende måde, så vi forebygger, at problemerne vokser sig større.

4. Hjælp til dem, der har det sværest

  • Vi ønsker, at børn og unge i mistrivsel får effektiv hjælp og støtte, der matcher deres behov og hjælper dem tilbage i trivsel.

5. Fælles ansvar

  • Vi tror på, at vi sammen kan mere. Vi ønsker derfor at samarbejde mere og på nye måder internt i kommunen og med civilsamfund og interesseorganisationer med et fælles mål om at styrke børn og unges trivsel.

Med strategien sættes fokus på at påvirke trivslen blandt børn og unge via de kommunale grundstrukturer, og i de helt almindelige og brede børnefællesskaber. Der er allerede en række igangværende og planlagte indsatser, som kan understøtte implementeringen af strategien. Dertil kommer, at Københavns Kommune skal implementere ”Det lettilgængelige tilbud” i løbet af 2024, hvilket er finansieret af en bevilling fra staten. Tilbuddet skal sikre mulighed for afklaring og behandling uden for behandlingspsykiatrien til børn og unge i psykisk mistrivsel

Forvaltningerne vil udforme et oplæg til en eventuel budgetpakke, der kan supplere de investeringer i arbejdet med unges trivsel, der allerede eksisterer.

Med en tidsramme på seks år kan strategien også fungere som ramme for fremtidige budgetønsker. Herunder vil den årlige opfølgning på den trivselsmæssige udvikling i Københavns Kommune give de fire politiske udvalg et fælles afsæt for at drøfte kommunens tilbudsvifte og initiativer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningerne foreslår en årlig opsamling, jf. forslaget i strategien.

 

Tobias Børner Stax     Mikkel Boje    Per Bennetsen     Søren Tegen Pedersen 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top