Mødedato: 14.08.2020, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Socialudvalgets studietur 2020

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til, om udvalget ønsker at komme på studietur i efteråret 2020 og hvad udvalget i givet fald ønsker at se. Baggrunden er, at Socialudvalgets studietur i maj 2020 blev aflyst pga. udbruddet af corona-virus. Forvaltningen følger den nuværende udvikling i corona-virus tæt og vil løbende vurdere, om det er muligt at tage på studietur til udlandet. Det vil dog fortsat være muligt at tage på studietur i Danmark. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget beslutter, om udvalget vil på studietur og tager stilling til, hvad indholdet skal være og hvornår, den skal afholdes. 

Problemstilling

Socialudvalgets studietur i maj 2020 blev aflyst pga. udbruddet af corona-virus. Socialudvalget skal derfor tage stilling til, om udvalget ønsker at komme på studietur på et senere tidspunkt, og om den planlagte tur fra maj 2020 skal gennemføres eller om studieturen skal omhandle andre temaer. 

Forvaltningen følger udviklingen i corona-virus tæt og vil i planlægningen af en studietur tage forbehold for det, ligesom rejserestriktionerne til de enkelte lande også spiller ind. Forvaltningen vurderer ikke, at en studietur til udlandet kan gennemføres, hvis der f.eks. på afrejsetidspunktet stilles krav om karantæne efter besøg i de pågældende lande. Det vil i de fleste tilfælde fortsat være muligt at gennemføre en studietur i Danmark, hvis der er rejserestriktioner til eller fra andre lande.

Løsning

Socialforvaltningen foreslår følgende temaer, hvis Socialudvalget ønsker at gennemføre en studietur: 

  • A:  Socialt entreprenørskab, recovery og inddragelse af civilsamfund (London)
  • B: Helhedsorienterede indsatser og inddragelse af civilsamfund (Belgien)
  • C: Samarbejde med private aktører og inddragelse af civilsamfund (Danmark)

Alle tre temaer er relevante for borgercentrenes igangværende arbejde med at udarbejde omstillingsplaner, og derfor går inddragelse af civilsamfundet også igen i de tre temaer, da det er et vigtigt fokusområde for alle tre borgercentre. 

Forvaltningen foreslår, at studieturen afholdes i efteråret 2020 i uge 43 eller uge 45, hvor der er plads til det ift. møderne i de øvrige politiske udvalg. En studietur til udlandet vil som udgangspunkt være med to overnatninger, mens en studietur i Danmark vil blive planlagt med en overnatning.

A: Socialt entreprenørskab, recovery og inddragelse af civilsamfund
Udvalget kan vælge at gennemføre den studietur til London, som forvaltningen var i gang med at planlægge, inden corona-virussen brød ud.  

Turen var planlagt med fokus på inddragelse af civilsamfundet, socialt entreprenørskab, innovation og udvikling af nye indsatser som inspiration til borgercentrenes omstillingsplaner. Forvaltningen vil arbejde videre med at planlægge besøg ud fra disse temaer, hvis udvalget fortsat ønsker at studieturen omhandler disse temaer.

Derudover vil forvaltningen arbejde på at få planlagt besøg med fokus på de engelske erfaringer med hhv. recovery i socialpsykiatrien og personlige budgetter til borgere med handicap, som modtager hjælp i hverdagen.

B: Helhedsorienterede indsatser og inddragelse af civilsamfund
Socialudvalget kan også vælge, at studieturen i stedet skal have fokus på det oprindelige emne om helhedsorienterede indsatser for udsatte familier. Det arbejder de med i Mechelen i Belgien, hvor et familiestøtteteam hjælper familien med deres individuelle og konkrete behov. Derudover har Belgien også været i gang med at indføre personlige budgetter på handicap- og psykiatriområdet og derfor kan det også indgå som tema på studieturen.  

Desuden kan en studietur med dette tema også omhandle erfaringerne med inddragelse af civilsamfundet, da f.eks. frivillighed fylder mere i opgaveløsningen i Belgien end vi kender det fra Danmark.  

C: Samarbejde med private aktører og inddragelse af civilsamfund
Studieturen kan også arrangeres med fokus på de danske erfaringer og indsatser angående kommunale samarbejder med private aktører og organisationer. F.eks. Vejle Kommunes erfaringer med at inddrage frivillige på botilbud eller Fredericia Kommunes erfaringer med at henvise udsatte voksne til civilsamfundets tilbud.  

Økonomi

Forvaltningen forventer, at en studietur til udlandet med fly og to nætter på hotel kan gennemføres for ca. 70.000 kr. for 16 personer. En studietur i Danmark med tog og en overnatning på hotel forventes at kunne gennemføres for ca. 25-30.000 kr. for 16 personer.

Videre proces

Forvaltningen vil arbejde videre med planlægningen af en eventuel studietur med baggrund i udvalgets ønsker.

Mikkel Boje

                                         / Emil Dyred

Beslutning

Socialudvalget besluttede, at forvaltningen skal gå videre med at planlægge en studietur jf. forslag A i uge 43 eller 45.

Til top