Mødedato: 14.08.2020, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Status fra borgerinddragelsesprocessen for byggesagen vedr. botilbud med 20 pladser til udsatte voksne på Linde Allé 40

Se alle bilag

Resumé

Socialforvaltningen har fået en planlægningsbevilling til at opføre et nyt botilbud med 20 pladser til udsatte voksne på adressen Linde Allé 40 i Vanløse. Socialforvaltningen har i den forbindelse udarbejdet en plan for borgerinddragelse mhp. at sikre konstruktiv dialog med lokalområdet. Som led i planen indgår en følgegruppe. Indstillingen giver en kort status på processen og anbefalingerne fra følgegruppen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager processen for borgerinddragelse ved byggesagen Linde Allé 40 samt følgegruppens anbefalinger til udformning af botilbuddet (Bilag 2) til efterretning
  2. at Socialudvalget tager til efterretning, at budgetnotatet for en anlægsbevilling til byggesagen Linde Allé 40 forelægges ved budgetforhandlingerne 2021 som et need-to forslag med tilvalgsscenarie til implementering af følgegruppens anbefalinger til botilbuddet

Problemstilling

Placeringen af et nyt botilbud til udsatte voksne på Linde Allé 40-44 i Vanløse har medført bekymringer og til en vis grad modstand fra lokale københavnere. I overførselssagen 18/19 blev det besluttet, at Socialforvaltningen kan placere et botilbud med 20 pladser.

Forvaltningen har siden beslutningen været i dialog med lokalområdet omkring bekymringerne for placeringen af et socialt tilbud på adressen. I juni 2019 afholdt forvaltningen, i samarbejde med Vanløse Lokaludvalg, et borgermøde med deltagelse fra medlemmer fra bl.a. Socialudvalget. På baggrund af mødet afholdt forvaltningen i september 2019 et møde med en mindre kreds af interessenter (Behandlingsskolerne, Vanløse Privatskole og den selvejende institution Børnehuset Spiretoppen).

Det blev siden besluttet af socialborgmesteren at nedsætte en følgegruppe af lokalinteressenter. Formålet med følgegruppen er at fremme en dialog mellem byggesagen og lokalområdet, hvor naboer, de nærliggende institutioner og andre relevante parter i lokalområdet kan give input til, hvordan det nye byggeri kan indpasses i lokalområdet på bedst mulig vis. Følgegruppen er nedsat i samråd med Vanløse Lokaludvalg, der har peget på de relevante interessenter. De respektive interessenter har via deres bestyrelser peget på deres repræsentant.

Løsning

Socialforvaltningen har ultimo juni 2020 afsluttet planlægningsfasen for byggesagen Linde Allé 40. Der er i forbindelse med planlægningsfasen afholdt tre møder i følgegruppen i maj/juni. Pga. Covid-19 har der været afholdt både virtuelt og fysiske møder. Udover Socialforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har Københavns Lokalpoliti også deltaget på møderne.

Der har ved følgegruppens møder været fokus på argumentationen for placeringen samt på et ønske om en lokalplansproces med tilhørende høring. Dette har dog endnu ikke været et krav fra Teknik- og Miljøforvaltningen, hvorfor Socialforvaltningen har fastholdt følgegruppeformatet.  Det må desuden understreges, at høringsprocessen under lokalplansarbejde omfatter kommentarer til skyggediagrammer, trafikudvikling m.v., men ikke til placering af en bestemt kommunal funktion, så længe denne er indenfor gældende plangrundlag (kommuneplan).

Derudover har den primære del af møderne omhandlet spørgsmål omkring målgruppens udfordringer og behov, samt deres indpasning med de eksisterende institutioner og beboere i området. En del af bekymringerne har omhandlet frygt for øget stofsalg, der ifølge nogle medlemmer af følgegruppen allerede er en udfordring.  Et antal medlemmer af følgegruppen er forsat bekymrede for placeringen af botilbuddet og ønsker, at botilbuddet bliver placeret et andet sted.

Ved møderne er følgegruppen blevet præsenteret for det tegningsmateriale, der er udarbejdet til brug for et kommende byggeandragende samt beregninger for anlægsomkostningerne. Dog med det forbehold, at projektet endnu kun er i de indledende faser om en byggetilladelse, og at disponeringen endnu ikke er godkendt af Teknik- og Miljøforvaltningen.

På baggrund af gennemgang af skitserne ved byggesagens rådgiver har medlemmerne i følgegruppen haft lejlighed til at forholde sig konkret til byggeriets foreslåede udformning og indpasning. Følgegruppens anbefalinger til projektets videre bearbejdning og de anslåede udgifter hertil fremgår af bilag 2.

De særskilte omkostninger til at løfte følgegruppens anbefalinger estimeres, jf. bilag 2, til i alt 410.000 kr. Posterne vil fremgå som særskilt tilvalgsscenarie i anlægsbevillingen, hvor de samlede omkostninger for anlæg udgør 78,3 mio. kr. (det tilhørende budgetnotat, jf. bilag 4, er fortsat under udarbejdelse, hvorfor økonomital ikke fremgår heraf endnu).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Socialforvaltningen fremlægger budgetnotatet for anlægsbevillingen til forhandlingerne om Budget 2021 som et need to-forslag, med følgegruppens anbefalinger som et tilvalgsscenarie. Hvis der gives en anlægsbevilling, forsætter forvaltningen anlægsfasen med planen for borgerinddragelse, herunder løbende følgegruppemøder.

Følgegruppen har anbefalet, at samarbejdet fortsætter i samme format i den kommende anlægsfase, hvor følgegruppen vil fokusere på erfaringsudveksling omkring nabosamarbejde med andre lignende institutioner. Socialforvaltningen vil derfor tage initiativ til, at der afholdes løbende følgegruppemøder i projektets anlægsfase. Samtidigt arbejdes der på at nedsætte et formaliseret nabosamarbejde mellem botilbud og naboejendommen, når botilbuddet idriftsættes.

Mikkel Boje

                            / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning. 

Vicekontorchef Mika Kobborg Smidt deltog under punktets behandling. 

Til top