Forslag om madklippekort til borgere som modtager hjemmehjælp i Socialforvaltningen
På baggrund af et medlemsforslag forelægges Socialudvalget et ønskeforslag om madklippekort til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse, som er visiteret til madservice i Socialforvaltningen.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender forslag til model for ordning vedr. madklippekort til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse, som er visiteret til madservice i Socialforvaltningen, og
- at Socialudvalget godkender, at ønskeforslag om madklippekort til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse, som er visiteret til madservice i Socialforvaltningen, kan indgå i budgetforhandlingerne for 2014, og hermed er der gjort endeligt op med medlemsforslaget.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte den 3. april medlemsforslag om madklippekort stillet af Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterne.
Af medlemsforslaget fremgik det, at Socialforvaltningen med inddragelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og med inspiration i dennes model for ’Madklippekort’ skulle udarbejde et forslag til, hvordan der kan laves en lignende ordning i regi af Socialforvaltningen. Såfremt ordningen med ’Madklippekort’ i Socialforvaltningen krævede yderligere finansiering, skulle finansieringen af forslaget indgå i budgetforhandlingerne for 2014.
Socialudvalget forelægges derfor nu et ønskeforslag om madklippekort til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse, som er visiteret til madservice i Socialforvaltningen, jf. bilag 1.
Løsning
Med inspiration fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ordning med ’Madklippekort’ fremgår nedenfor en beskrivelse af forslag til model for ordning vedr. ’Madklippekort’ til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse i Socialforvaltningen.
Model for ordning vedr. ’Madklippekort’ i Socialforvaltningen
Socialforvaltningen har i dag kun mulighed for at visitere til madordning, hvor borgerne får færdiglavet mad leveret med udbringning. Med forslaget foreslås en model, hvor borgere, som visiteres til madservice, får mulighed for at vælge ordningen med ’Madklippekort’ ligesom borgere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Forslaget skal således også være med til at ligestille borgere i hhv. Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Ordningen giver borgerne mulighed for at vælge mellem flere forskellige typer af restauranter og for at spise på et valgfrit tidspunkt. Da borgere selv skal transportere sig hen til spisestedet, har tilbuddet samtidig et aktiverende sigte.
Målgruppen
Målgruppen er borgere, som ikke selv kan lave mad og derfor er i målgruppen for madserviceordning, men samtidig er mobile uden for egen bolig. Hvis forslaget godkendes, skal borgere, som anmoder om madservice eller anmoder om revisitation, spørges, om de i stedet ønsker at blive visiteret til "Madklippekort". Aktuelt er der ca. 400 borgere i Socialforvaltningen, som er visiteret til at modtage mad via madordning. Socialforvaltningen vurderer, at 10-20 % af de visiterede borgere vil kunne benytte sig til af tilbud om mad via ordning med ’Madklippekort’.
De private leverandører
Det er borgerne, der indgår aftale med restauranter eller take-away forretninger om køb af mad med et ”Madklippekort”. Da der ikke har eksisteret lignende ordninger tidligere for Socialforvaltningens borgere, vil Socialforvaltningen som en del af opstartsfasen tage kontakt til mulige restauranter. I første omgang undersøger forvaltningen, om de leverandører, som leverer til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens målgruppe, også vil levere til Socialforvaltningens målgruppe.
Pris
Leverandørerne ydes et kommunalt tilskud på 12,50 kr., hver gang borgerne køber en hovedret. Socialforvaltningen vil opfordre leverandørerne til som minimum at tilbyde en hovedret til 39 kr., der er samme pris, som borgerne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen betaler for en hovedret med ordningen. Men leverandørerne af mad via ordningen med ’Madklippekort’ kan dog vælge sine egne priser. Prisen må lovgivningsmæssigt set ikke overstige 48 kr., men da borgeren har mulighed for tilkøbsydelser, kan borgeren selv vælge at betale en højere pris. I det tilfælde afregner borgeren selv forskellen i prisen med leverandøren.
Administrativ model
I dag administrerer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen afregning med leverandører af madordning med udbringning for hele kommunen. Budgettet til kommunens udgifter vedrørende madordning er ligeledes placeret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Det foreslås derfor, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen også administrerer afregning med leverandører af mad via ordningen med ’Madklippekort’ for Socialforvaltningens målgruppe, ligesom de gør i dag med den nuværende madordning med udbringning. Socialforvaltningen visiterer borgere til ordningen og varetager den indledende kontakt til leverandører samt henvendelser fra leverandørerne vedrørende borgere visiteret af Socialforvaltningen. Dermed adskiller administrationen af ordning med ’Madklippekort’ sig ikke fra administrationen af madordning med udbringning.
Ønskeforslag om ordning vedr. ’Madklippekort’ i Socialforvaltningen
Som følge af forslag til model for ordning vedr. ’Madklippekort’ til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse i Socialforvaltningen forelægges udvalget et ønskeforslag vedr. implementeringen af ordningen i Socialforvaltningen.
Til ordningen vedr. ’Madklippekort’ i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er der bevilget i alt 1,5 mio. kr. i 2013 til opstart og drift af ordningen og 1,0 mio.kr. i 2014. Heri er ikke kalkuleret med, at Socialforvaltningens borgere også kan benytte ordningen. Der er derfor behov for at tilføre yderligere midler til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forhold til administration af ordningen. Det vurderes, at det vil koste 0,3 mio. kr. i 2014 og frem.
Derudover er der også nogle udgifter forbundet med ordningen for Socialforvaltningen, idet der også for Socialforvaltningens målgruppe skal ske kontakt til leverandører for at få dem til at indvilge i at levere til denne målgruppe. Derudover skal Socialforvaltningen forestå information til borgerne om ordningen. Det vurderes, at det vil koste 0,25 mio. kr. i 2014.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Af ønskeforslaget fremgår det, at en ordning med ’Madklippekort’ for Socialforvaltningens borgere vurderes til at koste 550.000 kr. i 2014 og 300.000 kr. fra 2015 og frem.
Videre proces
Hvis indstillingen tiltrædes, vil ønskeforslaget medtages i ønskekataloget til brug for budgetforhandlingerne for 2014.
Anette Laigaard
/Gitte Bylov Larsen