Mødedato: 14.03.2018, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Revisionsrapport – Mellemkommunal refusion 2017

Se alle bilag

Intern revisions rapport om undersøgelse af det mellemkommunale område i Københavns Kommune skal forelægges fagudvalgene, når der foreligger en kritisk bemærkning.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget tager Intern revisions anbefalinger og de iværksatte tiltag til efterretning.

Problemstilling

Mellemkommunal refusion opstår, når to kommuner handler med hinanden. Dette kan være, hvis en borger flytter fra en kommune til en anden, og borgeren har behov for et botilbud, støtte eller anden form for ydelse. Der vil ofte være flere forvaltninger i Københavns Kommune, der er involveret i de mellemkommunale ydelser, da der vil være ydelser i en forvaltning, der udløser ydelser (følgeudgifter) fra andre forvaltninger.

Intern revisions undersøgelse har haft til hensigt at afdække, om kommunen på det mellemkommunale område indhenter de indtægter, den er berettiget til, og kun afholder de udgifter, som den er forpligtiget til.

Undersøgelsen viser overordnet, at forvaltningerne - inden for egne sagsområder - har en betryggende administration af mellemkommunale opkrævninger og betalinger.

Socialforvaltningen har parallelt – og i samarbejde med konsulentfirmaet BDO - foretaget en analyse af Socialforvaltningens administration af mellemkommunale refusioner vedrørende tilbud efter servicelovens §§ 107 og 110 – henholdsvis midlertidige botilbud og herberger. Denne analyse viste, at Socialforvaltningen overordnet hjemtager de mellemkommunale refusioner, forvaltningen er berettiget til.

For så vidt angår opkrævningen af følgeudgifter som eksempelvis kontanthjælp, førtidspension, boligstøtte m.fl., og indberetning til fagsystemer af mellemkommunale forhold, viser undersøgelsen, at forretningsgangene ikke kan anses for betryggende (kritisk forhold = rød bemærkning)

Løsning

Intern revision anbefaler:

  • At der foretages en bagudrettet undersøgelse og genopretning i overensstemmelse med forældelsesreglerne på henholdsvis 1 og 3 år alt efter område

  • At der etableres en forretningsgang, som – med rette design, implementering og effektivitet – vil kunne sikre et fuldstændig og gyldigt grundlag, for opkrævning og/eller registrering i relevante fagsystemer, af borgere med mellemkommunale forhold.

Intern revision anbefaler også, at den bagudrettede undersøgelse foretages på tværs af forvaltningerne, og at den fremadrettede håndtering af opgaven tager udgangspunkt i en borgertilgang i stedet for den ydelsestilgang, som i dag præger området.

For at imødegå anbefalingerne fra Intern revision er der nedsat en projektgruppe og udarbejdet en handleplan med følgende 3 fokusområder:

  • Beregning af det økonomiske potentiale ved at optimere hjemtagningen af mellemkommunal refusion på tværs af forvaltningerne, herunder adgang til hjemtagelse med bagudrettet effekt (3 år),

  • Identifikation af de konkrete borgere/ydelser, som kommunen ikke får hjemtaget refusion på i dag, herunder hvorvidt betalingskommune er korrekt anført for alle borgere,

  • Udvikling af et organisatorisk og datamæssigt setup, som sikrer, at kommunen fremadrettet bliver bedre til at hjemtage mellemkommunal refusion.

Økonomi

Intern revision vurderer umiddelbart, at det samlede potentiale for kommunen kan være et tocifret mio. beløb i yderligere indtægter eller sparrede udgifter. Det konkrete potentiale og en eventuel fordeling på forvaltningerne afventer projektgruppens arbejde med handleplanens punkter.

Videre proces

Forvaltningen arbejder sammen med de øvrige forvaltninger om at komme i mål med handleplanens punkter. Herefter afdækkes potentiale og organisering af opgaven.

 

Nina Eg Hansen

                                               / Lone Berner Wolff

 

Beslutning

Kontorchef Lone Berner Wolf og Senior Manager Allen Boje fra Intern Revision deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top