Mødedato: 13.12.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP-sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 1. halvår af 2023

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres med denne sag om SSP Sekretariatets afrapportering om urolige områder i København for 1. halvår af 2023. SSP København vurderer, at 1. halvdel af 2023 generelt var rolig, når man ser på SSP’s samlede indsatsområde. Der har dog været flere knivstikkerier på Nørrebro og Bispebjerg. Hændelserne bundede i en konflikt mellem to grupper med tilknytning til det kriminelle miljø i de områder. I den forbindelse har der været oprettet visitationszone på Nørrebro og Nordvest i to perioder i december-januar og februar-marts, ligesom der har været en styrket forebyggende samt tryghedsskabende indsats og tilstedeværelse i de berørte områder.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget tager SSP Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 1. halvår af 2023 til efterretning (bilag 1)

Problemstilling

SSP København er et tværfagligt samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. SSP København har en bestyrelse med repræsentanter fra forvaltningerne, et sekretariat samt 15 leder- og lokaludvalg, hvori bl.a. skolelærere, klubmedarbejdere, politi, socialarbejdere og medarbejdere fra kulturinstitutioner er repræsenteret. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og at nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. 

SSP København arbejder både med individ- og gruppeorienterede indsatser over for kriminelle/kriminalitetstruede unge. SSP København har også generelle indsatser som f.eks. undervisning og kampagner samt beredskab i form af lokale og bydækkende akutindsatser ved uroligheder, der involverer eller påvirker unge.

SSP-afrapporteringen for 1. halvår 2023 er vedlagt som bilag 1. Ved sagens drøftelse vil sekretariatschef Riad Tolba for SSP Sekretariatet præsentere afrapporteringen, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål. Den mundtlige status vil også omfatte den aktuelle situation.

Løsning

SSP København vurderer, at størstedelen af 1. halvår 2023 generelt har været rolig set i forhold til unge. Der var dog i juledagene 2022 samt i starten af 2023 flere knivstikkerier på Nørrebro og Bispebjerg, hvilket medførte, at der blev oprettet visitationszone på dele af Nørrebro og Nordvest fra den 29. december 2022 til den 19. januar 2023 og fra den 8. februar til den 8. marts 2023. Hændelserne bundede i en konflikt mellem to grupper med tilknytning til det kriminelle miljø. Flere af de involverede var unge under 18 år, som ses i periferien af grupper af unge over 18 år med tilhørsforhold til bandemiljøet. SSP København vurderer, at bandemiljøet i højere grad end tidligere forsøger at skabe en relation til unge under 18 år for på sigt at rekruttere dem. Der er derfor i dialogen med de unge på gadeplan, i skoler og i ungeværker et fokus på at forebygge rekruttering. De unge, hvor der er en bekymring, bliver oprettet som SSP-enkeltsager. Enkeltsagsbehandling udgør SSP Københavns kriminalpræventive individindsats og er en koordineret indsats mellem myndighederne omkring den enkelte unge.

SSP København har i 1. halvår 2023 haft fokus på de steder, hvor unge opholder sig og skaber utryghed lokalt. Disse steder er erfaringsmæssigt i parker, stationer, kulturhuse, skoler, butikscentre, biblioteker, bemandede legepladser, kældre mv. Der var i 1. halvår 2023 flere forhold om utryghedsskabende adfærd særligt på Kultur- og Fritidsforvaltningens matrikler begået af unge både under og over 18 år.

Uro begået af unge under 18 år

SSP har haft et øget fokus på situationen omkring Christiania, hvor unge under 18 år i højere grad end tidligere bliver sigtet for salg af euforiserende stoffer på stedet. På Nørrebro har der været forskellige episoder, herunder et knivstikkeri af en 17-årig ung mand. Der har ligeledes været et knivstikkeri på en 17-årig ung mand ved Hyrdevangen i Brønshøj. På en række af Kultur- og Fritidsforvaltningens matrikler, herunder bl.a. Bavnehøj-Hallen, Kildevæld Kulturcenter og Brønshøj Bibliotek, har forskellige grupper med unge under 18 år desuden haft en utryghedsskabende adfærd til gene for andre brugere af matriklerne.  

Uro begået af unge 18-24 år

Der var i 1. halvdel af 2023 en række knivstikkerier bl.a. på Nørrebro, i Indre By, Vanløse og Brønshøj. På Nørrebro var der to skudepisoder mod yngre mænd, hvor politiet ved begge episoder var massivt til stede og anmodede om hjælp fra Københavnerteamet med henblik på en tryghedsskabende indsats. Der var, ligesom med de unge under 18 år, også en række episoder på Kultur- og Fritidsforvaltningens matrikler, hvor unge mellem 18 og 24 år har haft en utryghedsskabende adfærd. Det har bl.a. drejet sig om episoder på Blågårds Bibliotek, Svanemøllehallen og fodboldbanerne ved Bavnehøj Idrætsanlæg.  

SSP-beredskab

Der har i 1. halvår 2023 været flere situationer og hændelser, hvor SSP Sekretariatet koordinerede forebyggende og tryghedsskabede indsatser.

Perioden i starten af året med knivstikkerier og visitationszonen på Nørrebro og Nordvest stressede og gav anledning til frustrationer hos mange unge. Københavns Politi samt Københavns Kommunes frontpersonale, herunder særligt Københavnerteamet, lavede en styrket forebyggende og tryghedsskabende indsats i de berørte områder.

Rasmus Paludan afholdt flere demonstrationer i 1. halvår 2023 bl.a. ved moskeen på Dorteavej og den tyrkiske ambassade. SSP Sekretariatet koordinerede efter anmodning fra Københavns Politi med øvrige relevante aktører, herunder kommunale gadeplansmedarbejdere, opsøgende teams og helhedsplaner i forhold til en forebyggende, tryghedsskabende og konfliktdæmpende indsats.

Den 17. maj 2023 fejrede 9. klasserne sidste skoledag. SSP Sekretariatet havde op til dagen planlagt og sikret en koordineret indsats mellem relevante gadeplansaktører, herunder Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere, Børne- og Ungdomsforvaltningens opsøgende medarbejdere, Københavnerteamet, Natteværterne og Københavns Politi, samt tilsendt overblik over skolernes planer for dagen. Indsatsen var koncentreret omkring byens hotspots, grønne områder og udvalgte havnebade.

SSP København udarbejdede en bydækkende beredskabsplan for sommeren 2023, som kunne aktiveres efter behov. Beredskabsplanen hjælper med at koordinere indsatser mellem Københavns Politi, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Rådhusvagten og Sikker By. Erfaringen fra tidligere år var, at større grupper af unge fra København og andre kommuner hen over sommeren forsamles i parker og pladser, Middelalderbyen, havnefronter, strandparker mv. Der har været enkelte tilfælde, hvor der i og imellem ungegrupper har været optræk til konflikter og situationer med uhensigtsmæssig adfærd. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil medio 2024 modtage orientering om SSP’s afrapportering for 2. halvår af 2023 og årsrapport for hele 2023.

Mikkel Boje

/ Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

 


Beslutning

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, kontorchef Eva Stokbro Jensen og SSP-chef Riad Nadji Tolba deltog under punktets behandling.

Til top