B-sag. Revideret beredskab til forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn og unge
Resumé
Da Barnets Lov træder i kraft 1. januar 2024, er Københavns Kommunes beredskab til forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn og unge blevet opdateret. Det reviderede beredskab er udarbejdet af Socialforvaltningen med inddragelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen. Beredskabet henvender sig til fagpersoner, som arbejder med, eller er i tæt kontakt med, byens børn og unge.Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget godkender vedlagte, reviderede beredskab om forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn og unge: ”Når du er bekymret for at et barn eller en ung er udsat for voldelige eller seksuelle overgreb”.
Problemstilling
Ifølge Barnets Lov, der træder i kraft 1. januar 2024, skal alle kommuner have et ”beredskab til forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge og til behandling af sager om sådanne overgreb”. Der eksisterer i den nuværende servicelov allerede et krav om, at alle kommuner skal have et beredskab vedrørende forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn og unge, og Københavns Kommune har også et sådant. På grund af nye paragrafhenvisninger og nye krav til sagsbehandlingen i Socialforvaltningen som følge af Barnets Lov, er der imidlertid behov for at opdatere det eksisterende beredskab.
Løsning
Socialforvaltningen har på baggrund af ikrafttrædelsen af Barnets Lov 1. januar 2024 igangsat en opdatering Københavns Kommunes beredskab til brug for forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn og unge. Det fremgår af Barnets Lov § 15, stk. 2, at beredskabet skal være udformet skriftligt, vedtaget af kommunalbestyrelsen og offentliggjort. Det reviderede beredskab er udarbejdet af Socialforvaltningen med inddragelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen. Beredskabet er vedlagt som bilag 1.
Kravet om et beredskab i Barnets Lov er en videreførelse af det nuværende krav til et beredskab vedrørende forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn og unge i serviceloven. Der er derfor ikke tale om nye, indholdsmæssige krav til beredskabet. På den baggrund er det eksisterende beredskab blevet opdateret, så alle henvisninger og sagsgange er i overensstemmelse med Barnets Lov, når den træder i kraft 1. januar 2024.
Derudover har Socialforvaltningen vurderet, at beredskabet fortsat var indholdsmæssigt relevant, men at der var behov for en faglig justering af beredskabet med henblik på at tydeliggøre, at beredskabet vedrører sager om overgreb eller mistanke om overgreb. Beredskabet er derfor blevet skærpet i forhold til, at der specifikt er tale om vejledning i sager vedrørende overgreb eller mistanke om overgreb mod børn og unge – og ikke sager om bekymring af mere generel karakter. Denne justering er foretaget for at gøre det nemmere at anvende beredskabet målrettet, så beredskabet bruges i de sager, hvor det er relevant. Der findes vejledning om mistrivsel og bekymring for børn og unge af mere generel karakter, som kan findes på kommunens hjemmeside under temaet ”Bekymret for et barn eller en ung”: https://www.kk.dk/borger/udsatte-boern-og-unge/bekymret-for-et-barn-eller-en-ung
Beredskabet er udarbejdet til brug for fagpersoner i kommunen som arbejder med børn og unge under 18 år. Det kan fx være ansatte i dag- og døgninstitutioner, på skoler, sundhedsplejen mv. Beredskabet er også tiltænkt til at kunne anvendes af fagpersoner, som ikke er ansat i kommunen, men som har tæt kontakt til byens børn og unge - fx praktiserende læger, private psykologer el.lign.
Beredskabet indeholder vejledning til handleveje i forbindelse med mistanke eller viden om fysiske, psykiske og seksuelle (herunder digitale) overgreb og forebyggelse af overgreb mod børn og unge. Vejledningen beskriver bl.a., hvornår man bør underrette Socialforvaltningen om bekymring for et barn, og hvordan der i Socialforvaltningen skal handles på en underretning om overgreb eller mistanke om overgreb. Beredskabet indeholder også vejledning i forhold til definitioner og tegn på overgreb, vejledning i forhold til inddragelse af politi og børnehus, samtale med barnet og den børnefaglige undersøgelse i sager med overgreb mod børn og unge.
I forbindelse med offentliggørelsen af det reviderede beredskab vil Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen understøtte, at viden om det opdaterede beredskab udbredes til medarbejderne. Det skal bl.a. ske gennem nyhedsbreve og information fra ledelsen mm.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Det opdaterede beredskab offentliggøres på kommunens hjemmeside i forbindelse med ikrafttrædelsen af Barnets Lov 1. januar 2024.
Mikkel Boje
/ Lise Vandahl Stidsen/ Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Beslutning
Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen.