Værestedet Clean House
Socialudvalget skal tage stilling til forslag om en mulig videreførelse af Værestedet Clean House.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager til efterretning, at bestyrelsen For The Clean House har meddelt, at de ikke har mulighed for at indgå i en aftale om at videreføre driften af Værestedet Clean House frem til udgangen af marts 2018,
- at Socialudvalget tager til efterretning, at der derfor ikke er det fornødne grundlag for at udmønte beløbet kr. 380.000, og
- at Socialforvaltningen, såfremt en fornyet samlet vurdering af tilbuddene til målgruppen af tidligere stofmisbrugere viser et behov herfor, udarbejder et budgetnotat herom, der kan indgå i forhandlingerne om overførelsessagen og om Budget 2019.
Problemstilling
Socialforvaltningen vedtog den 29. november 2017 følgende medlemsforslag (Stillet af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti), hvori det blev foreslået,
a) at Socialudvalget pålægger Socialforvaltningen at undersøge mulighederne for at videreføre Værestedet Clean House på Dortheavej ca. 4 måneder i 2018 frem til tidspunktet for Borgerrepræsentationens behandling af overførelsessagen,
b) at Socialudvalget pålægger Socialforvaltningen indenfor forvaltningens rammer for 2018 at foreslå finansiering heraf med kr. 380.000, og
c) at Socialudvalget pålægger Socialforvaltningen at udarbejde en holdbar løsning for videreførelse af værestedsaktiviteterne, der kan indgå i forhandlingerne om overførelsessagen og om Budget 2019.
I motivationen for forslaget var anført følgende:
”Med satspuljepartiernes beslutning om at fratage Københavns Kommune sit særtilskud bortfaldt det økonomiske grundlag for at videreføre aktiviteterne i The Clean House. Derfor er hele samarbejdsaftalen med bestyrelsen for The Clean House opsagt med udgangen af 2017. Hovedparten af aktiviteterne i The Clean House har været stofmisbrugere i Kriminalforsorgens regi, der fik ophold i The Clean House som led i afsoning af straffe.
Værestedet har dog over tid udviklet sig til at være et tilbud til personer, der efter endt stofmisbrugsbehandling i Socialforvaltningens egne tilbud har haft behov for efterbehandling. Denne gruppe har benyttet værestedet som et nyt socialt fællesskab og som grundlag for en tilværelse uden stoffer. Derfor er der fortsat behov for værestedet. Medlemsforslaget kan sikre, at værestedet fortsat vil bestå som et tilbud til københavnere, der har afsluttet stofmisbrugsbehandling.
Parterne bag medlemsforslaget er enige om, at en videreførelse af de nuværende aktiviteter i en 4 måneders periode forudsætter, at det er muligt at indgå aftale herom med bestyrelsen for The Clean House. En holdbar løsning ud over de 4 måneder forudsætter en organisatorisk overbygning, der kan sikre den faglige og økonomiske drift af aktiviteterne. Værestedet har kun haft en lønnet medarbejder ud over de frivillige, der rekrutteres fra kredsen af brugere. Det betyder, at der bl.a. ikke er mulighed for at finde en afløser i tilfælde af sygdom hos medarbejderen. Det skal således indgå i Socialforvaltningens vurdering af mulighederne og udarbejdelse af forslaget, om organiseringen omkring The Clean Houses værested er eller kan blive solid nok til, at en videreførelse er mulig”.
Løsning
Vedrørende indstillingens 1. og 2. at-punkt:
Socialforvaltningen har lagt følgende kriterier til grund for undersøgelsen af mulighederne for at videreføre Værestedet Clean House på Dortheavej i ca. 4 måneder i 2018:
- at bestyrelsen for The Clean House ønsker at påtage sig opgaven,
- at den eneste ansatte medarbejder i værestedet ønsker at være en del af aftalen,
- at de nuværende lokaler er til rådighed for værestedet i aftaleperioden,
- at alle udgifter til personale, lokaleleje, el, varme og alle øvrige udgifter ved driften af værestedet kan afholdes inden for et budget for de første 4 måneder af 2018 på kr. 380.000.
Medarbejderen i værestedet har erklæret sig positiv overfor at deltage i en videreførelse af værestedet.
Bestyrelsen for The Clean House har den 5. december 2017 meddelt, at det ikke er muligt at videreføre værestedets lejemål, samt at bestyrelsen derfor ikke kan påtage sig driften af værestedet ud over 2017, jf. bilag 1. Hermed er grundlaget for at videreføre Værestedet Clean House i sin nuværende form ikke længere til stede.
Spørgsmålet kan så være, om de hidtidige aktiviteter kan videreføres i andet regi, f.eks. som led i en virksomhedsoverdragelse. Sydhavnskompagniet har fx udtrykt interesse for at indgå i en løsning.
Hvis nogen påtager sig denne opgave med en tidshorisont på i første omgang 4 måneder, kan det have forskellige udfordringer og konsekvenser. Det kan blive en udfordring at indgå en aftale om et nyt lejemål for så kort en periode. Hertil kommer, at en ny driftsherre bør være opmærksom på, om man kommer til at påtage sig forpligtelser, der hidrører fra tiden forud for overdragelsen. Der kan for eksempel være ansættelsesmæssige konsekvenser ift. den lønnede medarbejder, f.eks. i relation til opsigelsesvarsler mv., som en ny driftsherre vil være forpligtet af. Endelig skal man have for øje, hvordan det vil påvirke værestedet, at der ikke er sikkerhed for finansiering ud over udgangen af april 2018, og at der kan være usikkerhed om, hvorledes brugergruppen vil reagere ved en eventuel flytning af værestedet til en anden del af byen.
Udkastet til budget for 4 måneder fra værestedets medarbejder, der var lagt til grund for medlemsforslaget, tog udgangspunkt i, at lokalerne stadig ville være til rådighed. Beløbet inkluderer således ikke flytte- og etableringsomkostninger.
Socialforvaltningen kan på grund af disse usikkerhedsmomenter ikke anbefale denne fremgangsmåde, og kan derfor heller ikke anbefale at udmønte beløbet kr. 380.000 hertil.
Vedrørende indstillingens 3. at-punkt:
I og med at der ikke længere er grundlag for en umiddelbar videreførelse af Værestedet Clean House, anbefaler Socialforvaltningen, at behovet for tilbud til gruppen af tidligere stofmisbrugere vurderes i forhold til en samlet vurdering af tilbuddene til målgruppen. Såfremt Socialudvalget har et ønske om en fornyet behovsvurdering, og hvis resultatet heraf viser et behov for den type pladser, udarbejder Socialforvaltningen et budgetnotat herom, der kan indgå i forhandlingerne om overførelsessagen og om Budget 2019.
Økonomi
Forslaget har ikke økonomiske konsekvenser
Videre proces
Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen 3. at-punkt, og en fornyet behovsvurdering viser et behov for et nyt tilsvarende tilbud til tidligere stofmisbrugere, udarbejder Socialforvaltningen et budgetnotat herom, der kan indgå i forhandlingerne om overførelsessagen og om Budget 2019.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro og specialkonsulent Tune Møller deltog under punktets behandling.
Der blev stillet følgende ændringsforslag til erstatning for indstillingens 2. og 3. at-punkt:
”at 2. og 3. at-punkt erstattes af følgende:
2. at Socialudvalget bemyndiger Socialforvaltningen at gå i dialog med SydhavnsCompagniet om deres løsningsforslag og indgå aftale med SydhavnsCompagniets om vilkårene for driften af værestedet i 4 måneder under forudsætning af SydhavnsCompagniets godkendelse af de forudsætninger, der fremgår af vedhæftede bilag 1, der blev udleveret under mødet.
3. at bevillingen på kr. 380.000, der evt. udmøntes til SydhavnsCompagniet, finansieres af de ikke disponerede midler fra provenuet fra de tværgående effektiviseringer. ”
Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning og indstillingens 2. og 3. at-punkt blev erstattet af de nye 2. og 3. at-punkt.