B-sag. Sammen om Byen og de fem fælleskommunale principper for dialog med københavnerne
Socialudvalget orienteres om status på Socialforvaltningens arbejde med de fælleskommunale principper for københavnerdialog under ’Sammen om Byen’.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager forvaltningens implementering af de fem principper for øget dialog med københavnerne ’Sammen om Byen’ til efterretning.
Problemstilling
Borgerrepræsentation vedtog den 28. januar 2016 fem principper, der skal styrke Københavns Kommunes dialog og samarbejde med københavnerne om byens udvikling. De fem principper fremgår nedenfor og er uddybet i bilag 1.
- Dialog er en kerneopgave: Vi er i dialog med københavnerne om vores kerneopgaver
- Tidlig dialog: Vi går tidligt i dialog med københavnerne for at skabe bedre løsninger
- Tydelig dialog: Vi er i tydelig dialog med københavnerne – vi svarer og informerer løbende
- Engagerende dialog: Vi skaber mulighed for at københavnerne kan engagere sig i Københavns udvikling
- Mangfoldig dialog: Vi udvikler København med øje for københavnernes mangfoldighed.
Socialforvaltningen fremlægger som følge heraf, hvorledes der i Socialforvaltningen arbejdes med principperne.
Løsning
Socialforvaltningen arbejder målrettet med inddragelse og dialog med københavnerne. Socialforvaltningens opgaveportefølje rummer mange forskellige målgrupper og opgaver, hvilket kræver forskellige dialogformer for at inddrage københavnerne på en relevant måde. Forvaltningen har blandt andet fokus på engagerende dialog, hvor borgere høres og inddrages i samspillet med forvaltningen om en bedre og mere effektiv opgaveløsning. Københavnerne skal selv være med til at definere udfordringer og løsninger. Det er afgørende for Socialforvaltningen, at københavnerne har oplevelsen af godt samarbejde med forvaltningen, at de bliver mødt med tillid, at der bliver lyttet til dem, og at de bliver taget alvorligt.
Nedenfor er beskrevet eksempler på, hvor forvaltningen siden starten af 2016 har arbejdet med principperne for københavnerdialog. Eksemplerne er ikke udtømmende, men illustrerer den mangfoldighed, der er i dialogen mellem Socialforvaltningen og københavnerne.
Faste råd, nævn og fora
Socialforvaltningen anvender en række råd, nævn og fora for at skabe tidlig, engagerende og mangfoldig dialog med københavnerne. På socialudvalgets møde d. 1. november blev der givet en oversigt over råd, paneler, nævn og brugerorganiseringer i Socialforvaltningen.
- Ungepanelet består af mellem 15 og 25 unge, der alle har eller tidligere har haft kontakt til Socialforvaltningen enten via rådgivning, forebyggende indsatser eller døgntilbud. Ungepanelet er nedsat for at rådgive og vejlede politikere og forvaltning om kommende udvikling og nuværende praksis. De unge tager temaer op på eget initiativ, som de diskuterer på ét af de 4-6 årlige møder i panelet. Her udvikler de unge i panelet fælles holdninger og budskaber, som de formidler videre til politisk eller praktisk niveau.
- Rådet for Frivilligt Socialt arbejde (Frivilligrådet) er et talerør og en formel indgang til medindflydelse på de kommunale indsatser på socialområdet, som indebærer samarbejde med civilsamfund, NGO’er og frivillige foreninger. Forvaltningen kan deslige høre Rådet for Frivilligt Socialt arbejde om initiativer, der direkte sigter mod mere frivillighed og samarbejde mellem frivillige foreninger og kommunale instanser på det sociale område. Rådets medlemmer repræsenterer organisationer eller foreninger, der er lokalt forankret i København.
Dialogbaserede udviklingsprocesser
Socialforvaltningen har haft fokus på borgerinddragelse i forvaltningens udviklingsprocesser. Siden januar 2016 har det særligt fundet sted i nedenstående udviklingsprocesser:
- Københavns Kommunes kommende nye handicappolitik er blevet til i et engagerende og dialogbaseret miljø, hvor en lang række interessenter er blevet budt indenfor tidligt i processen. Borgere med handicap, pårørende, politikere og medarbejdere fra de forskellige forvaltninger i Københavns Kommune er blevet inviteret og involveret i udarbejdelsen af den kommende nye politik blandt andet igennem en række workshops.
- I Socialforvaltningens omstilling af socialpsykiatrien inviterede forvaltningen til en heldagskonference for alle interesserede til dialog om den faglige grundfortælling, som omstillingen skal stå på skuldrene af.
Involvering i det daglige arbejde
Forvaltningen arbejder med metodeudvikling i forhold til at øge brugernes inddragelse og påvirkning af indsatserne eksempelvis ved øget fokus på Recovery, brugen af dialog og evalueringsredskabet FIT, der sikre maksimal borgerinvolvering, samt Peer to peer-metoden. Forvaltningen arbejder endvidere regelmæssigt med brugertilfredshedsmålinger som eksempelvis projekt ’Vis Mig Din Stemme’ for borgere med funktionsnedsættelse.
Sammen om byen på tværs af forvaltningerne
Endelig udvikles og understøttes arbejdet med borgerdialog igennem et samarbejde på tværs af forvaltningerne i Københavns Kommune. Videndelingssitet ’Sammen om Byen’ er oprettet på KK intranettet, som et sted, hvor medarbejdere i alle kommunens forvaltninger kan finde inspiration i form af cases og metoder og opsøge sparring.
Den årlige ’Sammen om Byen’ kampagne blev afviklet i uge 43 for at skabe synlighed i bybilledet omkring indflydelsesmuligheder. Der i den forbindelse blevet oprettet en hjemmeside, hvor københavnerne kan blive orienteret om og kontakte kommunen direkte, når de ønsker at engagere sig.
Socialforvaltningen har sammen med de øvrige forvaltninger arrangeret en konference om københavnerdialog. Konferencen blev afholdt 1. november 2017 og var en intern konference for medarbejdere i Københavns Kommune. Konferencen rummede dialog, debat, erfarings- og idéudveksling om, hvordan vi i kommunen kan styrke dialogen med københavnerne.
Økonomi
Indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Udvalget vil i efteråret 2018 modtage den næste status på forvaltningens arbejde med principperne for øget dialog med københavnerne.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen