Mødedato: 13.11.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering for SSP Københavns kriminalpræventive arbejde for 2. halvår 2023 og hele 2023

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres med denne sag om SSP Sekretariatets afrapportering om urolige områder i København for 2. halvår af 2023 samt årsrapport for hele 2023. SSP København vurderer, at 2023 generelt var rolig, når man ser på hele SSP’s indsatsområde. Der har dog været nogle alvorlige hændelser, særligt i oktober, hvor der var en række episoder med vold og knivstikkerier. I august blev der skudt på Pusher Street på Christiania, hvilket havde baggrund i en konflikt mellem kriminelle grupperinger. SSP København og medarbejdere fra Københavns Kommune og Københavns Politi har i sådanne situationer haft fokus på at levere en tryghedsskabende og forebyggende indsats ved bl.a. øget tilstedeværelse og skole- og klubbesøg.

Socialforvaltningen indstiller desuden, at der fremadrettet ændres praksis vedrørende orienteringer til Socialudvalget om SSP Københavns arbejde og situationen i København. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at udvalget fremover orienteres om SSP Københavns arbejde og situationen i København på en mindre ressourcekrævende måde, jf. afsnittet ”Fremadrettede orienteringer om SSP Københavns arbejde”
  2. at Socialudvalget tager SSP Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 2. halvår af 2023 samt årsrapport for hele 2023 til efterretning (bilag 1)

Problemstilling

SSP København er et tværfagligt samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. SSP København har en bestyrelse med repræsentanter fra forvaltningerne, et sekretariat samt 15 leder- og lokaludvalg, hvori bl.a. skolelærere, klubmedarbejdere, politi, socialarbejdere og medarbejdere fra kulturinstitutioner er repræsenteret. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og at nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP København arbejder både med individ- og gruppeorienterede indsatser over for kriminelle/kriminalitetstruede unge. SSP København har også generelle indsatser som f.eks. undervisning og kampagner samt beredskab, som er lokale og bydækkende akutindsatser ved uroligheder, der involverer eller påvirker unge.

SSP-afrapporteringen for 2. halvår 2023 samt årsrapport for hele 2023 er vedlagt som bilag 1. Ved sagens drøftelse vil sekretariatschef Riad Tolba for SSP-sekretariatet præsentere afrapporteringen, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål. Den mundtlige status vil også omfatte den aktuelle situation.

Socialforvaltningen indstiller desuden, at der fremadrettet ændres praksis vedrørende orienteringer til Socialudvalget om SSP Københavns arbejde og situationen i København.

Løsning

Fremadrettede orienteringer om SSP Københavns arbejde

Socialudvalget besluttede på udvalgsmødet den 5. december 2012, at Socialudvalget fremover halvårlig skulle modtage en sag vedrørende SSP Københavns afrapportering om urolige områder og situationen i København. Socialforvaltningen foreslår, at dette ændres, og at Socialudvalget fremadrettet orienteres om SSP Københavns arbejde og situationen i byen således:

  • Socialudvalget modtager fremadrettet ikke længere en efterretningssag hvert halvår om SSP Sekretariatets afrapportering om urolige områder i København
  • Socialudvalget vil i stedet én gang årligt modtage en skriftlig status på SSP Københavns arbejde i en fredagsmail
  • Socialudvalget vil fortsat modtage en mundtlig status på den aktuelle situation i København to gange årligt fra SSP Københavns sekretariatschef. Det vil ske under det faste punkt ”Meddelelser”.
  • Herudover vil Socialudvalget blive orienteret under punktet ”Meddelelser” eller i fredagsmails ved særlige hændelser eller lignende.

Socialforvaltningen foreslår ovenstående justeringer, fordi afrapporteringerne med den nuværende proces forelægges Socialudvalget sent i forhold til den periode, som afrapporteringerne vedrører. Dette ses også i nærværende sag, der omhandler afrapportering for 2023 og episoder, der er mere end et år gamle. Forvaltningen har erfaret, at Socialudvalget finder den aktuelle situation mest interessant, hvorfor ændringen foreslås for at kunne forelægge mere opdaterede beskrivelser af situationen i København.  

Derudover bruger SSP Sekretariatet og forvaltningen en del administrative ressourcer på at gøre den nuværende afrapportering klar til behandling på politisk niveau. En godkendelse af ovenstående justeringer vil dermed mindske det administrative arbejde relateret til orienteringerne om SSP Københavns arbejde og situationen i byen.

SSP-afrapportering for 2. halvår 2023 og hele 2023

Først gennemgås afrapporteringen for 2. halvår 2023, og derefter gennemgås afrapporteringens tendenser for hele 2023.

Afrapportering for 2. halvår 2023

Uro begået af unge under 18 år

Der var flere episoder, hvor unge under 18 år har haft uhensigtsmæssige ophold på forskellige af Kultur- og Fritidsforvaltningens matrikler. Det har bl.a. drejet sig om ulovlig indtrængen, hashrygning og formodning af salg ved Idrætshuset, unge med utryghedsskabende adfærd i Hafnia-hallen og Grøndals Multicenter og hærværk mod Bavnehøj Idrætsanlæg. Der har været tilfælde med afskydning af fyrværkeri mod personer og køretøjer på Nørrebro og på Bispebjerg. Ifølge politiet blev unge i alderen 13-17 år i 2. halvår af 2023 set sammen med en bandegruppering fra Blågårds Plads. I Valby blev Butikscentret Spinderiet udsat for mange butikstyverier begået af udskolingselever fra en nærliggende skole.

Uro begået af unge 18-24 år

Der var flere episoder, hvor unge mellem 18 og 24 år har haft uhensigtsmæssige ophold på forskellige af Kultur- og Fritidsforvaltningens matrikler. Der har bl.a. været episoder, hvor unge i aldersgruppen 18-25 år skabte uro og udviste utryghedsskabende adfærd ved indgangen til Emdruphallen. Personale og brugere af Energicenter Voldparken oplevede gentagne forstyrrelser og chikanerende adfærd udøvet af grupper med unge over 18 år bl.a. i form af hashrygning, truende adfærd over for personalet og manglende efterlevelse af personalets ønske om at forlade stedet. I august 2023 var der en skudepisode ved Lønstrupvej i Vanløse, hvor en 18-årig er sigtet i sagen. På Amager har der været flere episoder med knivstikkerier.

SSP-beredskab

SSP har en beredskabsfunktion, der igangsættes ved uroligheder, der vedrører unge, og som består af lokale og bydækkende akutindsatser.

Den årlige puttefest i Dyrehaven arrangeret for og af gymnasieelever blev afholdt fredag den 11. august 2023. SSP Sekretariatet koordinerede i den forbindelse en indsats, hvor Københavnerteamet, gadeplansmedarbejdere i øvrigt, Natteværterne, Københavns Politi m.fl. var involveret i indsatsen i forhold til unge fra København. De unge gav udtryk for stor glæde ved forebyggernes tilstedeværelse. Aftenen sluttede med flere alvorlige hændelser, herunder et knivstikkeri.

Den 26. august 2023 blev der skudt i Pusher Street på Christiania, hvor en blev dræbt og fire såret. Hændelsen havde baggrund i en igangværende konflikt mellem kriminelle grupperinger. Københavns Politi oprettede efterfølgende to visitationszoner, som efter flere forlængelser blev ophævet den 20. november 2023. SSP Sekretariatet konstaterede, at flere samarbejdspartnere oplevede en trykket stemning i nogle dele af byen. SSP Sekretariatet sendte råd og vejledning til skoler, klubber, helhedsplaner mv. i de berørte områder.

Grundet krigen i Gaza har der, næsten på daglig basis, været demonstrationer i København i 2. halvår 2023. Især i weekenden ultimo oktober var der større forsamlinger. SSP Sekretariatet oprettede i den forbindelse et kontaktforum med relevante samarbejdspartnere, herunder Københavnerteamet, Natteværter, Den Sociale Døgnvagt m.fl., hvor man kunne holde hinanden opdateret.

I oktober 2023 var der flere voldsomme hændelser med enkeltpersoner i København. Der var bl.a. episoder, hvor en 21-årig mand blev udsat for vold med døden til følge, en episode hvor en 21-årig, bosiddende uden for Københavns Kommune, blev knivstukket på Mårumvej, en episode hvor en 17-årig dreng blev stukket med kniv ved Nørrebro Station og en episode hvor en 18-årig mand blev stukket med kniv ved Lergravsparken.

I forbindelse med nytåret var der flere tilfælde af unge, der skød med fyrværkeri efter køretøjer og andre. Der var i den efterfølgende periode stor fokus på dette fra politi, Københavnerteamet og Børne- og Ungdomsforvaltningens opsøgende teams.

Afrapportering for hele 2023

SSP København vurderer, at 2023 generelt var rolig, når man ser på hele SSP’s indsatsområde. SSP København har haft særlig fokus på 1) unges uhensigtsmæssige ophold, 2) utryghedsskabende ungegrupper, 3) kriminelle grupperingers påvirkning på børn og unge og 4) tendenserne blandt unge.

Der har i perioden været unge, som har taget uhensigtsmæssige ophold og været utryghedsskabende i det offentlige rum. Disse steder var, afhængig af årstiden, parker, stationer, skoler, butikscentre, biblioteker, idrætshaller og kældre i bebyggelser.

SSP København har et kontinuerligt fokus på utryghedsskabende ungegrupper. SSP-lokaludvalgene screener løbende grupperne, som ofte er dynamiske og varierer i antal og alder. På baggrund af screeningen iværksættes indsatser på individ- og gruppeniveau fx brobygning til ungeværker eller foreningsliv, fritidsjob mv.

SSP-samarbejdet i København har fortsat opmærksomhed på de kriminelle grupperingers påvirkning på børn og unge. Det opleves, at grupperingerne i større omfang end tidligere rækker ud til under 18-årige. Der bliver oprettet SSP-enkeltsager på de unge, hvor der er en bekymring, fx fordi de ses i periferien af registrerede bandemedlemmer eller giver udtryk for fascination af bander.

SSP København nævner fem tendenser blandt unge i 2023: 1. Røgfrie nikotinprodukter, 2. rusmidler, 3. butikstyverier, 4. digital adfærd og 5. adfærd generelt. I forhold til 1. røgfrie nikotinprodukter bemærker SSP København, at det fylder i SSP-lokaludvalgene, og at man er opmærksom på udviklingen. I forhold til brugen af 2. rusmidler har SSP København et kontinuerligt fokus på problematikken og er bl.a. repræsenteret i en tværfaglig gruppe bestående af bl.a. Giftlinjen, U-turn, Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab. I forhold til 3. butikstyverier ses der en stor stigning på landsplan og i København. I 2024 har flere SSP-lokaludvalg butikstyveri som et indsatsområde, hvor blandt andet årsager til butikstyveri skal undersøges nærmere. I forhold til 4. digital adfærd beskrev Det Kriminalpræventive Råds undersøgelse om arbejdet med digitale krænkelser i grundskolen (marts 2023), at 72 pct. af landets grundskoler har haft sager med digital mobning blandt eleverne, og 36 pct. af skolerne har haft sager med ulovlig billeddeling indenfor det seneste år. For at adressere denne udfordring præsenterede SSP Sekretariatet i foråret 2024 en digital handlevejledning rettet mod skoler og fritidscentre. I forhold til 5. adfærd generelt bemærker SSP København, at SSP-repræsentanter har en stigende bekymring over unges adfærdsmønstre, herunder hyppig anvendelse af nedladende sprogbrug og manglende respekt for autoriteter.

Udviklingen i antallet af afhøringer, SSP-enkeltsager og sigtelser:
Antallet af afhøringer af unge, afhørt som sigtet eller med sigtedes rettigheder i den sociale døgnvagt er fra første halvår 2022 til andet halvår 2023 faldet fra 585 unge til 493 unge. Dette svarer til 1.5 pct. af unge i aldersgruppen 12-17 år i København.

Antallet af SSP-enkeltsager fordelt på niveau 1-4 er steget fra 1.712 sager i 2021 til 1.964 sager i 2023. Stigningen i perioden skyldes primært en stigning i antallet af niveau 1 sager, som vedrører de sager, hvor der er en tidlig bekymring for kriminalitet.

I 1. halvår af 2023 var der i alt 1.672 sigtelser af personer under 18 år i Københavns Politikreds, hvilket er det samme niveau som i 1. halvår af 2021. De 10 pct. af de sigtede unge under 18 år (83 enkeltpersoner), der blev sigtet flest gange i 1. halvår af 2023, stod for 40% (668 sigtelser) af det samlede antal sigtelser i 1. halvår 2023. Denne procentdel var 45% i den samme perioder i 2021.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Administrative konsekvenser

Godkendes den fremadrettet proces for orienteringer om SSP Københavns arbejde, vil Socialforvaltningen bruge færre administrative ressourcer, da der ikke vil skulle udarbejdes to årlige indstillinger til efterretningssagerne. Dertil vil SSP Sekretariatet fremover bruge færre administrative ressourcer på at udarbejde afrapporteringen, da der i dag bruges mere tid på at udarbejde den, fordi afrapporteringen forelægges politisk.

Politisk handlerum

Hvis Socialudvalget ikke godkender den nye proces for orientering om SSP Københavns arbejde, vil udvalget fortsætte med at modtage to efterretningssager om året, som relaterer sig til SSP Københavns afrapporteringer vedrørende urolige områder i København.

Videre proces

Socialudvalget vil, såfremt indstillingen godkendes, første gang modtage skriftlig orientering om SSP Københavns arbejde i fredagsmail i første halvdel af 2025. SSP Københavns sekretariatschef vil derudover give en mundtlig orientering på et møde i Socialudvalget i første halvdel af 2025.

 

Mikkel Boje                      

              / Sven Bjerre og Eva Stokbro Jensen

 


Beslutning

1. at-punkt blev godkendt med en bemærkning om, at Socialudvalget ønsker fremadrettede orienteringer fra SSP-København i form af B-sager.

2. at-punkt blev taget til efterretning.

SSP Sekretariatschef Riad Tolba og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top