Mødedato: 13.11.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Socialforvaltningens bidrag til årlig status på handleplan mod racisme

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget får hermed den årlige status på Københavns Kommunes Handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.Det fremgår afhandleplanen, at kommunens fagudvalg årligt behandler en status for racismehandleplanen på eget ressortområde, hvorefter en samlet status vil blive forelagt for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgetog efterfølgende for Borgerrepræsentationen. Socialforvaltningen har ikke iværksat initiativer, der udspringer af handleplanen, da forvaltningens målgruppe inkluderer alle på tværs af minoritetsbaggrund, race samt religion og tro.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens status  Københavns Kommunes Handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.

Problemstilling

En status for Handleplanen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser vil årligt blive behandlet i kommunens fagudvalg og efterfølgende blive forelagt samlet for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og for Borgerrepræsentationen. Der kan være tale om eksisterende initiativer af relevans for handleplanen eller forslag til nye initiativer, som kan prioriteres i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger. 

Behovet for handleplanen udspringer af udfordringer med religiøst motiverede hadforbrydelser mod muslimer og jøder, som dokumenteret i Rigspolitiets årsrapport om hadforbrydelser i 2020. Samtidig viser en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, at minoriteter i Danmark har været særligt udsat for racisme under covid-19-epidemien, hvilket forstærker behovet for at bekæmpe racisme og sikre lige muligheder for alle.

Løsning

Der er ikke i Socialforvaltningen igangsat initiativer, der har direkte ophæng til handleplanen. Dog fremgår det af Socialforvaltningens bidrag til handleplanen, at Socialforvaltningen generelt arbejder for at fremme inklusion blandt socialt udsatte børn, unge og voksne samt borgere med handicap i Københavns Kommune. Socialforvaltningens arbejde omfatter borgere, uanset inuit- og etnisk minoritetsbaggrund, race samt religion og tro. Forvaltningen stræber overordnet set efter at sikre, at mennesker med handicap samt mennesker i udsatte positioner har mulighed for at deltage i samfundet på lige fod med andre med udgangspunkt i borgernes ønsker og behov (bilag 1).

Foruden handleplanen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser, har Københavns Kommune på tværs af forvaltningerne en integrations- og medborgerskabspolitik. Nedenfor fremhæves konkrete eksempler aktuelle indsatser i Socialforvaltningen, som kan modvirke racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser, både på tværs og internt i etniske grupper. 

Grønlændere i udsatte positioner
Socialforvaltningen har ikke en specialiseret indsats målrettet udsatte grønlændere, men har kontakt til denne gruppe gennem indsatser for socialt udsatte borgere.

Siden Socialudvalgets studietur til Nuuk i 2022, har udvalget sat fokus på, hvordan Socialforvaltningen kan tilrettelægge en bedre indsats for grønlændere i udsatte positioner. Udvalget har derfor siden da årligt modtaget status på området samt drøftet forslag til indsatser for socialt udsatte grønlændere i København. Udvalget vil blive præsenteret for en ny sag i 2025.

Der blev, med vedtagelsen af budget 2024, afsat midler til et fireårigt projekt til fremskudt sagsbehandling på civilsamfundstilbud for målgruppen mhp. at komme i kontakt med borgere fra målgruppen i velkendte rammer, som man i dag ikke når ud til samt hjælpe med en hurtigere afklaring på eventuel støtte til borgeren.

Herudover støtter forvaltningen en række forskellige civilsamfundsindsatser for målgruppen gennem den årlige uddeling af midler til frivilligt socialt arbejde gennem § 18-puljen med henblik på inklusion af målgruppen. Eksempelvis modtog Kalaallit Illuutaat Det Grønlandske Hus i fordelingen af midler til 2025, bevillinger til en individuel mentorordning, som skal styrke socialt udsatte grønlænderes mestringsevner og robusthed samt midler til en besøgstjeneste, der skal modvirke social eksklusion og ensomhed ved at fremme fastholdelse af grønlandsk kultur og identitet. Derudover modtager en række andre foreninger midler til indsatser for målgruppen, herunder Foreningen grønlandske børn NUAN København, Foreningen SKURET, Reden København, SydhavnsCompagniet og Kirkens Korshær.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fik i 2024 midler til at oprette en vidensgruppe, der har haft til formål at udvikle anbefalinger til initiativer målrettet grønlændere, hvor en repræsentant fra Socialforvaltningen har siddet med i gruppen. Vidensgruppen deltog i august på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets for at præsentere gruppens input til det videre arbejde. 

Kulturformidler
I Borgercenter Børn og Unge er der i udvalgte bydele ansat kulturformidlere, der fungerer som konfliktmæglere i sager, hvor der er mistanke om negativ social kontrol. Formålet er at forebygge unødvendige misforståelser mellem borgere med anden etnisk baggrund end dansk og kommunens medarbejdere. Der er ansat to kulturformidlere fuld tid.

Forældrekompetenceundersøgelse
Som nævnt i Socialforvaltningens bidrag til handleplanen, udfører Socialforvaltningen forældrekompetenceundersøgelser med respekt for deltagernes baggrund og prioriterer hensynet til barnet. Disse undersøgelser iværksættes kun ved alvorlig bekymring for et barn og omfatter observation, interviews og indhentning af oplysninger fra relevante kilder. Hvis forældrene ikke har dansk som modersmål, stiller forvaltningen tolke til rådighed, og der vil efter ønske blive inddraget en psykolog med kendskab til forældrenes kultur. Ved psykologisk testning anvendes tests, der er valideret for forskellige etniske grupper, og de relevante sproglige og kulturelle forhold indgår i vurderingen.

Regeringen afsatte i 2023 midler til at oversætte og tilpasse psykologiske tests til grønlandsk kultur. Socialforvaltningen afventer fortsat Social- og Boligstyrelsens arbejde med dette. Social- og Boligstyrelsen udgav i januar 2024 tre foldere til forældre med grønlandsk baggrund, skrevet på grønlandsk og dansk, for at informere dem om det danske sociale system og deres rettigheder.

Socialforvaltningen følger Socialstyrelsens retningslinjer for forældrekompetenceundersøgelser (2021).

Etnisk konsulentteam
Som nævnt i Socialforvaltningens bidrag til handleplanen, kan alle fagpersoner i Københavns Kommune modtage sparring, konfliktmægling, rådgivning, undervisning og risikovurdering i sager om æresrelaterede konflikter med børn og unge både under og over 18 år hos Etnisk Konsulentteam i Socialforvaltningen. Teamet er kommunens ekspert- og akutberedskab i æresrelaterede konflikter og håndterer diskriminationssager inden for etniske grupper. Teamet er VISO-leverandør og bruges også af andre kommuner. 

I 2023 oplevede Etnisk Konsulentteamet en markant stigning i antallet af henvendelser og personsager med 4.545 henvendelser omhandlende i alt 592 personer, heraf 270 borgere i Københavns Kommune. Henvendelsesårsagen har oftest været om social kontrol samt psykisk og fysisk vold. En del af forklaringen på den stigende udvikling kan være, at der er større opmærksomhed på disse problemer både hos politiet, lærere, socialrådgivere og borgerne selv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Status udarbejdes på de enkelte udvalgs egne ressortområder, hvorefter en samlet status vil blive forelagt for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og efterfølgende for Borgerrepræsentationen.

 

Mikkel Boje

/ Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. 
Til top