Samling af ejendomsdrift i Københavns Kommune
Indstilling til Socialudvalget om høringssvar til forslag om etablering af en fælles enhed for ejendomsdrift i Københavns Kommune. Økonomiudvalget har sendt forslaget i høring i Socialudvalget. Forslaget har været i høring i Socialforvaltningen.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
- At Socialudvalget godkender indstillingen som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget,
- At Socialforvaltningens centrale kontorer, myndighedscentre og kontorer for centerfællesskabernes stabe indgår i fase 1 som foreslået,
- At Socialforvaltningens tilbud med dagåbent indgår i fase 1 som foreslået,
- At Socialudvalget indstiller til Økonomiudvalget, at beslutningen om overførsel af Socialforvaltningens døgntilbud og institutioner med døgnbemanding først indgår i fase 3
- At Socialudvalget indstiller til Økonomiudvalget, at Socialforvaltningens medarbejdere overgår med deres faktiske overhead på 15.240 kr.
Problemstilling
Københavns Ejendomme foreslår, at der etableres en fælles enhed for ejendomsdrift i kommunen. Enheden skal organisatorisk forankres i Københavns Ejendomme og finansieringen skal ske via overførsel af fagforvaltningernes budgetter til ejendomsdrift. Forslaget er et effektiviseringsforslag som skal sikre en samlet effektiviseringsgevinst for kommunen svarende til 30 mio. kr. i årlige driftsbesparelser ved fuld indfasning.
Forslaget indebærer, at styringen af ejendomsdriften fremover vil foregå centralt i ejendomsdriftenheder, der dækker alle tilbud og institutioner i et geografisk område. I dag er ansvaret og styringen af ejendomsdriften forankret lokalt i centre og på tilbud.
Økonomiudvalget besluttede den 10. juni at sende forslaget i høring i fagudvalgene og i det centrale samarbejdsorgan før der træffes en endelig beslutning på Økonomiudvalgsmødet den 26. august 2014. Høringsmaterialet er vedlagt som bilag.
Beslutningen omhandler forslagets fase 1, som omfatter rengøring, indvendigt vedligehold, terræn, kantine og sikring. Fase 1 gælder alle kommunale tilbud i og uden for København, samt selvejende tilbud i kommunale lejemål. Fase 1 træder i kraft den 1. januar 2016. Der skal ikke træffes beslutning om fase 2 og 3 nu. De vil eventuelt indgå som selvstændige beslutningsoplæg til behandling ved senere budgetforhandlinger.
Løsning
Socialforvaltningen er enig i, at der er mulighed for at opnå et besparelsespotentiale ved effektiviseringer i ejendomsdriften. Men det er samtidig Socialforvaltningens vurdering at en sådan effektivisering samtidig bør have et stort fokus på at medtænke væsentlige faglige hensyn for at sikre mest mulig tryghed for og støtte til borgerne, dvs at effektiviseringen ikke kommer til at gå ud over kernedriften og kvaliteten for brugerne.
Resultatet af høringen i Socialforvaltningen er vedlagt som bilag til indstillingen sammen med kopi af de indsendte høringssvar.
Samtidig vurderer Socialforvaltningen, at dagåbne tilbud også kan overgå i fase 1, da ejendomsindsatsen her er mindre integreret i brugernes hverdag.
På døgntilbuddene viser den interne høring, at der en massiv bekymring for at lade ejendomsdriften indgå i en samlet løsning på nuværende tidspunkt. Socialforvaltningen vurderer, at når det gælder døgnåbne tilbud er det særligt sårbart at flytte ejendomsdriften til en central enhed og at dette vil skulle forberedes meget grundigt.
Socialforvaltningen anbefaler, derfor at døgntilbuddene venter med at overgå til en fælles enhed, til der er gennemført en god proces, der sikrer de rigtige løsninger fra starten. Processen skal endvidere sikre den fornødne tryghed for de lokale tilbud og brugerne.
Socialforvaltningen foreslår derfor, at beslutningen om, at sociale tilbud med døgnåbent indgår i den centrale enhed, først indgår i fase 3, som i indstillingen forventes at indgå i budgetforhandlingerne om budget 2018. På samme vis er det i indstillingen fra Københavns Ejendomme indstillet, at beslutningen om Sundheds- og Omsorgsforvaltningens døgntilbud skal overgå til den fælles enhed først sker i fase 3
Endvidere forslår Socialforvaltningen, at der gennemføres et pilotprojekt på døgntilbud i et mindre geografisk område (på tværs af forvaltninger), før der træffes en endelig beslutning om at lade døgntilbud indgå i en fælles løsning.
I dag er udførelsen af ejendomsopgaverne tæt forbundet med den pædagogfaglige indsats omkring borgerne og dermed ikke adskilt fra kerneopgaverne. Det viser sig konkret i, at mange servicemedarbejdere har delte funktioner, hvor de fx kører børn fra døgninstitutionen og i skole og samtidig udfører indvendig vedligeholdelse af institutionen.
Økonomi
I den nuværende indstilling om en samling af ejendomsdrift fremgår det, at Socialforvaltningen skal overflytte årsværk og direkte udgifter svarende til i alt 155,73 mio. kr. årligt.
Socialforvaltningen mener, at dette tal skal korrigeres med de ressourcer, der anvendes hos selvejende tilbud i egne bygninger eller 3. mands lejemål, samt med årsværk for medarbejdere i særlige stillinger, som vil overgå med deres faktiske omkostninger og ikke en gennemsnitlig årsløn.
Den økonomiske konsekvens ved samlingen af ejendomsdriften i Københavns Ejendomme er derfor, at Socialforvaltningen skal overflytte årsværk og direkte udgifter svarende til i alt 123,94 mio. kr. årligt.
Oversigt over årsværk og direkte udgifter til ny ejendomsdriftsenhed:
|
Kroner |
155,57 årsværk à 391.900 kr. |
60.967.883 |
Direkte udgifter* |
61.621.324 |
Faktisk overhead i SOF à 15.240 kr. |
2.370.887 |
Total |
124.960.094 |
*Det endelige beløb, der skal overføres, forudsættes at være justeret for eventuelle besparelser som Københavns Ejendomme har indhentet hos Socialforvaltningen fra juni 2014 til januar 2016.
Videre proces
Indstillingen er i høring i alle fagudvalg, herunder i Socialudvalget den 13. august 2014, og derefter skal indstillingen på Økonomiudvalgsmøde den 26. august 2014. Hvis Økonomiudvalget godkender indstillingen, indgår den i budgetforhandlingerne om budget 2015.
Anette Laigaard
/ Anders Kirchhoff