Mødedato: 13.08.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af ansøgning til satspuljen for sociale akuttilbud til mennesker med psykisk lidelse i egen bolig og kommunal medfinansiering af tilbuddet.

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens ansøgning til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om støtte fra puljen om sociale akuttilbud samt forslag til den kommunale medfinansiering af akuttilbuddet.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1)      At Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning på 4,175 mio. kr. til ministeriets pulje om udbredelse af sociale akuttilbud til mennesker med en psykisk lidelse i egen bolig (jf. bilag 1).

2)      At Socialudvalget godkender vedlagte budgetnotat vedrørende Københavns Kommunes andel af medfinansieringen af akuttilbuddet på i alt 3,650 mio. kr. i projektperioden, som vil indgå i efterårets budgetforhandlinger(jf. bilag 2).

Problemstilling

I satspuljeaftalen for 2014-17 er der afsat midler til udbredelse af sociale akutilbud i kommunerne. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har udbudt en pulje på i alt 64,4 mio. kr. i perioden oktober 2014 til og med december 2017 til afprøvning af en generel model for sociale akuttilbud til mennesker med en psykisk lidelse i egen bolig i optil 20 kommuner.

Puljens overordnede formål er, at borgere med en psykisk lidelse kan opretholde et trygt liv i egen bolig, og derved fastholde sociale relationer og centrale aspekter af hverdagen, som fx arbejde og uddannelse. Pulje skal tillige tilvejebringe dokumenteret viden om effekten af den økonomiske bæredygtighed ved sociale akuttilbud med henblik på at skabe et kvalificeret beslutningsgrundlag for forankring af tilbuddet efter projektperioden.

Det er en forudsætning for at kunne ansøge puljen, at der er tale om et nyt tilbud i kommunen, og at kommunen medfinansierer en andel af projektets udgifter for at sikre kommunalt ejerskab og forankring af akuttilbudet.
Som bilag til denne indstilling er derfor vedlagt et budgetnotat om den kommunale medfinansering af akuttilbudet på i alt 3,65 mio.kr. i projektperioden, der skal indgå i budgetforhandlingerne for 2015. 

Det fremgår desuden, at der i udvælgelsen af kommuner vil blive lagt vægt på, at der indgås formelle samarbejdsaftaler med flere omkringliggende kommuner. Socialforvaltningen har derfor været i dialog med Frederiksberg kommune, der har givet et positivt tilsagn om at indgå en samarbejdsaftale omkring akuttilbuddet.

Løsning

Socialforvaltningen har den 23. juni 2014 med forbehold for politisk godkendelse ansøgt om 4,175 mio. kr. fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds pulje om etablering af socialt akuttilbud for borgere med psykiske lidelser.

Der er i dag ingen uvisiterede kommunale støttemuligheder i nattetimerne og weekenderne for borgere med sindslidelse i egen bolig i København. Etablering af et socialt akuttilbud til borgere med sindslidelse vil øge borgerens tryghed ved at bo i egen bolig og forebygge genindlæggelser og behovet for botilbud. Akuttilbuddet vil derfor understøtte København Kommunes målsætning om, at flere borgere skal kunne bo i egen bolig frem for i botilbud, ligesom det vil understøtte den igangværende omlægning af socialpsykiatriens tilbudsvifte til at være mere recoveryunderstøttende.

Det foreslås i ansøgningen, at akuttilbuddet etableres i Griffenfeldsgade 44, 4. sal, på Nørrebro, hvor der tidligere har ligget et botilbud til borgere med handicap, og som midlertidigt anvendes til genhusning. Stedet dimensioneres med ca. 5 overnatningspladser. 

Akuttilbuddet vil indeholde:

  • Døgnåben akuttelefon
  • Mulighed for henvendelse for rådgivning og samtale
  • Mulighed for overnatning

Akuttilbuddet er uvisiteret. Akuttilbuddet er ikke et behandlingstilbud. Hvis borgeren vurderes at have et behandlingsbehov, skal der henvises til den regionale psykiatri.

Målgruppe

Projektets primære målgruppe er borgere med psykisk lidelse eller sårbarhed, der:

  • Er 18 år eller derover
  • Bor i egen bolig
  • Oplever akut psykisk krise

Den sekundære målgruppe er pårørende, der også kan henvende sig for råd og vejledning gennem akuttelefonen.

Baseret på erfaringerne fra evalueringen af sociale akuttilbud i andre kommuner antages det, at der potentielt vil være ca. 3.000 københavnere, der i gennemsnit vil henvende sig til akuttilbuddet årligt. Henvendelse pr. telefon forventes at tegne sig for størstedelen af henvendelserne. Estimatet skal tages med forbehold.

Forventet effekt

Tilbuddet forventes at have en stor tryghedsskabende effekt for borgere med sindslidelse og vil kunne forebygge unødig optrapning af krisen – herunder genindlæggelser. Det, at borgerne ved, at de har adgang til et uvisiteret akuttilbud ved psykisk krise udenfor almindelig arbejdstid, vil have stor betydning for mange borgeres mulighed for at opretholde et liv i egen bolig og kan derved give flere borgere med sindslidelse mod til at blive i eller flytte til egen bolig.  Akuttilbudet vil således understøtte københavnerfortællingens mål om social mobilitet.

Tabel 2: Oversigt over afledte effekt og tidshorisont

Afledte effekter

Tidshorisont

Øget tryghed hos borgere i egen bolig

Kort

Færre tilbagefald og genindlæggelser

Kort

Hurtigere hjemtagelse af færdigbehandlede patienter

Kort

Kvalitetsløft i støtten til borgere med sindslidelse

Mellemlang

Flere borgere kan blive i eget hjem frem for i botilbud

Lang

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

I vedlagte budgetnotat er udgifterne vedr. etablering af akuttilbuddet uddybet – herunder forslag til den kommunale medfinansiering.

Videre proces

Budgetnotatet indgår i efterårets budgetforhandlinger. Såfremt budgetnotatet ikke imødekommes i budgetforhandlinger, vil Københavns kommune som udgangspunkt ikke opfylde betingelserne for at modtage midler fra puljen.

Såfremt finansiering imødekommes både i Ministeriet og i kommunens budgetforhandlinger, forventes det, at akuttilbuddet vil kunne åbne 1. april 2015.

Ministeriet har oplyst, at de forventer at give svar på ansøgningen i 3. kvartal 2014.   


            Anette Laiggard


                                                                        / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.
Til top