Mødedato: 13.08.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Tilbud til borgere med spiseforstyrrelser

Se alle bilag
Socialudvalget skal drøfte afdækning af indsatsen for borgere med spiseforstyrrelser i Københavns Kommune samt tage stilling til forslag om udvidelse af indsatsen i forbindelse med budget 2015. 

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager afdækning af kommunens samlede indsats for borgere med spiseforstyrrelser til efterretning
  2. at Socialudvalget drøfter forvaltningens forslag til, hvordan indsatsen overfor målgruppen kan udvides.
  3. at Socialudvalget godkender, at budgetnotat om udvidelse af hjemmevejlederordning for spiseforstyrrede samt køb af rehabiliteringsforløb indgår i budgetforhandlingerne for 2015

Problemstilling

På udvalgsmødet den 21. maj 2014 drøftede Socialudvalget medlemsforslag om indsatsen for mennesker med spiseforstyrrelser og bad Socialforvaltningen om en afdækning af kommunens indsats med vurdering af udviklingsbehovet på området, til videre drøftelse af emnet.

Da en spiseforstyrrelse kan have forskellig form og virke mere eller mindre begrænsende på borgerens hverdagsliv, er borgere med en spiseforstyrrelse en målgruppe, der er i berøring med flere forskellige instanser – kommunale som ikke-kommunale. Derfor er det vigtigt, at de forskellige aktører har et tæt samarbejde, så borgere med en spiseforstyrrelse oplever en helhedsorienteret indsats.

På bilag 1 findes baggrundsnotat om indsats for borgere med spiseforstyrrelser samt forvaltningens anbefalinger til håndtering af udviklingsområdet.

Løsning

Forvaltningens konklusion og anbefalinger

Betegnelsen spiseforstyrrelser dækker over en række lidelser, hvoraf de mest kendte er anoreksi (at sulte sig af psykiske årsager), bulimi (tvangsspiseri efterfulgt af selvfremkaldte opkastninger) og overspisning (tvangsspiseri uden efterfølgende opkastninger). Denne indstilling behandler betegnelsen spiseforstyrrelser i bred forstand og omhandler derfor alle former for og grader af spiseforstyrrelser. Mens det er regionens ansvar at undersøge, diagnosticere og behandle psykisk syge, herunder spiseforstyrrede, har kommunens ansvar for den forebyggende og rehabiliterende indsats til målgruppen. I Københavns Kommune har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ansvaret for de forebyggende og sundhedsfremmende tilbud, mens Socialforvaltningen har ansvaret for de sociale foranstaltninger og indsatser. Når vi taler børn og unge med spiseforstyrrelser, vil de oftest gå i folkeskole eller ungdomsuddannelse, og Børne- og Ungdomsforvaltningen vil dermed have den første og tætteste kontakt til målgruppen.

For voksne borgere med spiseforstyrrelser oplever forvaltningen en øget efterspørgsel efter specialiserede, ambulante tilbud. For at imødekomme efterspørgslen, vurderer Socialforvaltningen, at det ville være hensigtsmæssigt at øge indsatsen over for målgruppen med en udvidelse af den eksisterende specialiserede hjemmevejlederordning for spiseforstyrrede samt køb af rehabiliteringsforløb for spiseforstyrrede hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS). Der er vedlagt to budgetnotater som bilag (bilag 3 og 4) til indstillingen og forvaltningen anbefaler, at de indgår i de kommende budgetforhandlinger for 2015.

Afdækning af tilbud og indsatser til borgere med spiseforstyrrelser

Socialforvaltningen har i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Børne- og Ungdomsforvaltningen afdækket kommunens samlede indsatser for borgere med spiseforstyrrelser. Overblik over indsatser for målgruppen er beskrevet i bilag 2 og viser hvilke tilbud, der samlet set findes til borgere med spiseforstyrrelser i Københavns Kommune. For at få et overblik over indsatserne er målgruppen inddelt i børn og unge samt voksne med spiseforstyrrelser.

Såfremt Socialudvalget ønsker at opprioritere indsatsen for spiseforstyrrede, viser afdækningen, hvor kommunens indsats overfor borgere med spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser kan udvikles. Det drejer sig om:

  1. Styrkelse af de opsporende og forebyggende indsatser for unge med spiseforstyrrelser
  2. Styrkelse af overgange og en sammenhængende indsats
  3. Udvidelse af indsatsen over for voksne borgere med spiseforstyrrelser


1. Styrkelse af de opsporende og forebyggende indsatser for unge med spiseforstyrrelser

Socialforvaltningen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at udvide skolesocialrådgivernes funktion i forhold til fremadrettet at øge fokus på tidlig opsporing og forebyggelse af spiseforstyrrelser blandt skolebørn. Socialforvaltningen vurderer, at skolesocialrådgiverne skal have en mere specialiseret viden omkring spiseforstyrrelser, som de skal udbrede til de fagpersoner, herunder lærere og pædagoger, som har den daglige og tætte kontakt med børnene. Det vil således fortsat være lærere og pædagoger som skal have den primære rolle i forhold til opsporing.

Udover lærere og pædagoger spiller den unge selv, den unges klassekammerater og øvrige netværk en vigtig rolle i opsporingen og den tidlige indsats ift. spiseforstyrrelse. Derfor spiller større viden og forståelse omkring psykisk sygdom en vigtig rolle i det forebyggende arbejde, og er bl.a. et fokusområde i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kommende handleplan for psykisk sundhed.

Ift. udvikling af forebyggende tilbud til målgruppen er et opmærksomhedspunkt, at der for borgeren kan være en tryghed ved at henvende sig til tilbud udenfor det ”sociale system”.  Det kan derfor være en fordel, at andre end Socialforvaltningen, fx frivillige aktører eller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, står bag rådgivningstilbud til spiseforstyrrede og andre psykiske lidelser. Socialforvaltningen vil gå i dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen omkring dette i forbindelse med udvikling af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kommende sundhedspolitik, hvor psykisk sundhed er et prioriteret udviklingsområde.

2. Styrkelse af overgange og en sammenhængende indsats

Unge med en sag i Socialforvaltningen vil ofte opleve, at de ved det 18. år overgår fra Børnefamiliecenter København (BFCK) til Socialcenter København (SCK). Socialforvaltningen arbejder målrettet på, at borgeren oplever skiftet fra BFCK til SCK som en sammenhængende proces, hvor helheden for den unge og familien sikres. Socialforvaltningen har igangsat en intern proces for at finde konkrete løsninger på de udfordringer der kan være forbundet med overgangen.

3. Udvidelse af indsatsen over for voksne borgere med spiseforstyrrelser

For borgere over 18 år med en spiseforstyrrelse oplever forvaltningen en øget efterspørgsel efter ambulante tilbud som retter sig til borgere, der enten er færdigbehandlede efter indlæggelse eller som kan klare sig i eget hjem med støtte. Hvis Socialudvalget ønsker at øge indsatsen overfor denne målgruppe, anbefaler Socialforvaltningen, at den eksisterende ordning med en specialiserede hjemmevejleder i spiseforstyrrelser udvides, samt at Socialforvaltningen indgår et samarbejde LMS i forhold til at kunne tilbyde rehabiliteringsforløb til målgruppen.

 

Økonomi

Den styrkede indsats omkring opsporing og forebyggelse i grundskolen, hvor skolesocialrådgiverne vil spille en central rolle, vil kunne iværksættes inden for Socialforvaltningens eksisterende ramme. Et vigtigt opmærksomhedspunkt i denne sammenhæng og en forudsætning for indsatsen er, at der i budgettet for 2015 tilføres midler til videreførelser af skolesocialrådgiverordningen. Ordningen har været fireårig (2010-2014) og hverken Socialforvaltningen eller Børn - og Ungeforvaltningen har mulighed for at anvise finansiering til videreførelse i 2015. Der er udarbejdet et budgetnotat omkring videreførelse af ordningen, som vil indgå i budgetforhandlingerne for 2015. Der søges om midler gennem puljen for Sikker By.

Såfremt Socialudvalget vælger at prioritere, at indsatsen overfor voksne med spiseforstyrrelser øges med en udvidelse af den specialiserede hjemmevejlederordning og/eller køb af rehabiliteringsforløb hos LMS, er der udarbejdet to budgetnotater (bilag 3 og 4), som vil indgå i de kommende budgetforhandlinger for 2015.       

Videre proces

Vedhæftede budgetnotater indgår i de kommende budgetforhandlinger, såfremt Socialudvalget beslutter det.

 

Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning, 2. at blev drøftet og 3. at blev godkendt.
Til top