Mødedato: 13.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Budgetønsker til budget 2013 til realisering af boligplan

Se alle bilag

Realisering af boligplanen kræver løbende tilførsel af anlægsmidler og driftsmidler. Socialudvalget orienteres hermed om Socialforvaltningens prioritering af budgetbehov i forbindelse med boligplanen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,

  1.  At Socialudvalget tager orienteringen om budgetønsker i forbindelse med boligplanen til efterretning
  2. At Socialudvalget godkender at budgetnotat vedr. etablering af flere skæve boliger indgår i budgetdrøftelsen for 2013 

Problemstilling

Implementering af boligplanen forudsætter, at der frem til 2025 tilføres ca. 618 mio. kr. i anlægsmidler samt ca. 170,8 mio. kr. i driftsmidler eksklusiv midler til udsatteområdet. Området skal prioriteres for at sikre fremdrift i moderniseringen af boligerne samt etablering af nye boliger frem til 2016-17. Der søges i budgetforhandlinger for 2013 om en samlet anlægssum på 460 mio. kr. og driftsmidler for 70,0 mio. kr. inklusiv udsatteområdet. De resterende midler – svarende til 291 mio. kr. i anlægsmidler og 100 mio. kr. i driftsmidler til borgere med handicap og psykiatri - ansøges i kommende års budgetforhandlinger sammen med det endnu ukendt beløb for udsatteområdet.

Prioriteringen vedrører alene boliger og døgnpladser, der er inkluderet i boligplanen, og ikke anlægsønsker på børneområdet og dagtilbudsområdet.  

Løsning

Der er fire indsatsområder forvaltningen vil anbefale prioriteret, hvis målsætningerne i boligplanen skal realiseres, så nuværende og kommende beboere kan få en tidssvarende bolig, der danner de bedst mulige rammer for deres støtte- og udviklingsbehov.

Disse indsatsområder er:

  1. Billige boliger til unge kontanthjælpsmodtagere med handicap, sindslidelse eller andre sociale udfordringer
  2. Opgradering af pladser til hjemløse og kriseramte
  3. Udvidelse af boligkapacitet til alle målgrupper 
  4. Implementering af velfærdsteknologi.

De projekter der er tilknyttet hvert indsatsområde, og som indgår i ønskeforslag til budget 2013, fremgår af nedenstående. Projekterne for hvert indsatsområde står i prioriteret rækkefølge.

Indsatsområde 1. Billige boliger til unge kontanthjælpsmodtagere med handicap eller sindslidelse

Ventelisten til midlertidige boliger for borgere med sindslidelse og handicap samt udsatte borgere består i overvejende grad af unge på kontanthjælp og andre borgere med kontanthjælp som indkomstgrundlag. De unge kan i dag kun tilbydes utidssvarende boliger i nedslidte bofællesskaber. De billige boliger ønskes etableret med finansiering af følgende projekter i prioriteret rækkefølge:

  1. Modernisere eksisterende utidssvarende bofællesskaber til unge med handicap og sindslidelse og omdanne dem til opgangsbofællesskaber efter serviceloven. I alt 118 pladser ønskes moderniseret, men projekterne kan skaleres ned til 12 pladser pr. opgangsbofællesskab.
  2. Etablere 31 pladser i opgangsbofællesskaber til unge med handicap og sindslidelse på ventelisten. Opgangsbofællesskaberne kan skaleres ned til 12 pladser pr. opgangsbofællesskab.
  3. Opkøbe private lejligheder til de unge, der kan bo for sig selv med hjemmevejlederstøtte. I alt 20 boliger ønskes etableret ved opkøb af private lejligheder, der udlejes til de unge. Der vil som minimum skulle etableres 5 boliger.

 

Effekten af forslagene er, at de unge får en tidssvarende bolig, der danner de bedst mulige fysiske rammer for, at de kan lære at blive så selvhjulpne som muligt.

Indsatsområde 2: Opgradering af pladser til hjemløse og kriseramte

Udsatte borgere, såvel hjemløse og kriseramte, har de dårligste fysiske rammer af Socialforvaltningens målgrupper. For at løfte kvaliteten og fleksibiliteten for området for udsatte borgere ønskes det at:

  1. Kollegiet på Gl. Køgelandevej til hjemløse borgere moderniseres. 110-147 af Kollegiets eksisterende værelser på 7-8 m2 ønskes moderniseret til større boliger på 15-25 m2 og hele bygningen ønskes klimarenoveret.
  2. Krisecenteret Egmontgården moderniseres og klimarenoveres. Ved moderniseringen vil rum til fælles ophold og køkkener, samt sikkerheden blive ført op til en moderne standard.

Effekten af forslagene er, at forbedre beboernes ophold på tilbuddene ved modernisering af værelser og fællesfaciliteter, samt at sikre en mere fleksibel brug af tilbuddene. 

 


Indsatsområde 3. Udvidelse af boligkapacitet til alle målgrupper

For at følge med den forventede udvikling i ventelisten ønskes der etableret 84 nye boliger i 2016-17 til borgere med handicap og sindslidelse og 22 skæve boliger til udsatte borgere. De 36 boliger skal etableres i opgangsbofællesskaber, som er beskrevet ovenfor. Derudover ønskes der etableret følgende boliger i prioriteret rækkefølge:

  1. Nyt budgetforslag vedr. etablering af 22 skæve boliger til hjemløse borgere. Dette kræver, at Københavns Kommune stiller egnede byggegrunde til rådighed for at huslejen holdes nede. Der er udarbejdet et nyt budgetforslag vedrørende dette projekt, som beskrives i vedhæftede bilag 1.
  2. 5 boliger til borgere med handicap med behov for afskærmning.
  3. 48 boliger til borgere med handicap og sindslidelse med højt støttebehov. Projekterne kan skaleres ned til 24 boliger til en af målgrupperne.

Effekten af forslagene er, at ventelisten for borgere med handicap og sindslidelse (ud fra de nuværende forudsætninger om stigning i ventelisten) vil kunne holdes under 100 selv med den forventede stigning i antallet af borgere i København samt at bidrage til pejlemærket om flere hjemløse får og fastholder egen bolig.

Indsatsområde 4. Implementering af velfærdsteknologi

Implementering af velfærdsteknologi vil medvirke til, at borgere med handicap kan blive boende længere i egen bolig. For at implementere velfærdsteknologi i eksisterende og nye boliger ønskes der finansieret to projekter:

  1. Etablering af velfærdsteknologisk enhed med en mindre investeringspulje. Enheden skal indsamle viden om velfærdsteknologi og på den baggrund informere om de nye teknologier og implementere disse for relevante beboere. Enheden finansieres ved en besparelse på budgettet til hjælpemidler i Handicapcenter København. Derudover forventes implementering af velfærdsteknologier i sig selv at medføre varige driftsbesparelser. I alt forventes indhentet en besparelse på 11 mio. kr. i 2016. Socialudvalget har vedtaget spareforslaget.
  2. Etablering af velfærdsteknologisk center, som tidligere hed BoVel projektet. Centeret vil danne rammer for 20 aflastnings- og akutpladser til borgere med handicap, hvor velfærdsteknologier løbende kan afprøves, samt et informations- og afprøvningscenter, der skal udbrede viden og implementering af velfærdsteknologier i bo- og dagtilbud på handicapområdet samt i hjemmeplejen.

 

Effekten af forslagene er, at øge borgernes selvhjulpenhed via velfærdsteknologi, og derved øge borgernes livskvalitet. Derudover forebygges arbejdsskader og sygefravær hos medarbejdere bl.a. ved at hindre tunge løft.

Videre proces

Hvis budgetforslaget vedr. skæve boliger godkendes vil det indgå i det samlede katalog over budgetønsker fra socialudvalget til efterårets budgetforhandlinger. De øvrige budgetforslag er tidligere godkendt af Socialudvalget - senest på mødet den 30. maj.

 

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Lars Østergaard

Beslutning

Kontorchef Lars Østergaard overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt

Til top