Mødedato: 13.03.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Opfølgning på en konkret sag på handicapområdet (fortrolighed ophævet pr. 15. marts 2024))

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget får - som ønsket på udvalgsmødet den 28. februar 2024 - en indstilling, hvor udvalget skal tage stilling til, hvad der skal ske med Lynghuset på baggrund af den afgørelse, som Magistraten på Frederiksberg forventeligt vil træffe den 11. marts 2024. Udvalget vil på mødet den 13. marts 2024 mundtligt blive præsenteret for Magistratens beslutning.

Socialforvaltningen vil vende tilbage til Socialudvalget med en sag om de økonomiske konsekvenser af en lukning af Lynghuset..

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager Socialforvaltningens mundtlige orientering om Magistratens afgørelse til efterretning.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen igangsætter lukning af Lynghuset, hvis Magistraten den 11. marts 2024 træffer afgørelse om ophør af Lynghusets godkendelse

Problemstilling

Socialforvaltningen modtog den 8. februar 2024 Socialtilsynets påtænkte afgørelse om ophør af Lynghusets generelle godkendelse til at drive et socialt tilbud. Socialudvalget behandlede på udvalgsmøde den 28. februar 2024 en indstilling om at give Socialforvaltningen mandat til at lukke botilbuddet Lynghuset, hvis Socialtilsynet, som de havde varslet, måtte indstille til Magistraten at trække godkendelsen af botilbuddet Lynghuset. Socialudvalget godkendte ikke indstillingen, men godkendte i stedet et ændringsforslag om, ”at Socialudvalget giver Socialforvaltningen mandat til at arbejde videre med forberedelsen af en evt. lukning af Lynghuset, men at Socialudvalget først træffer den endelige afgørelse ved udvalgets møde den 13. marts 2024”.

Magistraten i Frederiksberg Kommune vil den 11. marts 2024 træffe afgørelse på baggrund af indstilling fra Socialtilsynet, og forventningen er, at Magistraten vil følge Socialtilsynets indstilling om ophør af botilbuddet Lynghusets godkendelse. Direktionen vil på udvalgsmødet den 13. marts 2024 mundtligt orientere om Magistratens afgørelse herunder de nærmere betingelser for en evt. lukning.

Løsning

Socialtilsynet har i sin varsling bl.a. skrevet, at det er tilsynets samlede vurdering, at tilbuddets pædagogiske, organisatoriske og økonomiske kvalitet samlet er for lav til, at tilbuddet kan opretholde sin godkendelse. Socialtilsynet udtrykker bekymring for borgernes trivsel og konstaterer, at de ikke finder, at planerne i tilstrækkelig grad og hurtigt nok er iværksat. Socialtilsynet konkluderer på baggrund heraf, at de samlet set ikke har tiltro til, at der er vilje og evne til at genoprette kvaliteten indenfor en rimelig tidshorisont for de indskrevne borgere.

Socialtilsynets varsling om at trække godkendelsen kommer efter en længere proces, hvor tilsynet den 17. august 2023 traf afgørelse om skærpet tilsyn i en periode på op til 6 måneder og efterfølgende har været på uanmeldte og anmeldte besøg samt afholdt dialogmøder med tilbuddet.

Det fremgår af § 8 i bekendtgørelse om Socialtilsyn, at det forudsættes, at der forud for en evt. afgørelse om ophør af en godkendelse har været en dialog mellem socialtilsynet og tilbuddet om overvejelserne om ophør af godkendelsen, samt at tilbuddet har fået mulighed for at rette op på de forhold, der ligger til grund herfor. Der har alene været mundtlig dialog med tilsynet i perioden fra tilsynsbesøg den 30. november 2023, dialogmøde den 13. december 2023 og tilsynsbesøg den 15. og 16. januar 2024 frem til forvaltningen modtager referat af dialogmødet den 13. december 2023 den 24. januar 2024 og partshøringen om den påtænkte lukning den 8. februar 2024. Forvaltningen har haft den opfattelse, at tilsynet delte forvaltningens opfattelse, at Lynghuset var på rette vej. Det er Socialforvaltningens opfattelse, at hurtige skriftlige tilbagemeldinger – selv om der ikke er krav herom - ville have skabt større tydelighed omkring den ønskede retning fra Socialtilsynets side.

Som det fremgik af sagen til Socialudvalget den 28. februar 2024, er borgere, pårørende, medarbejdere og faglige organisationer orienteret om Socialtilsynets varslede beslutning om ophør af Lynghusets godkendelse.

Det er en omfattende proces at lukke et botilbud. Det indebærer bl.a. dialog med borgere og pårørende om andre botilbudspladser til hver enkelt borger, herunder planlægning af, hvilke borgere der først kan findes nye pladser til, og hvilke flytninger det kræver længere tid at planlægge.

Samtidig er det vigtigt af hensyn til beboere, pårørende og medarbejdere at sikre driften af tilbuddet frem til en evt. nedlukning. Derfor vil der blive arbejdet på at fastholde medarbejdere og ledelse i driften af Lynghuset, ligesom medarbejderne så vidt muligt tilbydes stillinger andre steder i Borgercenter Handicap eller i de andre borgercentre.

Hvis Magistraten træffer den forventede afgørelse den 11. marts 2024, vil Socialforvaltningen kunne anke afgørelsen til Ankestyrelsen. Forinden en anke skal Socialtilsynet have mulighed for at genvurdere sagen. Henholdsvis Socialtilsynet og Ankestyrelsen kan tillægge en klage opsættende virkning, men det er en konkret vurdering, om det bør være tilfældet. Som også oplyst på Socialudvalgets møde den 28. januar 2024, forventer Socialforvaltningen ikke, at en anke af sagen vil ændre udfaldet af afgørelsen. Derfor forventes en anke alene at forhale en lukning, hvilket kan udfordre driften af tilbuddet yderligere.

Lynghuset scorer lavt på stort set alle kvalitetsparametre i Socialtilsynets kvalitetsmodel. Forvaltningen vurderer, at det vil være en svær opgave at bygge videre på det eksisterende fundament for tilbuddet. Samtidig skal det ses i lyset af, at der er tale om et personale, der har været længe under pres som følge både af udsendelsen i Operation X og den efterfølgende bevågenhed, der har været i presse, hvilket har resulteret i mange sygemeldinger. Det efterlader begrænset handlerum til at imødekomme eventuelle nye krav til tilbuddet.

Socialforvaltningen overvejer løbende, om der er andre alternativer, idet det dog bemærkes, at alle nye tilbud skal godkendes af Socialtilsynet.  

Økonomi

Der vil være omfattende omkostninger forbundet med at lukke tilbuddet. Udgifterne vil blive søgt dækket som need-to udgifter i overførselssagen for 2024. Et meget indledende overslag vil være merudgifter i 2024 på ca. 16 mio. kr. stigende til ca. 28 mio. kr. i 2025.

Denne beregning forudsætter, at Socialtilsynet accepterer, at tilbuddet ophører pr. 1. august 2024 – hvor den varslede frist er løbende måned + 3 måneder, hvilket er den 30. juni 2024. Hvis de ikke accepterer dette, vil udgifterne til køb af pladser, overnormering mv. blive højere.

Det skal bemærkes, at der er usikkerheder i beregningen i forhold til profilen på afvikling af pladser, udgifterne til køb af eksterne pladser, opsigelser og sygefravær og andet.

Politisk handlerum

Socialudvalget kan vælge ikke at godkende indstillingens 2. at-punkt og i stedet bede Socialforvaltningen om at anke den forventede afgørelse fra Socialtilsynet. Forvaltningen forventer som beskrevet ovenfor ikke et andet udfald af en sådan proces. En klage antages ikke at have opsættende virkning, og forvaltningen vil derfor - ud fra en betragtning om rettidig omhu - fortsætte forberedelserne af lukningen af tilbuddet i den mellemliggende periode.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingens 2. at-punkt, vil Socialforvaltningen igangsætte planlægningen af lukningen af Lynghuset. Socialudvalget vil løbende blive orienteret på kommende udvalgsmøder. Socialudvalget vil snarest muligt få forelagt de økonomiske konsekvenser samt håndteringen heraf.

 

Mikkel Boje

                                                            / Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

1. at-punkt blev taget til efterretning.

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre fremsatte derefter et ændringsforslag som erstatning for indstillingens 2. at-punkt:

”2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen klager til Socialtilsynet over Magistratens afgørelse om ophør af Lynghusets godkendelse”

Der var afstemning om ændringsforslaget:

Stemmer for:  7 (Ø, A, B, V)

Stemmer imod: 4 (F, C)

Undlod at stemme: 0

Ændringsforslaget blev dermed vedtaget og erstattede indstillingens oprindelige 2. at-punkt. Den således ændrede indstilling blev godkendt.

Socialborgmesteren orienterede derefter om, at punktets fortrolighed ville blive ophævet ifm. offentliggørelse af referatet for udvalgsmødet.

Det Konservative Folkeparti og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”I Det Konservative Folkeparti og i Socialistisk Folkeparti gør det indtryk på os, at pårørende og beboere er glade for lynghusets botilbud. Vi så også helst, at beboerne ikke skal flytte fra deres bolig. Men med Socialtilsynets afgørelse og kommentarer, har vi ikke tillid til, at kommunen vinder en ankesag. Derfor ønsker vi heller ikke at udskyde den svære beslutning endnu ti måneder og dermed også beboernes og de pårørendes usikkerhed, når afgørelsen, med stor sandsynlighed, vil være uændret.

Vi ser i stedet, at vi påbegynder arbejdet med at finde nye og bedre tilbud til beboerne, så de hurtigst muligt kan komme på plads i nye omgivelser.”

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top