Mødedato: 13.03.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på belægning på hjemløse- og krisecenterområdet samt status på køb og salg af pladser på herbergs- og krisecenterområdet for februar 2013

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges status på belægning på herberger, natcaféer og krisecentre for februar 2013. Desuden forelægges status på køb og salg af pladser på herbergs- og krisecenterområdet for februar 2013.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager nedenstående status på belægning på hjemløse- og krisecenterområdet for februar 2013 til efterretning, og
  2. at Socialudvalget tager nedenstående status på køb og salg af pladser på herbergs- og krisecenterområdet for februar 2013 til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget besluttede d. 18. april 2012, at udvalget løbende skal holdes orienteret om udviklingen i belægningsstatistikker på hjemløse- og krisecenterområdet. I vinterhalvåret (oktober-februar) vil udvalget modtage månedlige orienteringer, mens afrapporteringen vil ske kvartalsvist i sommerhalvåret (marts-september). Socialudvalget har desuden ønsket, at statusnotaterne i vinterperioden indeholder oplysninger om situationen på de private nødovernatningstilbud, der kan huse udenlandske hjemløse.

På Socialudvalgsmøde den 14. november 2012 blev det derudover besluttet, at Socialudvalget i forbindelse med de løbende statusnotater vedr. kapacitet på hjemløse- og krisecenterområdet ligeledes skal orienteres om antallet af udenbys borgere, der opholder sig på de københavnske krisecentre og herberger, samt antallet af københavnerborgere, der opholder sig på udenbys krisecentre og herberger.

 

Løsning

I det følgende gives en status på udviklingen i belægningsprocenter pr. 1. marts 2013 samt et overblik over situationen på de private nødovernatningstilbud. Derefter følger en status på køb og salg af herbergs- og kvindekrisecenterpladser pr. 1 marts. 2013.

 

Status på belægning på hjemløse- og krisecenterområdet

Af tabel 1 og 2 fremgår belægningsprocenter for herberg, krisecentre og natcaféer.

 

Tabel 1: Totale belægningsprocenter på herberger og krisecentre, oktober 2012 – februar 2013

 

Okt.

Nov.

Dec.

Jan.

Feb.

Herberg (§ 110)

95 %

95 %

98 %

94 %

97 %

Krisecenter (§ 109 og § 110)

92 %

89 %

90 %

92 %

89 %

 

Den samlede belægningsprocent for herbergerne var i efteråret 2012 stabilt på ca. 95 %. Efter en stigning til 98 % i december 2012, faldt belægningen til ca. 94 % i januar 2013. Belægningen fra februar 2013 viser igen en mindre stigning til 97 %. Samlet set må niveauet betragtes som værende stabilt.

Den samlede belægningsprocent for krisecentrene har i perioden september 2012 til februar 2013 ligget mellem 89-93 pct.

Belægningsprocenterne på herberg og krisecentre opgøres på baggrund af indberetninger fra de enkelte tilbud.

 Tabel 2: Antal sovende/besøgende på natcaféer, oktober 2012 – februar 2013

Normering = sovepladser   

Belægning = sovende/besøgende

Natcafé

Okt.

Nov.

Dec.

Jan.

Feb.

Café Klare (20 pl.)

16 pers.

13 sovende   

4 besøgende

14 sovende   

3 besøgende

12 sovende   

3 besøgende

13 sovende

2 besøgende

Hillerødgade (30 pl.)

31 pers.

30 sovende   

0 besøgende

52 sovende   

0 besøgende

47 sovende   

 0 besøgende

46 sovende

0 besøgende

Sundholm

 (30 pl. – fra december 50 pl.)

36 pers.

34 sovende 

51 besøgende

41 sovende 

24 besøgende

41 sovende 

28 besøgende

41 sovende

32 besøgende

Mændenes Hjem (40 pl.)

86 pers.

16 sovende 

81 besøgende

14 sovende 

86 besøgende

17 sovende 

95 besøgende

12 sovende

71 besøgende

 

Tabel 2 viser antallet af sovende/besøgende på de fire natcaféer. Angivelsen af antal besøgende på Sundholm er opgjort på baggrund af en ugentlig stikprøve. Der er således ikke tale om et gennemsnitligt antal, som det er tilfældet på de tre andre tilbud.

Det fremgår af tabel 2, at Café Klare, der er målrettet hjemløse kvinder, har en lavere belægning end de øvrige natcaféer. Den gennemsnitlige belægning har siden september 2012 været mellem 12-16 personer pr. måned. Både Kirkens Korshærs natcafé i Hillerødgade og natcaféen på Sundholm har kørt med overbelægning i løbet af efteråret 2012, og har i december 2012 og januar 2013 oplevet en stigning i belægningen, der betyder, at natcaféen i Hillerødgade kører med overbelægning. Aktivitetscentrets natcafé har fra december udvidet antallet af pladser fra 30 – 50, og har derfor ikke fuld belægning, trods stigningen i antallet af brugere. Der er fortsat mange besøgende på Sundholm, der ikke overnatter, hvilket skal ses i sammenhæng med, at natcaféen er placeret i et område med mange andre hjemløsetilbud, og der sker derfor en naturlig tilstrømning af personer i målgruppen. Der er således et stort flow på natcaféen, som betyder, at der i løbet af aftenen/natten er mange unikke besøgende.

Mændenes Hjem, som har karakter af et ”natværested”, har et højt antal besøgende (71 pers.) og et lavt antal sovende (12 pers.). Der er fra januar til februar 2013 sket et mindre fald i belægningen, særligt antallet af besøgende, der er faldet fra 95 til 71 personer.

Samlet set kan man sige, at belægningen er stabil på herberger, krisecentre og natcaféer. Der afvises ingen borgere på natcaféerne på grund af pladsmangel. På baggrund af ovenstående vurderer forvaltningen ikke, at der er kapacitetsproblemer på hjemløse- og kriseområdet.

Status på vinterberedskab for hjemløse uden lovligt ophold i Danmark

Socialforvaltningen har primo februar været i kontakt til de private organisationer på hjemløseområdet, for at få en status på belægningssituationen på de natcaféer, der tilbyder overnatning til hjemløse uden lovligt ophold i Danmark. På de tre natcaféer, der pr. 4. februar har åbent, meldes der om fyldte pladser samt borgere, der må gå forgæves, når de henvender sig.

Tabel 3: Oversigt over private natcaféer i København, pr. 4. marts 2013.

Navn og organisation

Status

Kapacitet

Åbningstider

Stengade Natcafé, Kirkens Korshær

Åbent

35-40 pl.

23-08

Den Kolde Næse, Frelsens hær

Åbent

25 pl.

21-07

Nattely, Bavnehøj Kirke

Åbent

35 pl.

23-08

Nattely, Kristuskirken

Lukket pr. 1 marts 2013

 

Total

 

95-100 pl.

 

 

Af tabel 3 fremgår en status over situationen på de private natcaféer. Nattely i Kristuskirken har været nødt til at lukke deres 20 pladser før tid (1. marts 2013), da krav fra brandmyndighederne har givet udfordringer i forhold til driften af natcaféen. Lukningen har medført, at Stengade Natcafé har oplevet en stigning i efterspørgselen. I de første dage af marts 2013 skønner lederen af Stengade Natcafé, at ca. 70 personer har henvendt sig i natcaféen, som maksimalt kan rumme 35-40 personer. Den store efterspørgsel har skabt tumult, da manglen på senge betyder, at der er kamp om pladser ved åbningstid. Lederen på Stengade Natcafé overvejer, om det af hensyn til sikkerhedsmæssige hensyn til personalet kan være nødvendigt at tilbuddet lukkes midlertidigt.

I Stengade er ca. 30 % af brugerne etniske danskere, typisk borgere med misbrug og psykisk sygdom. De resterende 70 % udgøres af EU-borgere. Der er en del unge jobsøgende fra bl.a. Spanien, heraf nogle med afrikansk baggrund.

Nattely i Bavnehøj melder, at de i løbet af februar har haft alle pladser i brug, og at de gennemsnitligt må afvise 3-4 borgere på grund af pladsmangel. Lederen fortæller, at skiftet til lidt varmere temperaturer betyder, at flere udenlandske hjemløse kommer til København. Forvaltningen har erfaringer med denne tendens, hvor der sker en organiseret transport af et større antal mennesker, særligt fra Østeuropa, som kommer til København for at udføre organiseret ”tigger turisme” i sommerhalvåret. Det er primært rumænere (ikke romaer) der benytter Nattely i Baunehøj, hvor ca. halvdelen er kommet til Danmark efter arbejde, mens den anden halvdel døjer med psykiske lidelser og misbrug. Der er tale om borgere, der ikke har råd til at rejse hjem.

Det er ikke lykkedes Socialforvaltningen at komme i kontakt med Den Kolde Næse, men det fremgår af deres hjemmeside at alle 25 pladser er i brug. Målgruppen på Den Kolde Næse er primært migranter med afrikansk baggrund, der er kommet til Danmark for at arbejde.

Som det fremgår af ovenstående, er der betydelig forskel på, hvilke målgrupper de private overnatningstilbud tager ind. For en del af tilbuddene gælder endvidere, at målgruppen afviger væsentligt fra brugerne på de kommunale tilbud, idet brugerne er arbejdsmigranter, hvor fattigdom er den primære sociale udfordring.

Pr. 1. marts 2013 er det samlede pladsantal til hjemløse uden lovligt ophold 95-100 pladser, hvilket er ca. 15 pladser færre end samme tid sidste år. Lukningen af Kristus Kirken (oprindeligt 30 pladser) har betydet, at særligt Natcaféen i Stengade oplever et øget pres. Ud fra den betragtning, at en væsentlig del af de udenlandske hjemløse uden lovligt ophold kan betegnes som arbejdsmigranter, vurderer forvaltningen, at kapaciteten er dækkende på de private herberger.

Status på køb og salg af pladser på herbergs- og krisecenterområdet

I det følgende præsenteres Socialudvalget for en status på køb og salg af pladser på herbergs- og krisecentreområdet pr. 4 marts 2013.

Antallet af solgte pladser opgøres på baggrund af antallet af de regninger, Københavns Kommune sender til andre kommuner med henblik på at opkræve opholdsbetaling for de borgere, der ikke har hjemkommune i København. Denne opgørelsesmetode bevirker, at antallet af solgte pladser kun opgøres kvartalsvist, samt at data kan være op til 6 måneder forsinket.  
 

Tabel 4: Fordeling af københavnerborgere og udenbys borgere som opholder sig på Københavns Kommunes krisecentre og herberger, pr. 4. kvartal 2012

Antal § 109

Andel § 109

Antal § 110

Andel § 110

Københavnerborgere

220

79 %

495

80 %

Udenbys borgere

59

21 %

125

20 %

I alt

279

100 %

620

100 %

 

Som det fremgår af tabel 4, var 21 % af de borgere, der i 4. kvartal 2012 opholdt sig på et af Københavns Kommunes krisecentre, udenbys borgere. På de københavnske herberger var andelen af udenbys borgere 20 %. I 3. kvartal 2012, hvor andelen af udenbys borgere på krisecenter og herberg var hhv. 22 % og 21 %, er der således ikke sket bemærkelsesværdige ændringer.

Antallet af pladser, som Københavns Kommune køber på udenbys herberger og krisecentre, opgøres på baggrund af Hjemløseenhedens opgørelse over borgere med aktive sager, som opholder sig på udenbys herberger eller krisecenter. Tallene er behæftet med en mindre usikkerhed, da der er mulighed for, at hjemløseenheden ikke er informeret om borgere, der er blevet ind- og udskrevet på et udenbys herberg eller krisecenter inden for den seneste uge.  

Tabel 5: Antallet af københavnerborgere der opholder sig på et udenbys krisecenter- eller herberg, pr. 4. marts 2013

Område

Antal borgere

Herberg (§ 110)

62

Krisecenter (§ 109)

44

 

Af tabel 5 fremgår det, at hjemløseenheden pr. 4. marts 2013 har registreret 62 københavner borgere på et udenbys herberg, mens tallet på krisecenterområdet er 44. Der er ikke sket nævneværdige ændringer i antallet siden sidste status, hvor antallet af københavner borgere på udenbys herberg og krisecentre var hhv. 63 og 44. Hjemløseenheden vurderer, at ca. halvdelen af kvinderne opholder sig på et udenbys krisecenter af sikkerhedsmæssige årsager.   

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Næste statusnotat for belægning på herberger og kvindekrisecentre, samt køb og salg af herbergs- og krisecenterpladser, forelægges Socialudvalget d. 22. maj 2013.

 

Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

 

 

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling. 

Indstillingen blev godkendt med rettelsesblad. 
Til top