Mødedato: 13.03.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Projekt Exit prostitution

Se alle bilag

Socialudvalget skal træffe beslutning om Socialforvaltningens deltagelse i Socialstyrelsens projekt Exit Prostitution i perioden 2012-2015.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1.  at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen indgår samarbejde med Socialstyrelsen om projekt Exit prostitution og i forlængelse heraf underskriver en samarbejdsaftale med Socialstyrelsen og

  2. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget tilpasses med de tilførte 2.437.500 kr. i 2013 og 3.187.500 mio. kr. i hvert af årene 2014 og 2015 jf. tabel 1 i økonomiafsnittet. Budgettilpasningen vil blive foretaget i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Problemstilling

Ved satspuljeforliget i november 2011 blev der afsat 46 mio. kr. til det såkaldte ”Initiativ 5”, hvis formål er at støtte og hjælpe udsatte prostituerede. Dette initiativ udmøntes af Socialstyrelsen i form af projekt ”Exit prostitution” (projektbeskrivelsen er vedlagt som bilag 1). Socialstyrelsen har været længe om at udarbejde projektbeskrivelsen, fastlægge målgruppen og formålet med projektet og om at udmønte bevillingerne. Den endelige projektbeskrivelse og budget blev således først tilsendt Socialforvaltningen d. 31. januar 2013 og de involverede kommuner er inviteret til det første konkrete møde, hvor SFI skal præsentere metoden, d. 1. marts 2013. Projektbeskrivelsen fastlægger formål, målgruppe, tilgang, budgetter og hvilke kommuner, der er inviteret til at deltage.

Projektet har to formål:

  1. Tilbyde prostituerede, der ønsker at stoppe, en vej ud af prostitution med henblik på at sikre et langvarigt løft i deres sociale situation.
  2. Tilbyde udsatte prostituerede en sammenhængende og helhedsorienteret hjælp og støtte, mens de er i prostitution med henblik på at forbedre deres aktuelle livssituation.

Løsning

Socialstyrelsen udstikker med projektbeskrivelsen rammerne for projektet (bilag 1).

Prostitutionsområdet er kendetegnet ved begrænset viden om effekter af sociale indsatser. Projektets formål er derfor både at forsøge at udarbejde en samlet strategi for vejen ud af prostitution og at måle effekterne af indsatsen systematisk. For at gøre dette muligt, skal de deltagende kommuner benytte samme overordnede tilgang.

Målgruppe

Målgruppen er dels udsatte prostituerede og dels alle prostituerede, der ønsker at forlade prostitution.

Målgruppen omfatter både mænd og kvinder, der har dansk statsborgerskab eller på anden måde har lovligt ophold med ret til de sociale ydelser i Danmark (dvs. har gult sygesikringskort) og med bopæl i en af de fire kommuner.

Særligt den del af målgruppen, der prostituerer sig i gademiljøet kan have psykiske, sociale og sundhedsmæssige problemer kombineret med et betydeligt overforbrug eller misbrug af stoffer, piller eller alkohol. Andre problemstillinger end prostitution er samtidig en del af billedet for klinik-, privat og escortprostituerede. En del har psykiske og sociale problemer. Derfor er det afgørende, at exitindsatsen ses i et tværsektorielt perspektiv, hvor både den sociale, beskæftigelsesmæssige og sundhedsmæssige indsats inddrages.

Tilbud til handlede personer herunder prostituerede varetages af Center Mod Menneskehandel og indgår således ikke i projektet.

 

Deltagere

De fire kommuner, der er blevet inviteret til at deltage er Danmarks fire største kommuner: København, Århus, Aalborg og Odense. De andre kommuner har som København tilkendegivet interesse, men har endnu ikke godkendt deltagelsen på politisk niveau.

Ud over de nævnte kommuner forventes NGO’er at spille en stor rolle i projektet. NGO’erne skal så vidt muligt inddrages i alle elementer af projektforløbet. De skal informeres og involveres og om muligt bidrage til rekrutteringen af prostituerede til projektet. Hvad angår NGO’er har Socialstyrelsen Rederne og LivaRehab tankerne, men Kompetencecenter Prostitution bliver også nævnt som bidragsyder på linje med NGO’erne.

 

Tidsplanen for projektet

Tidsplanen er her opridset i de tre overordnede faser (findes i fuld længde i bilag 1):

  1. April 2012- april 2013: Planlægnings- og udviklingsfasen:

Her er projektbeskrivelsen blevet færdigudviklet. Der skal indgås samarbejdsaftale med kommuner, og efterfølgende skal der udvikles et udkast til CTI-tilgangen (Critical Time Intervention). Der skal rekrutteres medarbejdere til projektet.

  1. April - december 2013: Pilotfasen:

Kompetencecenter Prostitution afholder undervisning og afprøvningen går i gang. Forløbet evalueres midtvejs og den efterfølgende tilretning fører til den endelig exitstrategi.

  1. Januar 2014-december 2015: Afprøvningsfasen:

Den endelige exitstrategi afprøves i de fire projektkommuner. Der sker en slutmåling, og efterfølgende skal projektet forankres og formidles.

 

Socialforvaltningen har fra første henvendelse fra Socialstyrelsen været positivt stemt overfor projektet og været klar til at påbegynde samarbejdet, så snart Socialstyrelsen kunne fremlægge en endelig projektbeskrivelse og samarbejdsaftale. Ifølge Socialstyrelsen har projektet taget så lang tid at starte op, fordi projektet som et metodeudviklingsprojekt kræver et forarbejde, der indebærer indhentning af viden og erfaringer fra andre lande, udvikling af metodetilgange m.m. Dette udgangspunkt inkluderede også at få sat rammerne for samarbejdet med SFI (Det nationale Forskningscenter for Velfærd) på plads, før kommunerne kunne inddrages.

Projektets tilgang

I projektet vil man afprøve den samme faglige tilgang på alle brugere og i alle deltagende kommuner, en såkaldt fælles ”Exit strategi”. Exit strategien udmøntes i iværksættelse af CTI forløb, tilsvarende de korte præcist timede forløb, der i dag arbejdes med på hjemløseområdet. CTI står for ”Critical time intervention”, og henviser til, at man sætter ind med støtte til borgeren i en afmålt periode og på det rette tidspunkt. Målet er at støtte en positiv udvikling. Der vil være tale om individuel social støtte, samt evt. behandlingstilbud, gældsrådgivning etc. CTI-indsatsen skal øge borgerens muligheder for at fastholde et liv udenfor prostitution ved, at CTI-medarbejderen yder intensiv og tidsbegrænset støtte til borgeren i den kritiske overgangsfase – her mellem prostitution og ikke-prostitution.

 

Socialstyrelsen og SFI skal udvikle den konkrete CTI-model, der skal arbejdes med i pilotafprøvningen. Strategien tilrettes efterfølgende på baggrund af erfaringerne fra pilotfasen og danner så rammen for afprøvningsfasen (den resterende del af projektet), der skal teste forløbet og dokumentere effekterne af den målrettede indsats.

 

Socialforvaltningens deltagelse

Socialforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune deltager i projektet.

Projektets to målgrupper, udsatte prostituerede og alle prostituerede, der ønsker at forlade prostitution er grupper af borgere, som Socialforvaltningen har svært ved at skabe kontakt til. Socialstyrelsens projekt Exit har til formål at sikre et løft i disse borgeres sociale situation og derved forbedre deres livssituation. Dette mål er i fuld overensstemmelse med Københavns Kommunes tilgang til målgruppen.

Ligeledes søger projektet at klarlægge, hvilke faktorer, der er effektfulde ift. at hjælpe de prostituerede til at ophøre i prostitution og/eller løfte deres sociale situation. Socialforvaltningen finder det positivt, at der arbejdes på at opnå viden på dette område. Projektet har som primært formål at udrede, hvilke tilgange og indsatser, der er effektfulde i forhold til borgere i prostitution og Socialforvaltningen vil ved at deltage i projektet forhåbentligt få en mere præcis metode at anvende i arbejdet med særligt den mest udsatte del af målgruppen. De udsatte prostituerede har en del fællesproblemstillinger med den øvrige gruppe af udsatte hjemløse, stofmisbrugere og dåligst fungerende sindslidende. Men der er også en del forhold herunder skader og afhængighedsforhold til primært mænd, som er særligt kendetegnende for prostituerede. Disse forhold ser Socialforvaltningen frem til at blive klogere på at arbejde med.

Københavns Kommunes deltagelse i projektet er også vigtig, fordi de typer af prostitution, der forekommer i København har andre karakteristika end i resten af landet. Københavns Kommunes deltagelse i projektet er derfor afgørende for anvendeligheden af resultaterne.

Implementering og forankring ud over projektforløbet

Socialstyrelsen lægger i projektbeskrivelsen op til, at projektets erfaringer implementeres i de deltagende kommuner efter projektperioden udløb. Socialforvaltningen har overfor Socialstyrelsen gjort opmærksom på, at når finansieringen frafalder efter projekts udløb, vil udgangspunktet være, at aktiviteterne også bortfalder. Aktiviteterne kan ikke opretholdes indenfor det nuværende budget. Desuden udvider man med projektet målgruppen for sociale indsatser, således, at det ikke kun er de allermest udsatte borgere, der tilbydes individuel støtte og behandling.

 

Erfaringerne fra projektet kan ikke desto mindre udbredes til medarbejdere i Københavns Kommune og indarbejdes i de eksisterende rutiner og for den nuværende målgruppe.

Økonomi

Socialforvaltningens deltagelse i projektet finansieres af de bevilligede satspuljemidler. Som det fremgår i tabel 1, vil Københavns Kommune via de bevilgede satspuljemidler modtage 2.437.500 kr. i 2013 og 3.187.500 for hvert af årene 2014 og 2015.

Tabel 1: Socialstyrelsens budget for projektkommuner:

 

2013

2014

2015

København

2.437.500 kr.

3.187.500 kr.

3.187.500 kr..

Århus

1.625.000

2.125.000

2.125.000

Odense

1.218.750

1.593.750

1.593.750

Aalborg

1.218.750

1.593.750

1.593.750

 

Fordelingen er sket på baggrund af befolkningstal.

Socialforvaltningens overordnede oplæg til anvendelse af midlerne i 2013 (pilotfasen) ser således ud:

 

Tabel 2: Oplæg til budget til Socialforvaltningen for 2013.

Poster

Udgift kr.

Antal medarbejdere: 3,3 årsværk

Frontmedarbejdere og ledelse

1.533.000

Overhead til ledelse

Inkl. etablering af arbejdspladser

386.000

Supervision af medarbejdere og ekstra uddannelse

133.500

Frikøb af misbrugskonsulent og psykologisk konsulent

85.000

Kommunikation, central administration og revidering af regnskab

300.000

Samlet

2.473.500

 

 

 

 

 







Socialforvaltningen afventer, at Socialstyrelsen inviterer til første møde mellem Københavns Kommune og Social- og Integrationsministeriets Puljekontor vedr. videre udarbejdelse og godkendelse af de kommunale budgetter.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender Socialforvaltningens anbefaling om deltagelse i Socialstyrelsens projekt Exit prostitution underskrives samarbejdsaftalen med Socialstyrelsen og projektarbejdet påbegyndes.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget tilpasses i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top