Mødedato: 13.03.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udvalgsbehandling af årlig statusrapport på sundhedspolitikken

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage stilling til Socialudvalgets høringssvar angående den årlige statusrapport for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 – Længe Leve København.

Problemstilling

Københavns Borgerrepræsentation vedtog d. 26. maj 2011 Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 – Længe Leve København. Ved samme lejlighed godkendte Borgerrepræsentationen, at de stående udvalg skulle udarbejde en handleplan for de indsatser i sundhedspolitikken, de har en andel i.

Hvert år udarbejdes en statusrapport for sundhedspolitikken, som Sundheds- og Omsorgsudvalget sender i udvalgshøring i de stående udvalg og siden foreligger Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. Statusrapporten er baseret på bidrag fra alle forvaltninger.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte d. 24. januar 2013 at sende statusrapport 2012 for Københavns Kommunes Sundhedspolitik (jf. bilag 2) i udvalgshøring. Socialudvalget skal i forlængelse heraf godkende høringssvar til statusrapporten.

Løsning

Sundhedspolitikken har fokus på rygning, alkohol og fysisk aktivitet. Sundhedspolitikken arbejder i fire spor:

Spor 1: Mere liv – bedre byliv

Spor 2: Sund og aktiv hverdag

Spor 3: Mere lighed i sundhed

Spor 4: Bedre forebyggelse og behandling

Indenfor disse spor er Socialforvaltningen ansvarlig for fire indsatser, og bidrager til seks andre. I skema 1 nedenfor findes en oversigt over de fire indsatser, Socialforvaltningen er ansvarlig for. De øvrige indsatser fremgår for overskuelighedens skyld alene af bilag 3.

Status for 2012

Socialforvaltningen gav ultimo 2012 en status på sine indsatser til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Statussen er ligeledes kort gengivet i skemaet nedenfor. Socialforvaltningen har ikke yderligere bemærkninger til den årlige status på sundhedspolitikken, idet den afgivne status er implementeret i den samlede statusrapport for Sundhedspolitikken for 2012.

 

Skema 1: Socialforvaltningens indsatser i Sundhedspolitikken – Længe Leve København og status på disse indsatser for 2012

Spor i Sundhedspolitikken – Længe Leve København

Indsatser ift. Sundhedspolitikken – Længe Leve København

Status 2012

Spor 1: Mere liv – bedre byliv

 

”Skabe adgang til udendørsarealer omkring skoler, daginstitutioner, væresteder og plejehjem, så de er tilgængelige for alle københavnere.” (Socialforvaltningen er ansvarlig for væresteder)

 

Socialforvaltningen forsøger at integrere relevante tilbud i de omkringliggende udendørsarealer og skabe fælles grønne arealer. Målgruppen er beboere på forvaltningens tilbud og andre borgere i København.

Socialforvaltningen vil også fremover forsøge at tænke bevægelse og aktivitet ind i den måde, man indretter de bomæssige rammer på.

 

Spor 2: Sund og aktiv hverdag

 

”Etablere tilbud om fysisk aktivitet og hjælp til rygestop til beboere og brugere i botilbud og aktivitets- og samværstilbud.” (Socialforvaltningen er ansvarlig for indsatsen).

 

Socialudvalget har vedtaget en sundhedspolitik for borgere med sindslidelser. Sundhedspolitikken skaber tilbud i dagligdagen, der understøtter sundhed og livskvalitet for beboere i botilbud og brugere af aktivitets- og samværstilbud samt væresteder på socialområdet. Målgruppen er borgere med sindslidelser. Der er tale om ca. 1000 borgere i botilbud samt potentielt 3000 borgere i aktivitets- og samværstilbud.

 

”Udarbejde en sundhedspolitik på handicapområdet målrettet borgere på kommunens bo- og dagtilbud for borgere med handicap.” (Socialforvaltningen er ansvarlig for indsatsen).

 

Socialudvalget har vedtaget en sundhedspolitik på handicapområdet, der har tre overordnede mål:

1. At den enkelte borger oplever øget livskvalitet

2. At den enkelte borger kan leve et sundt liv

3. At den enkelte borger kan leve et aktivt liv

Spor 3: Mere lighed i sundhed

Socialforvaltningen har ingen indsatser ift. dette spor i Sundhedspolitikken – Længe Leve København

 

Spor 4: Bedre forebyggelse og behandling

 

”Styrke samarbejdet om forebyggelse og behandling af alkohol- og rusmiddelmisbrug herunder med særligt fokus på unge.” (Socialforvaltningen er ansvarlig for indsatsen).

 

Socialforvaltningen arbejder for at samle placeringen af kommende alkoholbehandlingstilbud med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens sundhedshuse - såfremt det er hensigtsmæssigt ud fra et økonomisk og geografisk synspunkt. Center for misbrugsbehandling har indlagt en forespørgselsfunktion på deres hjemmeside, der muliggør en elektronisk henvendelse til alkoholenhederne. Denne indgang til alkoholbehandling er muligvis mere attraktiv for yngre borgere.

 

 

Der er ikke effektmålt på Socialforvaltningens indsatser i sundhedspolitikken. For nogle af områderne gælder det dog, at der sker en baselinemåling ultimo 2012, som fremover kan fungere som udgangspunkt for en effektmåling.

 

Andre sundhedsrelaterede indsatser i Socialforvaltningen

De ovenstående indsatser udgør kun den del af Socialforvaltningens indsatser, der falder indenfor Statusrapport 2012 for Sundhedspolitikken – Længe Leve København. Socialforvaltningen har derudover mange sundhedsrettede indsatser ift. borgere med sindslidelser, borgere med handicap og udsatte borgere.

 

Psykiatriområdet:

På psykiatriområdet er følgende indsatser iværksat som led i sundhedspolitikken for borgere med sindslidelse:

  • etablering af sundhedsnetværk på tværs mellem bosteder og aktivitets- og samværstilbud (medarbejdere og ledere),
  • afholdelse af temadage med sundhedsfokus,
  • udvidelse af rygestopambassadørordning til også at omfatte medarbejdere på bosteder,
  • udarbejdelse af lokale rygepolitikker
  • samarbejde med Københavns Madhus om køkkenløft og fokus på sunde måltider,
  • Uddannelse indenfor sundhed (viden og motivation) for medarbejdere

 

Derudover er der i budget ’13 afsat penge til et pilotprojekt for at nedbringe medicinforbrug for psykisk syge gennem træning med fysioterapeuter. Der er blevet afsat 750.000 for hvert af årene 2013, 2014 og 2015.

 

Handicapområdet:

I forbindelse med udmøntningen af sundhedspolitik på handicapområdet, er Socialforvaltningen i gang med at udarbejde handleplaner med nærmere angivelse af konkrete aktiviteter. Aktiviteterne vil tage udgangspunkt i de tre spor: ’Mere lighed i sundhed’, ’Sund og aktiv hverdag’ samt ’Bedre forebyggelse, pleje og behandling’. Konkret betyder det, at borgere med handicap får mulighed for at vælge sund kost, motion og bevægelse i dagligdagen og om muligt at få hjælp til at blive røgfri. Sundhedspolitikkens målgruppe er borgere, som er tilknyttet de centerfællesskaber, som udgør Københavns Kommunes botilbud, aflastningstilbud og dagtilbud til borgere med handicap.

 

Udsatteområdet

Med Sundhedsrummet og Stofindtagelsesrummet er der fra Socialforvaltningen side iværksat skadesreducerende tiltag ift. udsatte borgere med stofmisbrug.

I samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har Socialforvaltningen fået tildelt satspuljemidler til et modelprojekt ”Unge, Alkohol og Stoffer”. Projektet har til formål at skabe et rusmiddelforebyggende miljø på de københavnske ungdomsuddannelser samt en tidlig rådgivende indsats over for elver, der er i risiko for, eller på vej ud i, et problematisk forbrug af rusmidler. Midlerne er tildelt for årene 2012-2014.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkendes indstillingen, sendes høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der efterfølgende vil sende den endelige statusrapport til godkendelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen d. 25. april 2013. Herefter forelægges statussen for Økonomiudvalget medio maj og Borgerrepræsentationen d. 23. maj 2013.

 

 


         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved dagsordenens begyndelse
Til top