Mødedato: 13.03.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Medlemsforslag om etablering af 3 stofindtagelsesrum i byen

Se alle bilag
Socialudvalget skal behandle et medlemsforslag henvist fra Borgerrepræsentationen til Socialudvalget om at lade finansiering af yderligere 3 stofindtagelsesrum i København indgå i forhandlinger om budgettet for 2014.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget behandler medlemsforslag om etablering af yderligere 3 stofindtagelsesrum i byen (bilag 1).

Problemstilling

På mødet i Borgerrepræsentationen den 24. januar 2013 henviste Borgerrepræsentationen et medlemsforslag, stillet af Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten til behandling i Socialudvalget. Medlemsforslaget omhandlede:

at der ved forhandlingerne om budgettet for 2014 findes midler til at etablere tre yderligere stofindtagelsesrum i København, udover det i budgetaftalen for 2013 besluttede rum nr. to på Vesterbro.

Forslaget blev udvalgshenvist til videre behandling i Socialudvalget.

Løsning

De foreløbige resultater fra stofindtagelsesrum (stationær samt mobile) på Indre Vesterbro er positive og viser blandt andet, at:

·         Man i løbet af de første 3½ måned har kunnet tiltrække ca. 642 unikke brugere.

·         Brugerne indtager stofferne sikkert, og der er afværget en del overdosisdødsfald.

·         Kontakten til brugerne danner grundlag for en fremskudt behandlingsindsats som igangsættes i de kommende måneder.

·         Samarbejdsparter på Indre Vesterbro beskriver, at der er færre gener fra stofafhængige i gaderne og Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at man opsamler mindre stofrelateret affald i gaderne.

Stofindtagelsesrummets succes kunne også tænkes overført til andre steder i byen til glæde for de stofafhængige i andre bydele. Det har fra starten været tanken, at de to mobile stofindtagelsesrum, efter åbningen af det permanente stofindtagelsesrum i Mændenes Hjem, skal anvendes til at undersøge og dække behovet for stofindtagelsesrum i andre bydele end Vesterbro, jf. Socialudvalgets beslutning d. 14.nov. 2012 om udmøntning af driftsmidler til stofindtagelsesrum, mobile stofindtagelsesrum og Sundhedsteam. Af sagen fremgik det, at "To køretøjer betyder, at kapaciteten kan indsættes mere fleksibelt. Fx kan man - mod en forkortet åbningstid - indsætte to mobile rum i spidsbelastninger eller i perioder have to forskellige placeringer.". Derudover fremgik følgende af "Aftale om Budget 2013": "Fixelancerne har fungeret som midlertidige stofindtagelsesrum i to ombyggede ambulancer, indtil det permanente lokale står klar. De har vist gode resultater og giver samtidig mulighed for at flytte indsatsen rundt i byen efter behov. Parterne ønsker derfor at videreføre en Fixelance – i første omgang som supplement til det midlertidige stofindtagelsesrum i Sundhedsrummet, og dernæst til at undersøge og dække behovet for stofindtagelsesrum i andre bydele end Vesterbro.". De mobile stofindtagelsesrum har en samlet kapacitet på 7 injektionsstationer.

Vurdering af behov for stofindtagelsesrum andre steder i byen

Da Socialforvaltningen i juni 2011 anslog kapacitetsbehovet for et stofindtagelsesrum på Indre Vesterbro, blev det også anslået, at der kunne være behov for en lille kapacitet på Sundholm. Derudover er der steder i byen, fx Natcaféen i Hillerødgade, hvor brugere henter kanyler mm.

Det skal dog bemærkes, at stofindtagelsesrum øvrige steder i byen må forventes at have en mindre tilgang end på Vesterbro. Det er ikke desto mindre nødvendigt at have en rimelig åbningstid med det nødvendige personale til overvågning af stofindtagelse. Derfor kan rum i andre dele af byen blive dyrere pr. stofindtag (mindre rationel drift) end rummene på Indre Vesterbro, hvor gadescenen er mest intens.

Socialforvaltningen anbefaler på den baggrund at behovet for stofindstagelsesrum andre steder i København bør testes ved at placere Fixelancerne i de bydele, hvor der vurderes at kunne være et behov for et stofindtagelsesrum.

En flytning af de mobile stofindtagelsesrum fra den nuværende placering til andre lokaliteter i byen vil kræve godkendelse af både Københavns Politi og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. 

Det anbefales, at man starter med at stabilisere situationen på Indre Vesterbro. Derudover anbefales det, at der indsamles yderligere erfaringer med drift af stofindtagelsesrum, herunder med et evt. Stofindtagelsesrum 2 og at behovet for stofindtagelsesrum i andre bydele afprøves ved en forsøgsvis flytning af Fixelancerne i andre bydele, før der tages stilling til etablering af yderligere stationær kapacitet i andre bydele.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Anette Laigaard

                          /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen samt vicekontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt, og dermed blev der gjort endeligt op med medlemsforslaget.

Der blev afgivet protokolbemærkning fra A, F og Ø, som B og C tilsluttede sig:


"S, SF, EL tager forvaltningens vurdering til efterretning og understreger ønsket om, at fixelancerne kan komme ud i andre bydele, eksempelvis på Sundholm, hurtigt i 2014.

 

Til top