Mødedato: 12.12.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Fælles udvalgsmøde mellem Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget

Deltagere:

  • Sundheds- og Omsorgsudvalget

  • Socialudvalget

Fra forvaltningerne:

  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, direktionen

  • Socialforvaltningen, direktionen

  • Emil Dyred, sekretariatschef, Socialforvaltningen

  • Eva Stokbro Jensen, kontorchef, Socialforvaltningen

  • Nina Galster Bodenhoff, udvalgssekretær, Socialforvaltningen

  • Hallur Gilstón Thorsteinsson, centerchef, Socialforvaltningen

  • Helle Hartmann-Madsen, sekretariatschef Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

  • Karen Nørskov Toke, Sundhedschef, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

  • Katrine Schjønning, Folkesundhedschef, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

  • Niels Nicolai Nordstrøm, juridisk chefkonsulent, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

  • Jacob Redecker, student, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Mødet har Snitfladesamarbejde mellem regionen og mellem forvaltningerne som overordnet tema.

Dagsorden

1. Velkomst ved stedfortrædende borgmester Klaus Mygind

2. Sundhedsaftalens fokusområde om børn og unge med mental mistrivsel ved borgmester Mia Nyegaard

Oplæg ved Hallur Gilstón Thorsteinsson, Karen Nørskov Toke og Katrine Schjønning

Sundhedsaftale 2019-2023 for Region Hovedstaden, kommunerne og almen praksis er trådt i kraft pr. 1. juli 2019. Sundhedsaftalen er en politisk aftale som indgås mellem regionsrådet og kommunalbestyrelserne for en fireårig periode.

Aftalen omfatter alle borgere, der har brug for en indsats fra både kommuner, hospitaler og praktiserende læger. Aftalen skal understøtte, at borgerne oplever kvalitet, effektivitet og sammenhæng i deres forløb. Da aftalen også omfatter børn og unge samt psykiatrien er den væsentlig for både Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget. Udvalgene blev derfor forelagt sundhedsaftalen til godkendelse i juni 2019.

Sundhedsaftalen er politisk forankret i Sundhedskoordinationsudvalget, som består af repræsentanter udpeget af Kommune Kontaktråd Hovedstaden, Regionsrådet samt Praktiserende Lægers Organisation i Hovedstaden.Sundhedsaftale 2019-2023 er bygget op om fire visioner og tre fokusområder:

         Visioner

  • Mere sammenhæng i borgerens forløb

  • Mere lighed i sundhed

  • Mere samspil med borgeren

  • Mere sundhed for pengene

     

    Fokusområder

     

  • Sammen om ældre og borgere med kronisk sygdom

  • Sammen om borgere med psykisk sygdom

  • Sammen om børn og unges sundhed

Under fokusområderne er der opstillet en række fælles, forpligtende målsætninger. Fokusområderne vil løbende blive udfoldet gennem temadrøftelser i Sundhedskoordinationsudvalget over det kommende år, hvor udvalget vil opstille politiske pejlemærker for det videre arbejde med målsætningerne. Sundhedskoordinationsudvalget har temadrøftelse om fokusområdet Sammen om børn og unges sundhed den 19. december 2019.

Det er derfor relevant med en drøftelse mellem Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget om, hvordan udvalgene ønsker at Københavns Kommune arbejder med at styrke det tværsektorielle samarbejde. 

Mental mistrivsel hos børn og unge

Stadig flere børn og unge mistrives i deres hverdag og der er en stor stigning i antallet af børn og unge, som udredes eller behandles i børne- og ungdomspsykiatrien. Sundhedsaftalens fokusområde opstiller derfor en målsætning om, at alle børn og unge, der viser tegn på mistrivsel, får den rette hjælp i tide.

Mental sundhed er et vigtigt fokusområde i København. I september godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget Handleplan for bedre mental sundhed 2019-2023, som blandt andet har fokus på mental sundhed og trivsel blandt børn og unge, hvori der er beskrevet indsatser udført af BUF, SOF og SUF.

Både Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har indsatser rettet mod mentale sundhed og trivsel. Indsatserne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er kendetegnet ved at være til en bredere målgruppe af børn og unge og har karakter af at være rettet mod tidlig opsporing og forebyggelse af psykisk mistrivsel. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen hovedsagelig har tiltag rettet mod unge på ungdomsuddannelser.

Indsatserne i Socialforvaltningen retter sig mod mere specifikke målgrupper. Der er tale om sociale indsatser og foranstaltninger efter lov om social service til udsatte børn og familier, socialt udsatte voksne og børn og voksne med handicap.

Københavns Kommune oplever at stå med en gruppe børn og unge i psykisk mistrivsel, som er svære at håndtere i de kommunale tilbud, men som regionen vurderer er ”for raske” til behandling i psykiatrien. Problematikken gælder også børn og unge som meldes færdigbehandlet i psykiatrien, men som forsat er svære at håndtere i kommunens tilbud. Forvaltningerne ser et behov for kvalificeret rådgivning og sparring fra psykiatrien – både før og efter behandling. Den fremskudte psykiatri fungerer godt, men der er behov for at sikre en bæredygtig løsning, når satspuljemidlerne udløber.

STIME (Styrket indsats for børn og unges mentale sundhed) er et satspuljeprojekt, som gennemføres i perioden 2018-2021. Udviklingsprojektet er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Psykiatri, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center og syv kommuner i regionen, herunder København. Målgruppen er børn og unge i alderen 3-17 år i mental mistrivsel, der ikke har behov for udredning eller behandling i psykiatrien. Formålet med projektet er at fremme trivslen blandt børn og unge med psykiske vanskeligheder, inden de udvikler mere behandlingskrævende psykiske lidelser.

3. Fælles dialog mellem de to udvalg ved stedfortrædende borgmester Klaus Mygind

Under dette punkt afsættes der tid til en fælles drøftelse af samarbejde mellem Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget

De enkelte medlemmer af de to udvalg har her mulighed for at bringe emner ind til fælles drøftelse.

4. Afrunding og ønsker til næste fællesmøde ved borgmester Mia Nyegaard

Til top